Ако попаднете на улица Доктор Иван Селименски във Варна, няма

...
Ако попаднете на улица Доктор Иван Селименски във Варна, няма
Коментари Харесай

Истинската причина ромите да не гласуват е, че ги няма

Ако попаднете на улица " Доктор Иван Селименски " във Варна, няма да се колебаете дълго къде сте. Улицата е необятна колкото една кола, а от двете ѝ страни се редуват паянтови постройки и приключени къщи, прозорци на всевъзможни равнища и всевъзможни цветове.

С две думи, дребната уличка до гробищата, покрай квартал " Максуда ", е типична ромска обител. Тук съгласно битуващата митология на българските медии по-миналата неделя трябваше да има всеобща готовност. Тогава беше ясно, че претендентът на ГЕРБ и дълготраен властник на града Иван Портних губи против претендента на ПП-ДБ Благомир Коцев, и кореспонденти и анализатори по малките екрани обясняваха по какъв начин " ромският избор ще бъде активизиран ".

В лист, пуснат от Министерство на регионалното развитие до медиите преди няколко седмици, който посочваше къде има регистрирани повече от 6 лица на един адрес, 6 месеца преди изборите, " Д-р Селименски " излиза преди всичко във Варна. На 4 нейни адреса - 55, 63, 77 и 105 - са регистрирани съвсем 250 души.

Всичко, с други думи, изглеждаше квалифицирано от мрачните кукловоди на българската политика.
Реклама
Но нищо такова не се случи. В секцията, където гласоподават хората от улицата - в близкото учебно заведение " Иван Рилски ", интензивността е 22%. От 747 гласоподаватели на първи тур за общински съвет са дали своят вот по-малко гласоподаватели, в сравнение с са регистрирани единствено на тези четири адреса - 171. За кмет на първи тур - 84, а на втори - след популярната готовност, 109.

В прилежащата " Максуда ", която също гласоподава в учебното заведение, както и в " Отец Паисий ", интензивността също се движи сред 20 и 30%.

И това е даже висока интензивност. На множеството места в страната ромските махали и квартали записаха ниска и даже рекордно ниска интензивност без значение от всички терзания и прогнози.

Според картата на рисковите секции в страната, формирана от Антикорупционния фонд и " Данни за положително " (базирана на минали избори, в които там са регистрирани статистически аномалии), интензивността в места като Пазарджик и Сливен там е била надлежно приблизително 13% и 21%. В Пловдив е по-близка до тази на Варна - 24%.
Реклама
В София сривът е най-видим и максимален - ромските квартали записват междинна интензивност 9%. Това е и единственият огромен град от тестваните от " Капитал ", в който от пика през 2021 година насам интензивността в ромските секции продължава да спада.

Стоян Георгиев отиде в най-големия софийски ромски квартал " Факултета ", с цел да попита хората там за какво не са дали своят вот. Те му дадоха отговори, от които излезе, не изключително изненадващо, че нито един претендент не ги е стимулирал. Страховете, че къщите им ще бъдат съборени или че никой не се грижи за съществени градски услуги там, бяха измежду най споменаваните от хората по улицата.

Това е реалност. Политиците, като се изключи Движение за права и свободи, не приказват на ромите, а за ромите. Но това не е вест, нито е нещо, което се е случило през днешния ден. Което значи, че би трябвало да има и друго пояснение за този срив в желанието им да идат до урните. Няма ръце, няма бюлетини
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР