Ако получите висок резултат на някой тест, вероятно ще продължите

...
Ако получите висок резултат на някой тест, вероятно ще продължите
Коментари Харесай

Експеримент показва как хората умишлено се самосаботират

Ако получите висок резултат на някой тест, евентуално ще продължите да работите старателно, с цел да поддържате триумфа си, нали? Един опит обаче потвърждава, че няма да го извършите. Ще се самосаботирате. Но не без да желаете или подсъзнателно. Съвсем съзнателно и умишлено ще се прецакате, написа io9.

Понякога подхващаме дейности, които понижават възможностите ни да получим това, което желаеме. Това е едно озадачаващо държание, което – без значение какъв брой неуместно звучи – особено за всеки един от нас. Понякога сме толкоз нетърпеливи в желанието си да впечатлим някого и не желаеме да кажем нещо неправилно. В последна сметка не споделяме каквото и да било, което не е изключително впечатляващо. Понякога желаеме да се отпуснем и да си починем, с цел да се подготвим за утрешния тежък ден и изпиваме едно пиво. Или осем.

Тези произшествия могат да бъдат обсъждани по най-различен метод – от неправилни, само че откровени тактики за триумф, до подсъзнателни опити за самосаботаж. Подсъзнателни опити е основна част от уравнението. Никой в никакъв случай не споделя: „ Аз съзнателно ще сторя това, с цел да прецакам всичко “.

Въпреки това през 1978 година група студенти сториха точно това. Двама откриватели – Едуард Джоунс и Стивън Берглас ги подканват да създадат тест, след което се престорват, че участниците са се справили чудесно. Това би трябвало да е добра – евентуално и изненадваща – вест за студентите. Впоследствие те са подканени да създадат втори тест.

Преди това обаче откривателите им оферират да си изберат едно от общо два типа легални наркотични субстанции. Първото подобрявало академичната работа, до момента в който второто я понижавало. Познайте кое избрали студентите…

Вярно – следствията от провалянето на теста не са били изключително високи. Човек обаче би предположил, че даже и през 70-те група примерни студенти, които са решили да бъдат доброволци в псилогически опит, не биха желали да се ревизират. Въпреки това те сторили точно това, умишлено. Джоунс и Берглас свързват опита с импулса да се прекалява с алкохола в сериозни моменти. Ако обвините наркотичното вещество за вашата слаби достижения и по този метод няма да се постанова да вините самите себе си. В същото време е изненадващо, че толкоз доста от студентите са били подготвени освен да скапват „ оценката “ си, само че и да признаят на глас, че са го създали. Може би желаеме повече от всичко да се провалим.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР