Ако няма спазване на мерките, натрупването на нови няма стойност.

...
Ако няма спазване на мерките, натрупването на нови няма стойност.
Коментари Харесай

Ангел Кунчев: Пикът на тази вълна ще е преди изборите

„ Ако няма съблюдаване на ограниченията, натрупването на нови няма стойност. Макар че наклонността не е добра, задържахме положителни позиции по отношение на другите страни... Пикът на новата вълна ще се доближи преди изборите. Всичко зависи от разпространяването на новите разновидности на вируса. От последните дни имаме 68 позитивни проби за английския вид от 96 направени проби “. Това сподели пред основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев. 

„ При английския вид на вируса има еволюционен спад на междинната възраст и тя е към този момент под 50 години. Все повече са случаите при по-млади хора. Този вид няма смяна в посока на по-тежко протичане, повече затруднения или повече смъртни случаи. Предава се по-бързо “, разгласи още той.

Доц. Кунчев разясни, че ваксинацията у нас се дефинира от доставките и наличните артикули и скица на имунизация като тази в България са създали множеството страни в света, малко са почнали първо с имунизацията на възрастните хора.  „ По мотив имунизацията на „ АстраЗенека “ следваме напътствията да се ползва без ограничавания във възрастта на пациентите. Нямам подозрения в успеваемостта на имунизацията. Опитът във Англия демонстрира, че прави работа... През февруари ще стартира ускорение на доставките на имунизациите от всички компании... Не е въпросът на кого по кое време ще направиш ваксина, а при нарасналите доставки това да стане оптимално бързо... Договорили сме задоволително количество ваксини, ще може да се избира, само че няма да има искащи да се имунизират “, добави доцент Кунчев в предаването „ Неделя 150 “. 

Ако има изкривяване на кривата, която сега върви нагоре, въпреки и постепенно, и в случай че заболеваемостта се задържи под 200 на 100 000 души население, може да се прегледа опцията за отваряне на заведенията. Но доцент Ангел Кунчев не се ангажира с прогноза по кое време това ще случи. 

„ Броят на настанените в болница скочи над 3000, в интензивните отделения - над 300, което е индикатор, че сме в развой на разгръщане... Плаши ме голямата отмалялост в популацията. Все по-малко схващане за ограниченията ще срещаме, ще срещаме и повече прочувствени реакции. Резултатът няма да е добър. Всяко общество ще напише бъдещото си развиване според от това какъв брой съблюдава ограниченията и какъв брой има вяра на ръководещите си “, съобщи още Кунчев. 

Прогнозата на доцент Кунчев е, че след навършване на година и половина от появяването на ковид и с настъпване на топлото време е реалистично да се мисли, че вирусът ще се самоограничи. „ Нещото, с което вирусът дава отговор на натиска да го ограничим, е изменчивостта. За благополучие коронавирусите не са толкоз изменчиви, колкото други, които биха ни изненадвали всяка седмица. Но в случай че се откри вид, който му дава огромни преимущества, ще е проблем за нас. Това обаче не може да се предвижда “. 

Здравният контрольор още веднъж акцентира, че при 70% ваксиниране на популацията ще кажем сбогом на епидемията, само че „ това е сложна задача и не съм оптимист, че ще я реализираме в България “. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР