Ако някой ден бъдат наистина изобретени, лазерните мечове, познати ни

...
Ако някой ден бъдат наистина изобретени, лазерните мечове, познати ни
Коментари Харесай

Лазерните мечове - най-смъртоносното човешко оръжие

Ако някой ден бъдат в действителност изобретени, лазерните мечове, познати ни от многомилионната кино сага Междузвездни войни, биха били най-смъртоносното човешко оръжие.

Твърдението не е на някой пъпчив почитател на основаната от Джордж Лукас Вселена, а на професора по физика в Калифорнийския университет Мартин Артууд. Ученият основа своята доктрина върху дългогодишните си проучвания в региона на плазмата.

Въпреки наложилото се мнение в Междузвездни войни, че античните оръжия на джедаите са лазери, в действителност светещите остриета са от плазма, споделя професор Артууд.

За плазмата постоянно се приказва, че е четвъртото положение на материята. Тя е формирана от твърди частици, течност и газове. Това, което значително я разграничава от останалите положения на материята, е, че частиците, от които е формирана, са електронно заредени. Свободните частици са негативно заредени, а атомите, които са изгубили електрони, са позитивно заредени.

Всяко пренасяне на електрически заряд като този, който се съдържа навътре в плазмата, ще докара до формиране на магнитно поле, споделя още професорът. Именно магнитните полета са в основата на оформянето на лазерните мечове. Магнитните полета се опълчват на налягането на горещата плазма, която се пробва да се разшири непрекъснато.

По сходен метод е впрегната и нуклеарната сила. Същността на термоядрения синтез е на тази основа. При него атомни ядра на атоми, които нямат електронни, се сблъскват и основават ново ядро. Този развой освобождава голямо количество сила и висока температура, като основаното магнитно поле я задържа, с цел да не избухне.

За да свети плазмата като познатите лазерни мечове, първо би трябвало да е извънредно горещо. Когато плазми с разнообразни магнитни полета се сблъскат, магнитните полета се обезвреждат. Резултатът е избухливо освобождение на силата, съдържаща се в двата меча под формата на плазма.

Това значи, че в случай че някои от обичаните подиуми с дуели сред Люк Скайуокър и татко му Дарт Вейдър се бяха случили, съвсем незабавно и двамата щяха да бъдат изпарени още щом мечовете едвам се допрян. Другият още по-страшен вид е да настъпи термоядрена детонация, която съгласно професор Артууд ще надвишава силата на бомбата над Хирошима с 1000 пъти.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР