Ако някой беше заложил миналото лято, че цените на жилищата

...
Коментари Харесай

Вещае ли скокът на цените на имотите нова финансова криза

Ако някой беше заложил предишното лято, че цените на жилищата в развитите страни тази година ще порастват с невиждани темпове, и то след удара от пандемията от ковид, към този момент щеше да е изобилно богат. През последното десетилетие свикнахме финансовите пазари да се движат по своя орбита, прекомерно друга от тази на действителната стопанска система (борсовите показатели растяха в изискванията на пандемия). Сега обаче ставаме очевидци на сходно, на пръв взор, несъгласие и с цените на парцелите, които нормално се движат в синхрон с стопанската система. Те доближиха невиждани през последните 30 години равнища, като измежду засегнатите от възходящата наклонност са Съединени американски щати, Канада, Англия, страните от eврозоната, Австралия, Нова Зеландия.

Сегашната обстановка се дължи на комплекс от фактори - към рекордно ниските лихви през последните години, осигуряващи достъп до на ниска цена финансиране, би трябвало да се прибавят антикризисните държавни тласъци за стопанските системи в изискванията на пандемия и спиранията на веригите за доставки, довели до растеж на първични материали, употребявани в строителството.

Динамиката в бранша разсъни мемоари за световната финансова рецесия от 2008 година и провокира паника, че все по-малко хора ще могат да си разрешат да живеят в лично жилище. Въпросът е дали уроците от предходната рецесия с пазара на парцели, провокирала срив в международната стопанска система, са научени, или грешките ще бъдат повторени.

Сделките през първото полугодие на 2021 година са с 14% повече по отношение на същия интервал на 2019 година, а растежът на цените е 6%, основно заради по-голямото търсене от предлагането.
Къде с какъв брой
Възходящата наклонност на имотния пазар е повсеместна при развитите стопански системи. Цените на жилищата в Съединени американски щати са се нараснали с 81.5% през последното десетилетие, по данни на Urban Institute. Това демонстрира, че процесът е дълготраен, само че растежът в последно време се ускорява - единствено за последната година той е 17.6%. Цените в Съединени американски щати през май са нарастнали с 16.6% на годишна база, сочи показателят S&P CoreLogic Case-Shiller National Index. Според данни на имотния съветник Zillow цените в бранша са се повишили с 15% през последната година на национално равнище. Медианната цена на покупко-продажбите за еднофамилни къщи в Съединени американски щати се е повишила от 341 100 $ през юни 2020 година до 361 800 $ през същия интервал тази година, споделят от Trading Economics.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР