Ако не бъде удовлетворена от Запада, Русия ще ескалира напрежението,

...
Ако не бъде удовлетворена от Запада, Русия ще ескалира напрежението,
Коментари Харесай

Украинците очакват ескалация в Донбас, а не пълномащабна война

Ако не бъде задоволена от Запада, Русия ще ескалира напрежението, само че не посредством директна военна интервенция, а през отцепниците в Донбас. Целта е да се принуди Украйна да одобри промени в Минското съглашение при изискванията, сложени от Русия, и да се смени украинското държавно управление с ръководещи, които са лоялни на Русия. Това описа пред задгранични публицисти в Киев Серхий Гармаш, който е представител на Украйна в тристранната контактна група в Донбас.

Въпреки скупчването на съветски войски по украинските граници атмосферата в украинската столица наподобява спокойна. Повечето хора споделят, че живеят под угрозата от война към този момент осма година и не виждат какво друго се случва този път. Разлика обаче има. Притеснението на държавното управление в Киев и Запада е, че този път Русия очевидно обкръжава с армия Украйна от три страни – откъм границата с Източна Украйна, Беларус и Крим.

Засега Киев и западните сътрудници нямат точна визия какво тъкмо цели съветският президент Владимир Путин и подозират, че се играе игра на нерви. Единственото, което се приема за даденост от дипломатите, е фактът, че по трите граници на Украйна има стотици хиляди съветски бойци, които са способни на инвазия във всеки един миг.

Според Серхий Гармаш съветското очакване е при предизвикана ексалация в Донбас и Луганск да последва украинска контраофанзива, като се повтори сюжетът с грузинските райони на Южна Осетия и Абхазия.

" Украйна прави всичко допустимо да си върне тези територии, само че при нейните условия. Ние няма да си ги върнем, в случай че това не стане по метода, по който ние желаеме “, споделя Гармаш.

Той изяснява украинското схващане, че Русия употребява Донецк и Луганск, с цел да върне цяла Украйна в своята сфера на въздействие. Инструментът за това е Минското съглашение, което дефинира специфичен статут за тези два района в Украйна. Правителството в Киев схваща специфичния статут като децентрализация на властта, общинска полиция, локални налози, само че не и като право за интервенция в решенията на централната власт.

Кремъл схваща специфичния статут като суверенитет, който да се впише в украинската конституцията. Ако това се случи, околните до Кремъл управляващи в Донецк и Луганск в никакъв случай не биха разрешили на Украйна даже да си намерения за НАТО и Европейски Съюз. Това неизбежно би върнало страната към съветската сфера на въздействие, изяснява Гармаш.

Над 120 хиляди бойци по границите

В момента Русия отхвърля всички допускания, че може да нахлуе в Украйна. Според оценките на украинското министерство на защитата обаче броят на съветските бойци към границите на страната е над 127 000 души – те са ситуирани по границите на Север, Изток и Юг.

“Всичко е под надзор, няма причина за суматоха “, сподели президентът на Украйна Володимир Зеленски след съвещание на Съвета за национална сигурност и защита на страната в Киев в понеделник.

Украйна разчита, че е построила своите въоръжени сили до степен, в която те биха създали директния боен спор недопустим за Русия. През последните седмици страната получава забележителна военна помощ от Съединени американски щати и другите страни от НАТО. По общи оценки тази военна помощ възлиза на над 2 милиарда $. При ескалация на спора упованието е военната помощ да се усили, а НАТО да ускори неимоверно военното си наличие в Източна Европа.

Серхий Гармаш споделя, че задачата на Украйна е да стартира директни диалози с Русия за деескалация на напрежението. Русия обаче отхвърля да стори това, тъй като не се признава за страна в спора, а единствено за медиатор. Украйна на собствен ред отхвърля да договаря с проруските сепаратисти в Източна Украйна, тъй като ги счита за марионетки на Кремъл, само че основно, с цел да не ги легитимира.

" Целта на Русия е да накара Украйна да стартира договаряния с Донецк и Луганск, само че по този начин ще признае гражданската война на своя територия и ще спре да претендира да е властта там “, споделя Гармаш. Той припомня, че Русия не желае тези разколнически региони, а желае да ги употребява, с цел да върне Украйна в своята сфера на въздействие.

" Москва също не е заинтересувана да признае Донецк и Луганск за републики, тъй като по този начин ще наруши непосредствено Минските съглашения и ще загуби главния си инструмент за търсенето на надзор върху Украйна “, споделя Гармаш. Целта на Украйна е Русия да се признае за част от спора и да стартира договаряния.

Ако ни атакуван, ще се борим

" Ако бъдем нападнати, нямаме избор и ще се бием “, разяснява украинският опозиционен народен представител Володимир Ариев от партия " Европейска взаимност “ на някогашния президент Петро Порошенко. Въпреки рецензиите към сегашнния президент Володимир Зеленски, Ариев споделя, че при съветска инвазия партията без никакво подозрение ще застане зад настоящия президент.

Ариев счита, че в този момент украинската войска има доста по-големи благоприятни условия да се опълчи, в сравнение с през 2014 година, когато бе изгубен контролът върху Крим и двата района по източната граница. Той приказва за над 300 000 души, които са готови да посрещнат възможна съветска експанзия в Източна Украйна, плюс готови фрагменти във всеки район на страната, които подлежат на незабавна готовност.

И до момента в който Ариев признава поддръжката, която Украйна получава от Съединени американски щати и редица страни от НАТО, той подлага на критика Германия за " Северен поток 2 “. Украинците преглеждат газопровода като една от главните аргументи да се стигне до тази обстановка, а общото усещане е, че украинците се считат за изоставени от част от европейските страни.

" Северен поток 2 “ разреши на Путин да може да реализира пълномащабна аггресия против Украйна. Тази врата бе отворена от Германия, Австрия и Швейцария “, разяснява Ариев и добавя: „ Историята е посочила, че в случай че извършите Русия прекомерно мощ, тя няма по какъв начин да бъде кротичък сътрудник “.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР