Ако Катя Паскалева беше останала на земната сцена, на 18

...
Ако Катя Паскалева беше останала на земната сцена, на 18
Коментари Харесай

Катя Паскалева мечтаела да бъде археолог

Ако Катя Паскалева беше останала на земната сцена, на 18 септември щеше да събере тайфата, с цел да полеят нейните 75. Но огромната актриса си остана на ненавършени 57.

Бъдещата звезда на киното и театъра, родена в Петрич, като дете мечтае да бъде археолог – с цел да пътува по света и да поддържа връзка с хора, които се ровят във вековете. Убедена е, че със силата на въображението може да се озове в други столетия. Но пристрастеността към фантазирането в действителност я води към актьорлъка. Тя е в първи клас, когато излиза на сцената – към този момент в Перник, където се мести фамилията й. Играе синчето на партизани в самоинициативен театър, режисиран от гръцки емигранти, сътрудници на татко й. После пътят й е предначертан – драм състава в пионерския дом и в гимназията, епизодични функции в локалния спектакъл, появява се като дребен апаш в „ Парижката Света Богородица “...       

За малко да се размине с „ Козият рог “     

В хрониките на българското седмо изкуство нейната Мария от „ Козият рог “ остава освен с трагичното си мълчание, само че и с голотата си. Катя тогава споделя, че тялото без облекла е изцяло искрено и разкрива душата.  Тя работи трета година в театъра на Пазарджик, когато Методи Андонов – нейният даскал във ВИТИЗ, я вика на терен. После се оказва, че е навит да я опитва за ролята на Мария от приятелите й - Антон Горчев, който ще бъде Караиван, и от „ изнасилвачите “ й в историята по Николай Хайтов: Стефан Мавродиев, Климент Денчев и Тодор Колев. Когато станало дума за нея, Андонов се колебаел, тъй като към момента си я представял като сладкото и леко „ закръглено “ момиче от Академията. Когато я вижда – към този момент вталена, с трагичен взор и доста женствено-изкусително лъчение, всевъзможни подозрения отпадат. Снимките се случват за броени дни, еуфорията е изумителна, а никой от хората в екипа даже не може да си намерения, че сътворяват най-хубавия български филм на всички времена. „ С Тони общувахме напълно като сътрудници, бяхме и изключително положителни другари. Беше едно от най-мъжките момчета, които съм срещала. Съчетаваше силата си с изключителна душевна чупливост. В паузите ме разсмиваше до сълзи “, разказвала е Паскалева пред „ Стандарт “.  Следват изключителни нейни облици – „ Вилна зона “, „ Звезди в косите, сълзи в очите “, „ Иван Кондарев “... 

Реже наглеците в изкуството

„ И в театъра, и в киното мъчно си работя функциите – нося от девет кладенеца вода, с цел да си изясня всичко. След това пък мъчно излизам от тях. Понякога си мисля, че у мен живеят доста хора “, споделяла е още Катя. Тя обаче в никакъв случай не е била „ лесна “ звезда. Твърдият й македонски манталитет нееднократно я изправя в единоборство с криворазбрани професионални и човешки полезности. Ужасно се нервира, когато надменни кинаджии я канят снизходително на „ кастинг “. И, естествено, отхвърля – никакви пари не могат да я изкушат в огромното безпаричие в края на 90-те. Реже „ офертата “ за френската мегапродукция „ Версенжеторикс “ и още няколко сходни. Халтурата за нея е тотална разкол, тя се пази да не бъде използвана. Казвала е, че и киното, и театърът би трябвало да създадат и актьора, и фена по-добри, по-човечни, по-малко завистливи, по-малко злобни.  „ Извън сцената не съм дребнава. Най-много обичам, когато ми е нужно да съм безусловно сама. Но ми харесва да съм и с приятелите си – тези, които съм отсяла във времето, тестваните, които ще останат до края. Не се обкръжавам със инцидентни общувания “, била е откровена Катя. Целият финес, нейната изключителна духовна изисканост като че ли струи от портретите, за които театралничи на великия Златю Бояджиев. „ След Академията животът ме свърза с Пловдив.  Заради парезата, получена след инсулта, Златю към този момент рисуваше с лявата ръка. Още първия път, когато ме видя, се разтрепери и пожела да ме рисува. Казваше  „ Ади, ади “ вместо „ Хайде, хайде “ – беше му мъчно да приказва. Преживяването беше необикновено – следих го, до момента в който седях пред статива му. А той рисуваше като оглупял – светът не съществуваше. Беше самичък с платното си, даже мен възприемаше като предмет “, прибирала е лентата Катя пред „ Стандарт “.     

Скитница

Една от последните й арт акции е моноспектакълът  „ Скитница “, за който тя се облича като клошарка и за смут на феновете си дефилира в парцаливите одежди в градинката пред „ Свети Седмочисленици “.  Снимките плъзват из вестниците, само че актрисата скоро се отхвърля от представлението, така като  острият обществен проблем обезкървява креативните й планове – да покаже индивидите, които живеят на улицата, само че най-вече от всичко ценят свободата си. По това време тя таман се е върнала от Щатите и към момента се носи няколко сантиметра над земята, само че гледката на ровещите в кофите за отпадък пенсионери бързо я смъква на постсоциалистическата българска земя.  „ Не претърпявам грубостта и простащината. Все по-трудно ми е да вървя пеш до театъра – не толкоз поради дупките и боклуците, колкото поради грозотата в близост. Не мога да понеса, че хората по този начин елементарно станаха отрицателни. Който е на власт – с него сме. Не претърпявам и празното мърморене, нито счетоводителите в изкуството. Вече са опасявам дали сърцето ми ще издържи на всичко това. Дали Господ ми дава знак, че ще си умра от безредици, а не от успокоение “, изповядва Паскалева. Тя умира от рак на гърлото. И защото в последните месеци от тукашното си съществуване не може да приказва, рисува и написа.  Към живописните платна, основани от нея през годините, прибавя и дребни скици от болничното заведение. А в последната си записка споделя: „ Това е последната ми роля – на актриса, сложена пред тестването дали ще удържи да размие границата сред действителността и условността. Премиерата в действителност е финалът на спектакъла живот “.      
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР