Ако изборите за парламент се провеждаха на 22 февруари, в

...
Ако изборите за парламент се провеждаха на 22 февруари, в
Коментари Харесай

Екзакта: ГЕРБ с 26,4%, БСП втора с 22,3 на сто |

Ако изборите за парламент се организираха на 22 февруари, в Народното събрание щяха да попаднат сигурно пет партии, демонстрират данни от национално проучване на Екзакта Рисърч Груп. *

Според цифрите ГЕРБ-СДС биха получили 26,4 на 100 от деклариралите, че ще гласоподават за избрана партия или коалиция. Българска социалистическа партия е на второ място с 22,3 %. Преднината на ГЕРБ пред Българска социалистическа партия е статистически важен дял, разясняват от " Екзакта ", представени от БНР. Не може обаче да се приказва за предрешеност на вота, тъй като това би означавало липса на залог, а в обществото пораства чувството за важен залог, настояват социолозите. 

Анализаторите чакат оспорвана конкуренция за третото място сред " ИТН " с 13,5 на 100 и Движение за права и свободи - 8,5 на 100. Предимството на Движение за права и свободи е в големия избирателен опит и във високата стартова готовност на електората на партията. Електоратът на Слави Трифонов към момента не разполага с задоволително огромно твърдо ядро от гласоподаватели, споделят от " Екзакта ". " Демократична България " е с 5,1 на 100.

Според анализаторите за няколко по-малки обединения акцията ще бъде решаваща. Техните резултати са в интервала сред 4,1 на 100 до 2,7 %. Това са преди всичко Вътрешна македонска революционна организация, следвани от " Изправи се! Мутри вън ", Републиканци за България (РБ/)и Коалиция " Воля НФСБ ". 

От " Екзакта " споделят, че Вътрешна македонска революционна организация са във висока степен подготвени да се възползват от шанса си да попаднат в Народното събрание поради твърдостта на електората им и капацитета им измежду периферни гласоподаватели, а " Изправи се! Мутри вън! " могат да се преборят, в случай че активизират в по-голяма степен поддръжката за тях. При Република България твърдостта на електората не е проблем, предизвикването е до каква степен в границите на акцията партията ще успее да разшири политическото си въздействие. Коалицията сред " Воля " и НФСБ в това проучване има единствено ориентировъчен електорален дял, защото занапред ще се мери като коалиция, към която не престават да се причисляват и досега още обединения, а не като сума от резултатите на две обособени партии, прецизират социолозите. 

В проучванията си от ноември 2020 година насам " Екзакта " следи по какъв начин би повлияла епидемиологичната конюнктура върху интензивността на вота и към 22 февруари се позволява, че най-малко 60 на 100 от българите не биха отишли до урните, в случай че имат подозрения по отношение на сигурността на средата на гласоподаване. 

Към 22 февруари изрично решилите да гласоподават са 45 на 100, само че " Екзакта " чака интензивността по-скоро да понижава до датата на вота. Поне такава е наклонността през последните месеци, споделят анализаторите. 

----------------------------------------

Националното проучване е извършено в интервала сред 15 и 22 февруари измежду 1005 пълнолетни българи посредством изявление " лице в лице ". Извадката включва 123 гнезда в 90 обитаеми места на територията на България. Изследването се организира със лични средства в границите на изследователската стратегия на " Екзакта ".

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР