Ако едно дете бъде интензивно рехабилитирано и подкрепено до първи

...
Ако едно дете бъде интензивно рехабилитирано и подкрепено до първи
Коментари Харесай

Чуй „Тихо наследство“

„ Ако едно дете бъде интензивно рехабилитирано и подкрепено до първи клас, то има действителните шансове да бъде интегрирано, да се усеща добре и да учи наедно със своите чуващи връстници. Така вероятността му за по-добро качество на живот несъмнено е по-голяма “, изясни в „ Артефир “ Таня Димитрова, която към този момент година се появява в ъгъла на дребния екран и превежда на жестов език брифингите на Националния действен щаб. Преди 12 години тя основава Образователния център за деца с повреден слух „ Яника “, който цели да способства точно за тази вероятност.



В „ Яника “ работи не просто екип от експерти, а семейство, което има вяра, че когато се положат задоволително старания във връзка с образованието на децата, те неизбежно ще доведат до нужните резултати. Това „ Тихо завещание “ Таня и брачният партньор ѝ Димитър оставят на дъщерите си Кати и Яна, а и на рехабилитаторите, които са приели веруюто на центъра и са припознали идеята му. Част от това семейство е и Петя Накова, режисьорката, която също толкоз безшумно се трансформира в наблюдаващия, документирал предаването нататък.

Нейният филм ни споделя за живота и работата на Таня Димитрова като рехабилитатор на децата с кохлеарни импланти, само че още повече приказва за силата на едно семейство и задачата да гледаме на глухите хора не със страдание, а почтено. По време на фотосите Таня минава през диоагнозата рак и щерка ѝ Кати е принудена да поеме работата в „ Яника “. Това трансформира основния воин във кино лентата, само че не и неговата съществена концепция. Макар и зад камерата, в процеса на подготовката за плана, през същото тестване да минава и режисьорката Петя Накова, филмът не приказва за заболяването, а за надмогването на компликациите в името на идеята – действието на центъра и резултатите, които слухово-речевите терапевти реализират с децата.

 От 23 март „ Тихо завещание “ е в ръцете на феновете. Документалният филм имаше своята стрийминг и телевизионна премиера в 23 страни и за по-малко от 48 часа покори сърцата на хиляди хора, а точно в хората е силата за смяна, единомислещи са Петя и Таня. Отново в поддръжка на идеята им копродуцентът на „ Тихо завещание “ HBO Европа добави български надписи на всички 28 модерни кино лентата в селекцията „ Предложения от България “ в стрийминг платформата HBO GO у нас. Сега те ще бъдат разбираеми за българските си фенове със слухови проблеми.

„ Тихо завещание “ е третият филм, след близо десетгодишна пауза, който показва страната ни в Европа като копродукция на HBO. Той обаче провокира и вниманието на медиите, които започнаха да приказват мощно за тишината на жестовия език, който се развива непрекъснато.

„ Нужно е още доста и за двете страни – и за глухите хора, и за тези, които работят с тях. Било то жестови преводачи или слухово-речеви терапевти. И то основно е нужно от страна страна на страната “, добави Петя Накова.

Кинопремиерата на „ Тихо завещание “ е в границите на 25-ия „ София филм фест “. Организаторите ще разгласят датата през април.

Още за кино лентата и задачата му можете да чуете в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР