Ако е пълен фискалният резерв, както се твърди, и ако

...
Ако е пълен фискалният резерв, както се твърди, и ако
Коментари Харесай

Мика Зайкова: Само България не подпомогна директно бизнеса и домакинствата

Ако е цялостен фискалният запас, както се твърди, и в случай че погледнете данните за 7-те месеца, които демонстрират остатък от 1 560 000 000 лв., човек в действителност би трябвало да се чуди за какво са тези 5 милиарда заем. Това сподели за БГНЕС Мика Зайкова, стопански анализатор и финансов специалист.

Все отново аз мога да кажа моите съмнения. Този заем е нужен на държавното управление, тъй като даже и да нямаме проблем с европейските пари, а ние ще имаме, тъй като върховенството на закона у нас не се съблюдава и има заплаха да ни глобяват, те доста по-трудно ще могат да бъдат използвани за нещо, за което не са предопределени. Трудно ще бъде откраднати. Докато тук, с едни 5 милиарда, можем да си ги крадем на воля.

С тези 5 милиарда могат, да речем, да се купят два типа избори – едните парламентарни, другите президентски.

Второ – с тези 5 милиарда, защото очевидно не сме заделили пари за съфинансиране на плановете по оперативните стратегии, също можем да запълним тази дупка.

Трето – Европейска комисия ни позволи парите, които не сме използвали в оперативните стратегии, да ги употребим за ограничения за превъзмогване на усложненията от рецесията. Не единствено, че сме употребявали парите сред 37% и 43%, само че има и планове, които не са ни приети. Не сме ги похарчили, дали сме ги нецелесъобразно. На книга парите би трябвало да ги има и трябваше да ги върнем, в случай че не беше коронавирусът. Сега ще би трябвало да ги похарчим за ограниченията, а де факто ги няма. Раздадени са за неща, които не са целесъобразни и не са утвърдени от Европейска комисия, а може и от ОЛАФ нещо да са намерили.

Ние имаме табиет да крадем. Наистина мисля, че имаме проблем с фискалния запас. Там би трябвало да има 10 милиарда В него е " Сребърният фонд “, който е за поддръжка на пенсионерите в едно по-далечно време, а там би трябвало да има към 3 милиарда Значи някъде към 7 милиарда би трябвало да са налице.

Бойко Борисов раздаде ужасно доста пари, които нямат отношение нито към пандемията, нито към възобновяване на бизнеса. България е единствената страна в света, която не подкрепя непосредствено нито семействата, нито бизнеса. Нашите семейства не получиха нищо, получиха опция да вземат заеми. Раздадоха се ужасно доста пари, без да има някакъв резултат. Мазнинките са свършили, както се показва министър председателят и този заем евентуално би трябвало да запълни една дупка във фискалния запас или да бъде запас за бъдещи неща, от порядъка на изборите.

Ако се огледа бюджета за 7-те месеца, има остатък. Този остатък е имагинерен. Истинският остатък е тогава, когато има растеж на Брутният вътрешен продукт, има растеж на приходите, а приходите в бюджета са надхвърлени. Защо споделям имагинерен? Ние сме отворена стопанска система и няма по какъв начин да вървим нагоре, като всички около нас вървят надолу. Това демонстрира, че ние спестяваме, т.е. не харчим пари по планувани политики.

На полугодието какъв е резултатът – от 2,8 милиарда са изхарчени 10%. Другите са спестени. Защо? За да се образува остатък, който излиза отвън контрола на Народното събрание и е разполагаем на премиера. И министър председателят си го харчи.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР