Ако човек опише чувствата си в стресова ситуация, по-лесно ще

...
Ако човек опише чувствата си в стресова ситуация, по-лесно ще
Коментари Харесай

Страхът намалява, когато го изразиш с думи

Ако човек опише възприятията си в стресова обстановка, по-лесно ще се оправи с тях, считат психолози.

Изследване на Калифорнийския университет в Лос Анджелис твърди, че, в случай че определим тъкмо страстите си в самия миг, в който сме изправени пред нещо ужасно, това ще понижи страха.
 
Психолозите изследват 88 души с уплаха от паяци. Дават им задачата да се приближат до голяма жива тарантула в отворен съд. Трябва последователно да се приближават до животното и в един миг да го допрян.

Разделят ги на няколко групи. В първата всеки би трябвало да опише възприятията, които изпитва, и да дефинира реакциите си по отношение на тарантулата.  Например: " Напрегнат съм. Страх ме е от този противен и отблъскващ паяк ".

" Това е неповторимо, тъй като се разграничава от типичните процедури, в които задачата е да накараш хората да трансформират мисленето си за обстановката ", споделя Мишел Краске, професор по логика на психиката от Калифорнийския университет в Лос Анджелис. " Тук хората не се опитваха да трансформират прекарването си, а просто да изкажат това, от което се опасяват. "

В другата група участниците би трябвало да опишат прекарването си по метод, по който да не наподобява ужасно. Например: " Този дребен паяк не може да ми направи нищо неприятно. " Обичайният метод, който се употребява, с цел да се помогне на хората да преодолеят страховете си, е тъкмо подобен.

В последната група участниците би трябвало единствено да се приближат до тарантулата, без да споделят нищо.

Оказва се, че хората от първата група, които в детайли са описали страховете си, съумяват да се приближат допустимо най-вече до паяка. Освен това при тях най-слабо се демонстрират физическите признаци на страха, какъвто е потенето, отбелязва Краске.

" Има една зона в мозъка - дясната вентролатерална предфронтална кора - която взе участие както в определянето на възприятията и прочувствените ни реакции, по този начин и в регулирането им ", изясняват учените. " Защото двете вървят дружно към момента си остава ненапълно тайнственост. "

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР