Ако България можеше да получава директно газ от Газпром, щеше

...
Ако България можеше да получава директно газ от Газпром, щеше
Коментари Харесай

Данаилов: Ако получавахме директно газ от Газпром, щеше да е на по-ниска цена

Ако България можеше да получава непосредствено газ от " Газпром ", щеше да е на по-ниска цена. 40 $ на мегаватчас е разликата със сегашната. Докато има газ по „ Турски поток”, и за нас ще има. На ден 42 млн. кубически метра природен газ минават оттова, а може би и повече. Консумацията на България все още е 5 млн.

Големият проблем не е в количеството, а в цената на газа, разяснява за " Твоят ден " по NOVA NEWS Пламен Данаилов, някогашен зам.-министър на енергетиката от " ИТН ".

По думите му директната политическа интервенция е довела нещата дотук. " От Политическа партия поеха на ръчно ръководство част от Енергийното министерство, която дава отговор за доставките на природен газ. Това е една от конфликтните тематики, която докара до овакантяване на обединението от Има Такъв Народ. Съветникът на премиера по външните въпроси върви в Турция на договаряния за доставка на природен газ, това е директна интервенция в активността на " Булгаргаз ", уточни той. И добави, че доставките посредством медиатор са оскъпили газа с 30-40 млн. евро.

Според него предвидимост в цената на газа няма. " В момента получаваме съветски газ, а посредством суапови покупко-продажби диверсифицираме полутечен газ. Изключително неверно е да зависиш от един снабдител. Очакването ми е преди зимния сезон интерконекторът с Гърция да бъде въведен в употреба. Това е един тип диверсификация. Когато проработи терминалът за полутечен газ " Александруполис ", който се чака да проработи през октомври 2023 година, ще има нов тип диверсификация ", разкри Данаилов.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР