Ако 18-месечното повишаване на лихвените проценти от страна на Федералния

...
Ако 18-месечното повишаване на лихвените проценти от страна на Федералния
Коментари Харесай

Защо икономиката на САЩ е толкова устойчива

Ако 18-месечното повишение на лихвените проценти от страна на Федералния запас трябваше да докара до изстудяване на най-голямата стопанска система в света, то потребителите в Съединени американски щати считат друго. Новите данни от предходната седмица демонстрираха, че през третото тримесечие американската стопанска система е - висок растеж, който не за първи път опровергава мрачните прогнози на икономистите.

Това, което направи този растеж най-големият от 2021 година и толкоз неочакван, е фактът, че идва след най-агресивната акция на Фед за стягане на паричната политика от десетилетия насам. Централната банка увеличи лихвите 11 пъти от март предходната година до 22-годишен връх от 5.25 -5.5% - всичко това в опит да охлади стопанската система и да потисне инфлацията. Все отново да имаме едно мислено Инфлацията понижа, само че през лятото стопанската система надалеч не беше потисната. Въпреки това икономистите предизвестяват, че Брутният вътрешен продукт на Съединени американски щати надали ще продължи да се опълчва на гравитацията още дълго.

Впечатляващата резистентност на американската стопанска система до момента се дължи на една съществена мощ: потребителските разноски, които имат максимален принос за икономическия напредък през третото тримесечие, като обезпечават повече от половината от годишното нарастване. Подкрепено от постоянния пазар на труда, продължаващото търсене на служащи даде убеденост на хората да продължат да купуват.
Реклама
" Невероятният растеж на работните места в действителност задвижи потребителските разноски ", споделя пред Financial Times Кети Бостянчич, основен икономист на Nationwide. Нещо повече, това, което " укрепи " тази динамичност, беше чувството измежду потребителите, че разполагат с задоволително пари. " Балансите наподобяват в доста положително положение, акциите като цяло се показват доста добре, цените на жилищата са доста високи и даже да нямате активи, имате този фонд от спестявания, свързани с пандемията ", прибавя тя.
Впечатляващата резистентност на американската стопанска система до момента се дължи на една съществена мощ: потребителските разноски, които имат максимален принос за икономическия напредък през третото тримесечие, като обезпечават повече от половината от годишното нарастване.
Но сходно на други икономисти и политици, Бостянчич чака този подтик да отслабне, изключително откакто предходните нараствания на лихвените проценти от Фед стартират да се усещат, а фирмите и семействата се борят с тежестта на възходящите разноски по заеми. Признаците, че силата на потребителите понижава, са забележими. Например икономистите считат, че по-голямата част от непотребните спестявания, насъбрани след пандемията, възлизат на повече от 2 трлн. $. Освен това, счита Нанси Ванден Хаутен от Oxford Economics, това, което е останало, е съсредоточено измежду по-богатите семейства.

Предприятията също стават по-предпазливи. Грегъри Дако, основен икономист в EY-Parthenon, счита, че съгласно него икономическият мотор на Съединени американски щати, който се показа толкоз мощно през третото тримесечие, е на път да се задъха. " През лятото всички позитивни мотори на потребителските разноски се разпростираха много мощно, само че през последните месеци следим, че някои от тях отслабват много доста и чакаме други да отслабнат, споделя той.
Реклама
Ако предприятията стартират да усещат натиска на по-високите разноски за обслужване на дълга и по-малка потребност от работна мощ и стартират да изпитват нужда от понижаване на разноските, това може да докара до резултата на снежната топка.

Според Дако в последните данни за Брутният вътрешен продукт се виждат признаци на " отмалялост от разноските " като нежилищните вложения в главен капитал, които отразяват разноските на предприятията за машини и друго съоръжение, са намалели с 0.1% на тримесечна база. Това беше третият спад в тази категория през последните четири тримесечия - симптом съгласно икономистите от Morgan Stanley, че " по-високите лихви натежават върху бизнес интензивността ".

Според прогнозите, събрани от Bloomberg, множеството икономисти в този момент чакат растежът на Брутният вътрешен продукт на Съединени американски щати да спадне до 0.8% през идващото тримесечие - с повече от 4 процентни пункта под индикатора за третото тримесечие - преди да доближи най-ниското си ниво от 0.2% през първите три месеца на 2024 година Иън Шепърдсън от Pantheon Economics счита, че растежът може да спадне даже до нула през идващото тримесечие, въпреки да признава, че има огромен късмет за неточност.

Дали обаче американската стопанска система в последна сметка ще изпадне в криза, е надалеч по-оспорван въпрос.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР