Академик Стефан Воденичаров почина на 75-годишна възраст, съобщи БНР. Воденичаров

...
Академик Стефан Воденичаров почина на 75-годишна възраст, съобщи БНР. Воденичаров
Коментари Харесай

Почина акад. Стефан Воденичаров

Академик Стефан Воденичаров умря на 75-годишна възраст, заяви БНР. Воденичаров беше ръководител на Българска академия на науките в интервала 2012 - 2016 година, Министър на образованието и науката (2013 г.), Директор на Института по металознание, уреди и технологии с Център по хидро- и аеродинамика към Българска академия на науките (2007-2012 г.), Председател на Общото заседание на Българска академия на науките (2008-2012 г.).

В  началото на тази година той оглави самодейността " Единение ", която сплотява български учени. В отвореното си писмо към политиците и нацията, от самодейността обявиха, че " Обществото е в дълбока рецесия, нацията се разпада и е измежду най-бързо изчезващите в света ". Тогава учен Стефан Воденичаров разяснява:  " Мисля си, че политическото опълчване ще си съществува, тъй като всяка партия си има лични цели, само че нещата толкоз са назрели, че някои, които са по-мъдри политици, ще схванат, че в случай че седнат дружно да помислят за българските жители, ще завоюват доста повече тяхното доверие. Защото всичките тези промени ще бъдат с доста неприемливи ограничения за огромна част от хората. Те би трябвало да бъдат осъществени от цялото общество “.

Акад. Воденичаров е взел участие в редица експертни органи в България и чужбина, през годините е получил огромен брой оценки и награди, напомня още БНР.

Поклонението ще се състои на 11 юни, четвъртък, от 11 ч в Големия салон на Българска академия на науките.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР