Академичният център ще включва научно-изследователски лаборатории, дигитална библиотека. Предвидени са

...
Академичният център ще включва научно-изследователски лаборатории, дигитална библиотека. Предвидени са
Коментари Харесай

Димитър Николов с амбициозни цели за висшето образование: Бургас ще има свой Студентски град и кампус в Минералните бани

Академичният център ще включва научно-изследователски лаборатории, цифрова библиотека. Предвидени са зони за отдих, спорт, развлечения, културни събития и изложба навън

Бургас ще има свое Студентско градче, което ще бъде построено в региона на 5-и километър – сред ж.к. „ Изгрев “ и Северния обход на града. То е акцент в програмата за сполучлив Бургас на кмета и претендент за нов мандат Димитър Николов. В нея образованието и вложенията в младежите са измежду водещите тематики, като задачата е да се основат условия те да живеят в нашия град, да основават фамилии, да образоват децата си тук, да се забавляват, да вземат участие в културни и спортни събития.

В новото Студентско градче ще бъде построен високотехнологичен кампус с жилища за студенти и преподаватели. Академичният център ще включва научно-изследователски лаборатории, цифрова библиотека. Предвидени са зони за отдих, спорт, развлечения, културни събития и изложба навън. Студентите ще имат опция да употребяват електрически колела за напредване в зоната, ще има и зарядни станции.

Студентското градче значително ще промени лицето на Бургас, като сътвори условия за образование на студенти освен като сграден фонд, само че и като съоръжение. Ще се развива с поддръжката на висшите образователни заведения.

 „ Преди съвсем 2 месеца имахме среща с четиримата ректори на висшите образователни заведения в града. Изводите за мен бяха, че с цел да желаеме качествено, привличащо висше обучение, ние сме длъжни да създадем извънредно съвременна инфраструктура. В Студентския град и четирите висши образователни заведения ще имат свои пространства. Това е амбициозна цел, само че сложим ли си я като тематика ние като бургазлии – ще се оправим. “, счита Димитър Николов. Той съобщи, че ще се вслуша и в желанията на студентите, които да решат какво още да бъде обособено в новото градче, с цел да им бъде оптимално потребно както на тях, по този начин и на техните преподаватели.



В парк „ Минерални бани “ ще има още една зона, която ще е привлекателна за младежите. Там е планувано построяването на Археологически комплекс за студенти „ Аква Калиде “. „ Сред красивата паркова среда, с екологични материали, с бунгала, ще дадем опция на студентите, учещи археология от водещи европейски висши образователни заведения, дружно с българските си студенти, да организират летни практики, да поддържат връзка. Техните научни ръководители ще могат да контактуват с българските си сътрудници. Имаме неповторимо комбиниране сред природа и просвета, което е извънредно рядко. В Европа липсва такова. Ние би трябвало да развием тази наша даденост и да я отворим към света. Ефектът ще е в няколко направления – просвета, туризъм, юношески контакти. Тази база ще може да бъде употребена от студенти и от други специалности “, уточни Димитър Николов.

Предстои и разкриването на Факултет по фармация в университет „ Проф. доктор Асен Златаров “. „ С добре развитата химия във висшето образователно заведение и с все по-амбициозно напредващата медицина това е най-логичното комбиниране. “, съобщи Николов.

През идващия мандат ще работи и Студентски съвещателен съвет към кмета, чиито представители директно ще вземат участие при вземането на решения за младежите.

„ Всеки локален, европейски и държавен лев, вложен в Бургас, ще бъде ориентиран към демографията, към основаване на по-добри условия, които ще привлекат хора и с които ще убедим младите, че от вкъщи им тук по-хубаво място няма “, безапелационен е Димитър Николов.

 

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР