Аграсен Ки Баоли – подземното архитектурно чудо. Когато мислим за

...
Аграсен Ки Баоли – подземното архитектурно чудо. Когато мислим за
Коментари Харесай

Аграсен Ки Баоли – подземното архитектурно чудо

Аграсен Ки Баоли – подземното архитектурно знамение. Когато мислим за архитектурни чудеса, нормално не мислим за водоснабдяването. Въпреки това, в сърцето на актуален Ню Делхи, покрай един от най-популярните му туристически обекти, се намира удивително подземно архитектурно знамение. То е играло решаваща роля във водоснабдяването на метрополиса в продължение на епохи.

Това е фамозният Аграсен Ки Баоли (Agrasen Ki Baoli), който е издигнат, с цел да улавя скъпата и нищожна вода в сухия климат на северноиндийската низина. Днес това знамение е известно измежду задгранични и локални гости и е предпазен монумент. Структурата е добре позната, тъй като е била включена в доста боливудски филми и реклами.

Подземната постройка съставлява стъпаловиден бунар, в който се стига до контейнер с вода посредством набор от стъпала. Някога те са били доста публикувани в Индия. Стъпаловидните кладенци или „ баоли “, както са известни, разрешават на локалните общности достъп до подземните водни ресурси.

Те имали за цел да подсигуряват, че всички налични подземни води се употребяват по допустимо най-ефективния метод. Хората слизали по стъпалата, с цел да стигнат до подземните кладенци и да получат по този начин нужната вода.

Стъпалата са издигнати до шахтите на кладенците, тъй че без значение от равнището на подпочвените води, жителите постоянно да могат да имат достъп до тях. Понякога това упражнение било много мъчно, само че доста хора нямали различен избор. След като влезете в богато украсения портал, ще бъдете посрещнати от стръмно стълбище.

Исторически монумент Agrasen ki baoli (Souravmishra26 / CC BY-SA 4.0)

Аграсен Ки Баоли има три етажа и в стените има три равнища със сводести коридори

Аграсен Ки Баоли има три етажа и в стените има три равнища със сводести коридори, които са украсени с ниши. Някога тези коридори са давали достъп до шахти на кладенци, само че те от дълго време са пресъхнали. Все още е допустимо е да се върви по тези коридори, като част от тях имат комплицирани резби.

В баоли има 108 павирани с камък стъпала, които водят до празен воден контейнер. От гледането надолу по стълбите може да ви се завие свят. Забележително е, че тази конструкция е направена напълно на ръка. След въвеждането на водопровода, баоли кладенците към този момент не се употребяват в Ню Делхи.

Ето за какво през днешния ден Аграсен Ки Баоли е туристическа атракция. В положително положение е с помощта на държавното финансиране. Районът към обекта, който в миналото е бил занемарен, в този момент е декориран с доста цветни фрески.

Изглежда евентуално тук е имало стъпаловиден бунар преди доста епохи. Знаем да вземем за пример, че цивилизацията от долината на Инд от бронзовата ера е построила тези структури за събиране на вода. Въпреки значимостта и историята на баоли резервоарите, има малко документални доказателства за неговия генезис.

Легендата за това от кое място идва името на стъпаловидният бунар?

Много източници настояват, че Аграсен Ки Баоли е кръстен на митичен цар Аграсен, живял преди хиляди години. Този цар бил основал царство, учредено на търговия и промишленост. Този популярен държател постоянно се свързва с общността Аргавал, която е била доста видна в търговията. Изглежда евентуално локалните хора от тази група да са съдействали за построяването или възобновяване на баоли.

Богатите търговци били построили публични уреди като стъпаловидни кладенци, с цел да завоюват благоволението на султана или императора. Въз основа на архитектурата на сводестите коридори, по-специално, наподобява, че структурата е издигната през Средновековието, евентуално през 14-ти век по време на династията Туглук. Това била мюсюлманска династия от турски генезис, която управлявала султаната на Делхи от 1320 до 1410 година. Тази династия била известна със своята свирепост.

Поражението от Тимур на султана на Делхи, Насир-уд-Дин Махмуд Шах Туглук, през зимата на 1397-1398 година (Stuntelaar)

Призраци и духове в Аграсен Ки Баоли

Има доста истории за призраци и свръхестественото в Ню Делхи. Подземната конструкция със своя мрак, ехтене и сенки от дълго време плаши суеверните. Има го и фактът, че прилепите могат да бъдат чути да пищят през доста нощи. В предишното мнозина вярвали, че тъмните води, изпълващи баоли, са омагьосани. “Духовете във водите ще се стремят да изкушат хората в резервоара, където ще се удавят. ”

Аграсен Ки Баоли, Ню Делхи – бунар от 10-ти век, за който се твърди, че е населяван от духове. (Терацо / CC BY-SA 2.0)

Как да стигнете до подземният воден контейнер Аграсен Ки Баоли? Подземното знамение се намира покрай оживения квартал Connaught Place , в сърцето на Ню Делхи, Индия. Има доста места за настаняване покрай това забавно място. Входът на обекта е от 9 до 17 часа, а входът се заплаща. Не се предлага да посещавате структурата през нощта, защото може да бъде рисково.

*Топонимия – Baoli или bawdi, наричана още baori или bauri, е дума на хинди (от санскрит wapi или vapi, vapika). В Раджастан и Гуджарат думите за стъпка включват baoli, bavadi, vav, vavdi и vavadi. Водните храмове и храмови стъпаловидни кладенци са издигнати в антична Индия. Най-ранните форми на стъпаловиден бунар и контейнер също са издигнати в Индия тук-там като Долавира още от цивилизацията в долината на Инд.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР