Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) ще разшири обхвата на

...
Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) ще разшири обхвата на
Коментари Харесай

АДФИ проверява как се формира цената на билета за градския транспорт в София

Агенцията за държавна финансова ревизия (АДФИ) ще разшири обсега на към този момент почналата инспекция за финансовото положение на "Столичен автотранспорт " ЕАД

Освен контракта за доставка на газ, инспекцията ще обхване и метода на ценообразуване на транспортните документи, финансовите доклади на сдружението и възлагането и осъществяването на публичните поръчки. Целта е да се откри действителното положение на сдружението, паричните потоци и метода на разходване на средствата, оповестиха от Министерството на финансите.

Проверката е по отношение на постъпило искане от Столична община за увеличение на дотацията на сдружението от държавния бюджет, без да е съпроводено с оценка и разбор на ценовата политика на общината във връзка с транспортните документи и без да са направени обзор и промени на разпоредбите, при които се разпореждат и компенсират публичните пътнически транспорти.

Дори част от разноските да се усилват вследствие на въздействието на фактори, които са външни и независещи от активността на Столична община и общинските транспортни оператори - цените на горивата и ел. силата, повишение на минималната работна заплата, друга част от показаните разноски бележат забележителен растеж по отношение на 2019 година и биха могли да се усъвършенстват. Такива са да вземем за пример "други разноски " - с растеж от 55 на 100, защита и други, за които следва да се направи оценка.

Предложението за нарастване на средствата за дотации за Столична община надвишава неведнъж средствата, които са планувани за останалата част от страната както за вътрешноградски, по този начин и за междуселищни пътнически транспорти. Следва да подчертаем, че всички транспортни оператори на територията на страната дават публичната услуга при същите условия, при които работи и столичният превоз, като за същите не са планувани спомагателни средства. В тази връзка следва да се търси равнопоставеност сред всички общини, се показва в известието.

От МФ напомнят, че в актуализацията на бюджета са планувани спомагателни 20 млн. лева дотация за компенсиране на понижените доходи от използването на цени за пътешестване, планувани в нормативните актове за избрани категории пасажери, за пътувания с вътрешноградския превоз и междуселищния авто превоз.

Политиката на МФ е ориентирана към усилване на контрола и елиминиране на непозволено и неефективно разходване на обществени запаси, което в обстановката с градския превоз в София изисква да се създадат съответните инспекции на контракти и публични поръчки и разбор на разноските, написа още в известието.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР