Агенция Пътна инфраструктура“ е извършила масова сеч на фирми-кандидати по

...
Агенция Пътна инфраструктура“ е извършила масова сеч на фирми-кандидати по
Коментари Харесай

Как боли! АПИ отряза „Трейс груп“ от ремонт за 90 млн. лева

Агенция „ Пътна инфраструктура “ е направила всеобща сеч на фирми-кандидати по две огромни публични поръчки за ремонт на два тунела на Автомагистрала „ Хемус “. Агенцията е отстранила с необявени все още претекстове огромна част от претендентите, като измежду отрязаните изпъква обичаната гербаджийска касичка „ Трейс груп “ на милионера Николай Михайлов.

Така по едната обособена позиция – за ремонт на тунел „ Топли дол “, от 6 претендента е останал единствено един. За ремонта на тунел „ Правешки хан “ въпреки всичко ще има някакво съревнование – до отваряне на ценови предложения са позволени двама от 6 участници.

Това заяви „ Mediapool “, като цитира наличната обществено информация в портала на  Агенцията за публични поръчки. Проверка на „ Сега “ удостовери информацията. Публикуването на отчети по процедурата следва, само че решението за всеобщо премахване на компании е тъкмо противоположното на оповестената политика към повишение на конкуренцията и ограничение на процедурите в жанр „ съревнование с един кон “.

Прогнозната стойност на поръчката е за 75 475 000 без Данък добавена стойност (35 650 000 лева.  за ремонта на тунел „ Топли дол “ и 39 825 000 лева за „ Правешки дол “ ). С налога сумата набъбва до над 90 милиона лв..

В рамките на оповестения период за подаване на предложения са постъпили общо 12 оферти – по 6 на обособена позиция, като претендентите за ремонт на тунела са огромни компании.

Реклама

За „ Топли дол “ предложения са подали „ Геострой “, „ Трейс груп холд “, „ ГБС Инфраструктурно строителство “, консорциум сред „ Джи Пи Груп “ и „ Европейски пътища “, „ Орс инфраструктура “ и „ Иса 2000 “.

До отваряне на ценова оферта е позволена единствено „ ОРС инфраструктура “ с препоръчана цена от 35,5 млн. лева Офертите и за втората позиция са подадени от съвсем същата настройка от компании, като до отваряне са позволени единствено „ ГБС Инфраструктурно строителство “ с цена 39,8 млн. лева и „ ОРС инфраструктура “ с оферта от 38,6 млн. лева

„ ОРС инфраструктура “ е учредена 2008 година, сега собствеността се дели сред строителните бизнесмени Огнян Павлов и Владимир Павлов. Справка в регистъра на публичните поръчки демонстрира, че компанията има три подписани по-малки строителни контракти при служебния кабинет с АПИ – от декември, 2022 година, на стойност 4,6 млн., 2,6 и 2,9 млн. лева Останалите контракти на компанията с АПИ са от 2018 година и преди този момент.

Масовото премахване на претенденти е в прорез с оповестения курс към гарантиране на конкуренцията при публичните поръчки и ограничение на процедурите единствено с един участник. В Закона за публичните поръчки бяха готови промени в този дух, като това е една от промените по линия на проекта за възобновяване и резистентност. Предложените текстове предвиждаха възбрана възложителите да отстраняват участници на официални учредения.

„ Възложителят не отстранява участник, когато установените дефекти не трансформират всъщност обстоятелствата по отношение на неналичието на учредения за премахване и сходството с критериите за асортимент, наличието на офертата, както и предложенията в нея, които подлежат на оценяване “, пишеше в плана. Предстои да стане ясно какви са аргументите за всеобщото премахване на претенденти по поръчките за двата тунела.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР