Агенция Пътна инфраструктура“ (АПИ) избра фирмите, които ще поддържат пътищата

...
Агенция Пътна инфраструктура“ (АПИ) избра фирмите, които ще поддържат пътищата
Коментари Харесай

Велико Желев наднича зад спечелени поръчки на АПИ за 900 млн. лв.

Агенция „ Пътна инфраструктура “ (АПИ) избра компаниите, които ще поддържат пътищата в два от 6-те региона в страната – Северен централен и Североизточен. Стойността на двата търга е малко над 902.1 млн. лева без Данък добавена стойност. Победителите в другите области са компании, свързани непосредствено или косвено – най-често посредством съдружници – със строителния необут на „ Хидрострой “ Велико Желев.

Комисията, оценявала офертите на участниците, е разчистила конкуренцията на Желев за Северен централен регион, като още на стадий механически оферти не е позволила другите компании до отваряне на ценовите им оферти, излиза наяве от Регистъра за публични поръчки.

Търговете, които бяха стартирани тихомълком от организацията през февруари са изключително значими – освен поради голямата им стойност – над 3.6 милиарда лева без Данък добавена стойност – само че и тъй като в контрактите към този момент влизат и детайли на съществени поправки.



Подобна алтернатива не бе планувана в старите контракти за настоящ ремонт и поддръжка, които се трансфораха в изключително гореща тематика по време на предходните служебни държавни управления и на постоянния кабинет „ Петков “. Контрактите бяха оповестени за противозаконни, защото по тях компаниите са правили съществени поправки. Освен това цената им бе повишена в пъти поради спомагателни възлагания.

Така се стигна до война сред страната и пътния отрасъл, която в последна сметка се трансферира и в Народното събрание. Именно депутатите трябваше да вземат решение какъв брой пари би трябвало да бъдат изплатени на компаниите за осъществените действия. Резултатът – фирмите получиха 650 млн. лева Впоследствие обаче решението на 47-ото Народно събрание бе оповестено за противоконституционно.

Преди ден районният министър Иван Шишков разяснява, че по старите контракти на компаниите са платени и средства за поправки, които имат детайли на съществени. Той обаче не назова цената на разплатената сума. Претенциите на сектора надвишаваха 2.4 милиарда лева, а също така бяха замразени поправки за най-малко още 2 милиарда лева
Северен централен регион
Общата стойност на търга за Северен централен регион е над 522.7 млн. лева без Данък добавена стойност. Офертите на компаниите бяха отворени в средата на март. Ценовите предложения са отворени сред 11 и 12 май, излиза наяве от Регистъра за публични поръчки.

В идващите 4 години ОПУ-Велико Търново и ОПУ-Габрово ще се поддържа от „ Пътни градежи – Велико Търново “ против над 232.4 млн. лева без Данък добавена стойност. Справка в Търговския указател демонстрира, че едноличен притежател на капитала, през няколко сдружения, е Григор Иванов – съучастник на строителния бос Велико Желев, който бе задържан преди месеци по сигнал за изнудване и побой на собствен чиновник. Впоследствие бе освободен под парична гаранция от 20 хиляди лева

Справка в Търговския указател демонстрира, че напълно неотдавна – на 10 май 2023 година – Желев е премахнат от Съвета на шефовете в „ Пътни градежи – Велико Търново “. Това е единствено два дни преди класирането на АПИ. Според Търговския указател към 18 май 2023 година Велико Желев е измежду действителните притежатели – физически лица, участващи директно или индиректно в сдружението.



Конкуренцията на Желев за двете области, в лицето на другите компании, е отвята още на стадий механически предложения и до отваряне на ценовите им оферти даже не се е стигнало, излиза наяве от протокол на Комисията. Членовете ѝ са отстранили компаниите поради пропуски в линейните графици или за това, че описаната поредност на дейностите е в противоречие с предписанията на техническата спецификация на АПИ.

Пътищата в ОПУ-Разград ще не престават да се поддържат от Консорциум „ ТРП Лудогорие 2019 “, с участници „ Пътинженерингстрой-Т “, „ Битумина ГмбХ – България “, „ Строймонтаж “ против над 71.7 млн. лева без Данък добавена стойност. Григор Иванов е едноличен притежател и на „ Пътинженерингстрой – Т “. Другата компания в обединяването – „ Битумина ГмбХ-България “ – е една от компаниите, получила задатъци за строителството по „ Хемус “ и бе осветена от някогашният вътрешен министър Бойко Рашков.

За тази област още 4 компании са подали предложения, само че всички са отстранени поради пропуски в техническите им предложения. Подобно на предните две области, Комисията въобще не е отворила ценовите предложения на фирмите.

„ Пътинженеринг “ АД ще поддържа пътищата в ОПУ-Русе против малко над 125.3 млн. лева без Данък добавена стойност. В Съвета на шефовете още веднъж попада Григор Иванов – досегашният съучастник на Велико Желев.

Подобно на останалите области, и тук Комисията е отстранила останалите два консорциума поради пропуски в техническите им предложения, като ценовите им оферти въобще не са отворени.

„ Пътперфект-Т “ ще поддържа пътната мрежа в ОПУ-Силистра против малко над 93.3 млн. лева без Данък добавена стойност. Ценовите предложения на останалите два консорциума не са отворени, защото са отстранени още при прегледа на техническите им предложения. В Съвета на шефовете още веднъж попада Григор Иванов, а до 2009 година там е Стефан Чайков, който в този момент е ръководител на браншова " Камара Пътища ".

Последните две компании, които са спечелили за областите Русе и Силистра, поддържаха пътищата там и по времето на ГЕРБ.
Североизточен регион
И в случай че при Северен централен регион Комисията е отрязала фирмите още на стадий механически предложения, то при търга за Североизточния регион множеството от фирмите са стигнали най-малко до отваряне на ценовите им оферти. Така тук най-малко видимо е спазен правилото на конкуренцията.

Обществената поръчка за региона е на стойност над 379.5 млн. лева без Данък добавена стойност. Ценовите предложения на фирмите са отворени сред 11 и 12 май.

Пътищата в ОПУ-Варна ще се поддържат от ДЗЗД „ Роуд Проджект “, с участници „ Хидрострой “ АД, благосъстоятелност на Велико Желев, и „ Трансстрой – Варна “ против малко над 102.9 млн. лева без Данък добавена стойност.

Консорциумът е класиран преди всичко с 99.65 точки. На второ място е класиран ДЗЗД „ Варна – Североизточен регион “, с участници „ Пътища и мостове “ и „ Пътно строителство “, само че едвам с 60.92 точки. В реалност единичните цени в офертата на ДЗЗД „ Роуд Проджект “ са една концепция по-ниски от тези на съперника му.

Пътната поддръжка в ОПУ-Добрич печели ДЗЗД „ Експерт Политическа партия “, с участници „ Инжстройинженеринг “ и „ Инфра Експерт “ против малко над 70.2 млн. лева без Данък добавена стойност.

Консорциумът тук се е „ състезавал “ за първото място с ДЗЗД „ Републикански Пътища – Добрич “, с участници „ Пътно Строителство “ и „ Пътища и мостове “, които обаче са класирани на второ място със 65 точки. При сравнението на единичните цени за зимното поддържане излиза наяве, че ДЗЗД „ Републикански Пътища – Добрич “ е подала по-ниски цени, само че все пак не е класирана напред.

Пътищата в ОПУ-Търговище ще се поддържат от „ Пътинженерингстрой-Т “ против малко над 107.9 млн. лева без Данък добавена стойност. Компанията е едноличен притежател на капитала на „ Пътни градежи – Велико Търново “, която както стана ясно нагоре има връзка с Велико Желев.

Тук Комисията е отстранила конкуренцията още на стадий механически предложения и не е позволила  „ Автомагистрали - Черно Море “ до отваряне на ценовото им предложение.

Пътното поддържане в ОПУ-Шумен печели ДЗЗД „ Политическа партия Шумен 2023 “, с участници „ Политическа партия Шумен 2023 “ ДЗЗД, „ Пътища “,  " Пътстрой ВДХ " и „ Инфра Експерт “ против малко над 98.5 млн. лева без Данък добавена стойност.  Велико Желев попада в Съвета на шефовете на „ Пътстрой ВДХ “, излиза наяве от информация в Търговския указател.

Консорциумът е класиран преди всичко от Комисията с 99.80 точки. Състезавал се е с „ АБ “, която обаче е класирана на второ място с 88.21 точки. Тук в реалност единичните цени на спечелилия са една концепция по-ниски от тези на „ АБ “.

Отстранените компании имат право да апелират пред Комисия за защита на конкуренцията в 10-дневен период. Междувременно спечелилите за останалите 4 региона и автомагистралите към момента не са оповестени от АПИ.

Повече за Велико Желев и строителния му бизнес, може да четете в материала тук.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР