Агата Кристи добива популярност през 1920-те години – време, познато

...
Агата Кристи добива популярност през 1920-те години – време, познато
Коментари Харесай

Изчезването на Агата Кристи

Агата Кристи добива известност през 1920-те години – време, познато като „ Златната епоха на детективската фантастика “ и към момента е считана за един от най-влиятелните престъпни създатели на всички времена.

Кристи е към 30 годишна, когато славата я доближава и тя се любува на многочислените привилегии, които имали хората от елита. Нейният живот нормално бил спокоен, въпреки че ималo моменти, в които страдала от меланхолия. Един любопитен епизод от живота на Агата Кристи прилича мистериозната трудност на нейните романи.

Преди да подписа брак с английския предприемач Арчибалд Кристи през 1914 година, семейството на авторката е Милър. Бракът им е съразмерен до 1926 година, когато Арчибалд подава молба за бракоразвод и афишира на брачната половинка си, че е влюбен в жена на име Нанси Нийл. На 3.12 същата година той напуща общия им дом и прекарва уикенда със своята държанка. Същата нощ Агата Кристи изчезва.

Автомобилът на Кристи е открит на идващия ден до една каменоломна. В колата била шофьорската ѝ брошура, както и няколко нейни облекла. Медиите незабавно допускат, че авторката е била отвлечена. Почти 20 000 души се включват в огромното претършуване, само че от Кристи нямало и диря. Един лондонски вестник даже афишира премия от 100 паунда за всеки, който може да даде информация за нея, само че никой не се отзовава.

След няколко дни целият свят научава за изгубването на Кристи, а феновете ѝ са изцяло обезверени. Много от тях допускат, че тя е станала жертва на отблъскващ сюжет, наподобяващ тези от книгите ѝ. Сър Артър Конан Дойл, който по това време е 68-годишен, се тормозил, че Кристи може би е убита. Той наема медиум, който да опита да му даде потребна информация за откриването ѝ, само че напъните му са безуспешни.

Агата Кристи е открита 10 дни след изгубването ѝ в хотел в Йоркшър, където се записва с името „ Тереза Нийл “. Няколко доктори изследват положението на Кристи и откриват, че когато е изчезнала тя е страдала от мощна меланхолия, което довежда до краткотрайна загуба на паметта ѝ. Тъй като било известно, че в предишното е страдала от сходни проблеми, публиката приема добре това пояснение за държанието ѝ.

Въпреки това, доста хора гледат скептично на обясненията и през днешния ден съществуват голям брой теории по отношение на случилото се. Някои имат вяра, че Кристи е желала да накаже брачна половинка си за неговата нечестност, поставяйки го в светлините на медиите. Фактът, който поддържа тази доктрина е, че в хотела Кристи употребява семейството на любовницата на Арчибалд – Нийл. Други са уверени, че изгубването ѝ е обществен трик, с който да завоюва повече фенове.

По-късно Кристи подписва брак с археолога Макс Малоуан. Двамата са щастливи и остават дружно до нейната гибел през 1976 година. Истината за случилото се остава мистерия и заради обстоятелството, че авторката заобикаля да спомене случая в формалната си автобиография. Във кино лентата „ Агата “ от 1979 година се твърди, че Кристи в действителност е желала да се самоубие и да направи по този начин, че упрекнат за гибелта ѝ да бъде брачният партньор ѝ Арчибалд. Това ужасно разстройва наследниците на Кристи, който даже завеждат каузи против режисьора на кино лентата Майкъл Аптед.

За разлика от загадките в романите на Агата Кристи, които в последна сметка се разплитат, загадката от нейния персонален живот, остава неразгадана вечно.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР