Аеробика за дълголетие, избягвайте щангитеВсички видове аеробни спортове влияят по-добре

...
Аеробика за дълголетие, избягвайте щангитеВсички видове аеробни спортове влияят по-добре
Коментари Харесай

Аеробика за дълголетие, избягвайте щангите

Аеробика за дългоденствие, избягвайте щангите
Всички типове аеробни спортове въздействат по-добре на човешкото здраве, в сравнение с останалите типове извършения. До този извод са стигнали учени, разгласили своята публикация в списанието European Heart Journal.

През последните години учените започнаха интензивно да се интересуват, по какъв начин другите типове физически натоварвания въздействат освен на мускулите и човешкия метаболизъм, само че и на продължителността на живота и неговото качество в напреднала възраст.

Например, преди няколко години белгийски учени откриха, че доста форми на физзарядката забавят стареенето и подмладяват човешките кафези, принуждавайки ги да създават протеини, отговарящи за „ ремонтирането “ на теломерите – окончанията на хромозомите. По-късно техни австралийски сътрудници проучиха, кои типове спорт усилват продължителността на живота на възрастните британци. Подобни свойства имат – тениса, аеробиката и надпреварване с колелета, а футболът и бягането съвсем не въздействат на дълголетието.

„ Всички лекари предлагат да се занимаваме със спорт, само че никой не е направил инспекция по какъв начин той въздейства на действителното дългоденствие на хората “, съобщи Улрих Лауфс от Лайпцигския университет.

Анализирайки резултатите от предходни опити, той и неговите сътрудници са обърнали внимание на любопитна причинност – всички типове извършения, които са били най-полезни за организма спадат към по този начин наречените тренировки за издръжливост, укрепващи работата на сърцето и помагащи на мускулите по-ефективно да употребяват кислорода.

Те са събрали група от съвсем 300 доброволци, които са се съгласили радикално да трансформират своя метод на живот. Учените са им „ предписали “ разнообразни типове извършения и в течение на половин година са следели по какъв начин се трансформират техните теломери.

Част от доброволците са се занимавали с леки форми на аеробика, други са редували тежки леки натоварвания, въртейки педалите на велосипеда или гребейки. Третата група е работила с тренажори, предопределени за повишение на оптималната мощ.

Едва половината доброволци не са се отказали и са спазвали режима до края на опитите. Именно те са помогнали на учените да потвърдят, че измененията в дължината на теломера в действителност зависят от вида натоварване.

Оказва се, че интензивността на протеините, които ги пазят от опустошение, е повишена два-три пъти при доброволците, занимаващи се с тичане, аеробика, гребане, само че не се е трансформирала при феновете на тежката атлетика. Това значи, че клетките на спортистите, занимаващи се с лека атлетика или аеробика, остаряват по-бавно, в сравнение с организмът на феновете на щангите. /РИА „ Новости “
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР