Адвокат Искра Кишкова, председател на Управителиня съвет на Електронната национална

...
Адвокат Искра Кишкова, председател на Управителиня съвет на Електронната национална
Коментари Харесай

Вече 10 дни адвокатите сме без доходи, а мерки за подкрепа няма

Адвокат Искра Кишкова, ръководител на Управителиня съвет на Електронната национална адвокатска платформа за съдействие (@НАПС) и юрист Ивелина Владимирова, секретар на @НАПС, изпратиха отворено писмо до Народното събрание, с което сигнализираха, че ръководещите са ги оставили отвън ограниченията за отбрана, планувани в закона за изключителното състояние.

С огромна паника ние, юристите, следим работата по приемането на Закона за деяние по време на изключителното състояние, оповестено с решение на Народното събрание от 13 март. На 20 март той беше дефинитивно признат, само че както за всички жители на България, по този начин и за нас, юристите, остава неразбираемо наличието му. Публикуваната в електронното досие на законопроекта и в медииите информация хвърля светлина върху признатите текстове, само че това е извънредно незадоволително, а неналичието на цялостна информация по този толкоз значим закон буди повсеместна паника.

Възникналата в България здравна рецесия, подбудена от ковид, безспорно влече след себе си непредсказуема икономическа и обществена рецесия, подбудена от ограниченията за битка против вируса. Икономическата
рецесия не следва да се подценява и неглижира, тъй като тя обрича българите на мъчно оцеляване и на практика, прави невероятно оправянето със здравната рецесия.

Правителствата в целия свят одобриха ограничения в поддръжка на засегнатите си жители. Частично такива ограничения са залегнали и в признатия Закон за деяние по време на изключителното състояние, само че

всред получателите на тези ограничения не са юристите, които са самоусигуряващи се лица,

упражняващи свободна специалност.

В същото време, с решение по протокол № 8/10.03.2020 година, т. 31, Съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет предложи на административните ръководители на съдилищата в страната в период до един месец да не се преглеждат каузи, планувани в открити правосъдни съвещания, като се изключи случаите категорично планувани в член 329, алинея 3 от Закона за правосъдната власт (ЗСВ), вследствие на което в доста от съдилищата откритите правосъдни съвещания бяха прекратени. На 16.03.2020 година това решение беше допълнено, като категорично бе посочено, че се прекратява разглеждането на всички типове наказателни, цивилен, търговски и административни каузи за интервала на оповестеното изключително състояние 16 март 2020 година - 13 април 2020 година в това число, като се изключи категорично посочените неотложни и нетърпящи отсрочване каузи и процесуални дейности.

В заповедта категорично бе записано, че според от динамично изменящата се конюнктура и при нужда срокът може да бъде продължен.

Така пред юристите бяха сложени непреодолими спънки да правят активността си,

а в най-хубавия случай и единствено за част от тях - да я правят в доста стеснен размер.

Едновременно с това, по отношение на оповестеното с решение от 13.03.2020 година на Народното събрание на Република България изключително състояние, заповед № РД-01-124/13.03.2020 година на министъра на опазването на здравето и
последвалите заповеди в тази връзка, и с оглед отбрана здравето на жителите, Националната организация за приходите, Националният застрахователен институт и други държавни институции вкараха незабавни ограничения, според които, с цел да няма скупчване на хора в затворени пространства, в офисите им се вкарва режим на следен достъп, а подаването на заявки, тъжби, заявления, и други документи следва да става преобладаващо, или единствено по електронен път.

Ние, юристите, сме длъжни да съблюдаваме посочените нагоре решения и заповеди, както и всички наложени ограничения за преодоляване на изключителната обстановка по отношение на зародилата пандемия, които се подхващат от законодателната, изпълнителната и правосъдната власт.

Поставени в тази безизходна и тежка обстановка, ние с паника откриваме (макар и единствено от уеб страницата на Народното събрание и изявления в медиите), че всред признатите текстове на Закона за деяние по време на изключителното състояние, липсва каквато и да била мярка, която да облекчи ситуацията на юристите и да ги подкрепи да оцелеят в тази спешна обстановка. Вече 10 дни юристите на практика сме без приходи, само че все пак следва да

изпълняваме законовите си отговорности, като погасяваме навреме вноските си къв ДОО, ЗО, ДЗПО

и дължимите налози. Не са изменени и периодите ни за подаването на годишните данъчни заявления /ГДД/ по ЗДДФЛ.

Видно от електронното досие на законопроекта /сигнатура 054-01-24/, на съображение чл.83, ал.1 от Правилника за работата на Народното събрание, Менда Стоянова и група депутати са внесли писмени оферти с вх. №054-04-67/ 18/03/2020г. за промени и допълнения в признатия на първо гласоподаване законопроект, относими към чл.50 от ЗДДФЛ, само че единствено за стеснен кръг от задължени лица, а точно:

" Чл. през 2020 година срокът по член 47, алинея 2 от Закона за налозите върху приходите на физическите лица се удължава до 30 юни.

(2) През 2020 година срокът за подаване на годишната данъчна декларация по член 50 от Закона за налозите върху приходите на физическите лица за 2019 година от лицата по член 51, алинея 1 от същия закон се удължава до 30 юни.

(3) През 2020 година отстъпката по член 53, алинея 6 от Закона за налозите върху приходите на физическите лица се употребява от лицата по член 51, алинея 1 от същия закон, в случай че декларацията е подадена и данъкът за довнасяне е импортиран в период
до 31 май 2020 година "

При разглеждането му в пленарна зала на второ четене, този текст е бил гласуван във типа, в който е препоръчан от вносителите, като от него

безпричинно и голословно са били изключени юристите, които също имат обвързване

за подаване на годишна данъчна декларация по реда на чл.50 от ЗДДФЛ и декларация пример №6 " Данни за дължимите осигурителни вноски ", до 30.04.2020 година В същия период юристите следва да внесат дължимият налог и дължимите осигурителни вноски след установяване окончателният размер на месечния застрахователен приход.

Изключването на юристите от плануванаъа мярка е безпричинно и ги слага в по-тежка обстановка от останалите свободни специалности, поради описаните нагоре решения и забрани.

Предвид изложеното нагоре молим, в най-кратък период в " Закона за деяние по време на изключителното състояние, оповестено с решение на Народно събрание от 13 март ", да бъдат добавени следните ограничения, касателно юристите,
упражняващи активността си в България:

1. В признатите към този момент текстове за смяна на чл.50 от ЗДДФЛ да бъдат включени и юристите, които да могат да подават ГДД в период до 30.06.2020 година

2 . В същия период юристите да могат да подават и декларация пример №6 " Данни за дължимите осигурителни вноски ".

3. В период до 30.06.2020 година юристите да могат да внесат дължимия налог по ЗДДФЛ, както и дължимите за довнасяне осигурителни вноски, след установяване на окончателният размер на месечния застрахователен приход.

4. За периода на изключителното състояние върху невнесените осигурителни вноски от юристите да не се начисляват лихви.

Промени в посочения смисъл са витално значими освен за опазване здравето на юристите и техните фамилии, само че и за тяхното оцеляване.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (1026)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР