Адв. Александър Кашъмов Новата законодателна инициатива на депутата от ДПС

...
Адв. Александър Кашъмов Новата законодателна инициатива на депутата от ДПС
Коментари Харесай

Медийният закон на ДПС може да е форма на цензура


Адв. Александър Кашъмов

Новата законодателна самодейност на депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски, ориентирана към финансирането на медийните му съперници, може да се преглежда като форма на цензура.

Тази теза разви в сряда в изявление за БНР адв. Александър Кашъмов от Програма " Достъп до информация ", който е и ръководител на Комисията за журналистическа нравственос.

Поводът е импортиран от депутата, който е и медиен необут, нов проектозакон, този път за медиите.

Текстовете плануват всички притежатели на медии да заявяват информация за " всяко получено финансиране в миналата календарна година, неговия размер и съображение, както и данни за лицето, предоставило финансирането ".

Вносителите обаче вършат законовото конкретизиране, че " финансиране " е всяко безплатно приемане на парични средства или имущество и/или всяко друго приемане на парични средства, без значение от употребяваната правна форма, отвън приходите от нормалната активност на доставчика на медийни услуги, както и всички получени заеми отвън банковите заеми ". От текста е видно, че Пеевски се прицелва в медиите, които получават грантово финансиране, с които персоналната му формация е във война от години. Освен това е известно, че финансирането от фондации е обществено както на самите уеб сайтове на донорските организации, по този начин и в Министерство на правораздаването у нас.

Проектът е против конкурентни медии

" Изобщо не се крие, че този законопроект е ориентиран против конкурентни медии. Използването на законодателство за разрешаване на противоречиви въпроси с конкуренцията в областта на медиите може да съставлява форма на цензура ", акцентира Кашъмов.

Дали един проблем би трябвало да се бори със закон е също огромен въпрос, тъй като всяко основаване на закони във връзка с медиите граничи с заплахата да бъде осъществена цензура, неразрешена от конституцията, посочи Кашъмов.

" Единият от вносителите е огромен притежател на медии, а това опонира на член 145 от Правилника за активността на Народното събрание, който споделя, че националният представител не може да извършва активността си, като търси материална или друга полза за себе си. В същото време в няколко вестника през вчерашния ден е оповестена персоналната позиция на този господин, Пеевски, който споделя: " Внасям закон, който ще спре спекулациите на грантовите медии ". Тоест, в действителност националният представител работи, атакувайки конкуренцията, което не е редно в никоя област на стопанската активност, само че при медиите би било още по-опасно, тъй като потреблението на законодателство, с цел да бъдат решавани конкурентни въпроси в областта на медиите, може да съставлява форма на цензура ", уточни специалистът.

И в този момент някои вестници не заявяват действителния си притежател

По думите на Кашъмов не всички печатните медии сега извършват законовото условие да афишират своя автентичен притежател. " Два доста известни ежедневника, които са показали през вчерашния ден позицията на господин Пеевски, както и двата най-известни седмичника в България въобще не попадат в този лист. Това значи, че те не са подали заявления в Министерството на културата, както настоящият закон изисква, и не са глобени от кмета на София Йорданка Фандъкова, която би трябвало да упражнява контрола ", сподели Кашъмов. В този смисъл той попита дали писането на нови закони не е средство да се избегне казусът, че не се извършват съществуващите закони.

Проверка в обществения указател сочи, че към края на 2017 година Делян Пеевски е регистриран като автентичен притежател на 6 издания - " Телеграф ", " Монитор ", " Политика ", " Юропост ", " Меридиан мач ", " Борба ", само че не и на седмични издания.

По думите на адв. Кашъмов настоящият закон не изисква медиите напълно да разкриват своето финансиране, тъй като това би основало огромна административна тежест върху тях и би ги изложило на заплаха от нелоялна конкуренция.

Странно е да се осветляват само даренията

Кашъмов дефинира като " странни " съответните оферти на Движение за права и свободи за осветляване на финансирането.

" Това, което се предлага, е извънредно необичайно, тъй като аз разбирам, че се предлага да се осветляват само даренията, само че да не се осветляват главните форми на финансиране, а точно реклама, поръчки, заеми и така нататък Както е добре известно, хората у нас страдат от поръчковите публикации, а ние няма да разберем по този закон по какъв начин и кой дава поръчките, това не е съществено ", сподели Кашъмов.

Според юриста единственото позитивно в плана на Движение за права и свободи е задължението и електронните медии да демонстрират своя автентичен притежател.

По отношение на прокламираната от Движение за права и свободи цел, че планът ще бори подправените вести, Кашъмов сподели, че на никое място по света те не се борят със законови ограничения, тъй като " постоянно една тиранична власт може да показа своята активност като битка с подправените вести и по подобен метод да притиска свободата на медиите ".

Кашъмов заключи, че медийната среда в България сега е болна и напомни, че в последните години страната се срина в класациите за медийна независимост. " В момента на пазара има медии, които не търсят гледната точка на засегнатата страна, нямат разнообразни източници на информация и изнасят манипулирана и непроверена информация ", сподели още специалистът.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР