Административният съд в София отмени решение на НАП за запор

...
Административният съд в София отмени решение на НАП за запор
Коментари Харесай

Запорът на имуществото на Васил Божков падна в съда

Административният съд в София анулира решение на Национална агенция за приходите за запор на персоналното имущество на обвинения предприемач Васил Божков от предходната година, заяви бТВ.

Сред посочените от съда аргументи са липса на ясни данни за размера на това имущество в атакуваното разпореждане, собствеността на това имущество, доказателства, че длъжникът съзнателно се освобождава от активи, липса на изясненост дали възбраната затруднява значително активността и така нататък

„ При липса на аргументираност и мотивираност по повод типа и размера на хипотетичните бъдещи обществени вземания, неявяване на данни за действителния размер на предходните обезпечения на същото обвързване, наложената забрана върху имуществото на длъжника, посочено в процесното разпореждане, образува извод за непропорционалност и диспропорция “, показва съдията, който е безапелационен, че е „ погрешно “ изказванието за изработен разбор на получените от Божков приходи.

Решението е дефинитивно.

Европейските арести са под въпрос

Отново през днешния ден стана известно още едно значимо решение, което също се отнася и за Божков. Съдът на Европейския Съюз в Люксембург реши, че българската прокуратура не може да издава европейски заповеди за арест.

Мотивите – в законодателството ни не е очакван правосъден надзор на европейската заповед за арест и на постановлението за задържане до 72 часа. Според магистратите освен това състояние не са обезпечени процесуалните права на търсения.

Решението е обвързвано с лице, търсено за кражба у нас и открито във Англия, само че ще има резултат върху практиката с всички търсени българи, намиращи се на територията на Европейски Съюз.

Адвокат Ася Стоянова е поканена от британските юристи на български жител да показа експертно мнение в областен съд в Уестмистър. След този отчет британския съд се съгласява да насочи питане до съда в Люксембург, който взема решение, че издадените от българската прокуратура заповеди за задържане са незаконосъобразни.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР