Абсолютно постижим е срокът до 2025 г. в България да

...
Абсолютно постижим е срокът до 2025 г. в България да
Коментари Харесай

Божанов: Можем да имаме електронно правосъдие до 2025 г.

Абсолютно изпълним е срокът до 2025 година в България да има изцяло електронно правораздаване, както е планувано в Националната стратегия “Цифрова България 2025”. Това съобщи министърът на електронното ръководство Божидар Божанов на полемика в парламентарната комисия за електронно ръководство. Той и правосъдният министър Надежда Йорданова отговаряха на въпроси на депутати, магистрати и съдии в траяло два часа и половина съвещание на комисията, заяви actualno.com.

“По-добро, по-бързо и по-прозрачно правораздаване, при цялостна гаранция на човешките права и главните свободи. Това е тактиката ни за правосъдна промяна и пътна карта”, сподели министър Йорданова. И акцентира, че с изключение на програмен продукт и хардуер, това значи и смяна на процеси.

“Гражданите и бизнесът ще могат да упражняват правата си електронно, в случай че желаят, а процесите в правосъдната система, вкарани в електронна среда за проследимост и запазване на всички документи, не би трябвало да лимитират процесуални права”, съобщи министър Божанов.

По време на полемиката бяха разисквани редица проблеми на Единния портал за електронно правораздаване, Единната осведомителна система на съдилищата и Единната деловодно-информационна система.

От всички съдилища в България, само Върховният касационен съд (ВКС) се е отказал още предходната година да употребява единната система на съдилищата. Според арбитър Тотка Калчева от Върховен касационен съд, това се дължи не толкоз на техническите недостатъци на системата, направена и поддържана от “Информационно обслужване”, колкото поради това, че посредством нея се нарушават процесуални закони - да вземем за пример оповестяването на правосъдния акт, имащ отношение с датата на влизането му в действие. За това обаче виновността била на подзаконовите актове на Висшия правосъден съвет.

Министър Божанов призна за законни част от условията на Върховен касационен съд, както към потребителския интерфейс, по този начин и предвид на характерната работа на този съд, доколкото част от активността му няма никой различен съд.

var width = window.innerWidth || document.documentElement.clientWidth || document.body.clientWidth; window.googletag = window.googletag || {cmd: []}; googletag.cmd.push(function() { googletag.defineSlot(`/401112551/m.fakti_post_2`, [[728, 90], [300, 100], [660, 250], [750, 200], [336, 280], [300, 250], [320, 50], [600, 250], [300, 600], [300, 75], [320, 100], [750, 300]], `div-gpt-ad-1646992589137-0`).addService(googletag.pubads()); googletag.pubads().enableSingleRequest(); googletag.pubads().collapseEmptyDivs(); googletag.enableServices(); }); googletag.cmd.push(function() { googletag.display(`div-gpt-ad-1646992589137-0`); });

Повечето от практикуващите адвокати в залата признаха, че дигитализацията на документи на книжен притежател тече постепенно и ненапълно и мнозина съдии се затрудняват първо да търсят документите по обещано дело в електронен формат, след това да ревизират по досиетата дали няма още.

Проблеми има и с електронното приканване. Министър Йорданова заяви, че още през януари е основала работна група в Министерството на правораздаването, която работи по законодателни промени, препоръчани от Висш съдебен съвет.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР