А ктрисата Виолета Бахчеванова почина на 86-годишна възраст, съобщиха от

...
А ктрисата Виолета Бахчеванова почина на 86-годишна възраст, съобщиха от
Коментари Харесай

Почина актрисата Виолета Бахчеванова

А ктрисата Виолета Бахчеванова умря на 86-годишна възраст, оповестиха от Народен спектакъл "Иван Вазов ".

Поклонението ще се организира в Народния спектакъл в четвъртък от 12.00 ч.

Виолета Бахчеванова е родена на 22 март 1935 година в София.

Завършва "Актьорско майсторство " във ВИТИЗ "Кр. Сарафов " през 1959 година в класа на проф.Филип Филипов. След дипломирането е поканена в Драматичен спектакъл "Адриана Будевска " дружно със състудентите си Васил Стойчев, Вълчо Камарашев, Живко Гарванов, Лили Райнова и Асен Кисимов, където за един сезон /1959-1960г./ изиграва четири основни функции под режисурата на Юлия Огнянова, Леон Даниел и Вили Цанков.

Публичният ѝ дебют в Народния спектакъл "Иван Вазов " е през 1961 година в ролята на Мария Десислава в пиесата "Иван Шишман " от Камен Зидаров, режисура на Николай Люцканов, която се показва 315 пъти - самобитен връх за най-дълго играната основна женска роля в 100 годишната история на Народния спектакъл. В продължение на 33 години тя изиграва над 50 основни функции в типичен и модерни, задгранични и български пиеси под режисурата на водещите имена в българския спектакъл.

Виолета Бахчеванова има многочислени участия в Българско национално радио, в Българската национална телевизия, в игрални филми и телевизионни постановки, в национални и интернационалните фестивали.

Със брачна половинка си Васил Стойчев, с който имат две дъщери, показват рецитали и поетични спектакли у нас и в чужбина. През 1976-1977 година преподава в НАТФИЗ "Кр. Сарафов ".

Носител е на многочислени национални награди и оценки. През 2001 година излиза нейната книга "...А театърът може без всеки от нас ". През 2013 година дружно с Васил Стойчев получават премията "Икар " за "Изключителен креативен принос към българския спектакъл ".
Получавай най-горещите вести от Vesti.bgАБОНИРАЙ СЕ--> Източник:.comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; }
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара В една университетска публика професорът чете лекция към този момент няколко часа наред. - Извинете, че приказвам толкоз в детайли, само че нямам часовник! - споделя той. - Зад… Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
ВходРегистрацияПотребителско име*Парола*Запомни меПотребителско име*Полето Потребителско име не би трябвало да е празно.E-mail*Полето E-mail не би трябвало да е празно.Парола*Полето Парола не би трябвало да е празно.Парола (отново)*Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно.ИмеПолето Име не би трябвало да е празно.Дата на ражданеПолето Дата на раждане не би трябвало да е празно.Декларирам, че съм се срещнал с за прилагане на услугите на Нетинфо.ПоследниАфганистанската работа за гражданска авиация работи за обновяване на полетитеГлавният прокурор оспори член 24 от правилника на Народното събраниеОбвинявана, че стои зад най-смъртоносните набези от последните години в Афганистан, мрежата " Хакани " се употребява с престиж измежду талибанитеДосега в Саудитска Арабия са сложени над 33 милиона дози ваксини против COVID-19Във водата на езерото Лох Нес са открити ДНК частици на змиоркаКолко значими са гените за триумфа на децата в училищеВместо това услугата ще стане част от Гугъл AssistantБългария е моята татковина и аз, както и до момента, ще продължа да пазя ползите на всички почтени български жители, се споделя още в изказването на Кирил ПетковОт Министерство на здравеопазването показаха цялостен лист на съставките на утвърдените в Европейски Съюз ваксини против COVID-19Музиката на " Евърли брадърс " е повлияла нацяло потомство групи през 60-те години - от Джон Ленън и Пол Маккартни от " Бийтълс ", които при започване на кариерата си са известни като " Форевърли брадърс ", до " Саймън и Гарфънкъл ", " Бийч бойс ", " Бърдс " Няма лек за деменцията, само че няколко изследвания откриха, че можете да предприемете дейности, с цел да поддържате мозъка си здравКПКОНПИ одобри второ решение за спор на ползи при кмета на столичния регион " Красно село " Росина СтаниславоваПолицията в Пловдив открива самоличността на човек, който е бил прегазен от трен в региона на жп линиите на моста на Камотевския възел в града " Риск за живота ни имаше. Обстановката там се промени извънредно внезапно в последните две седмици ", описа Светослав ЗамчевЧлен на афганистанските сили за сигурност е погубен, а трима са ранениСлед връщането на талибаните на власт в Афганистан Анкара се приготвя за бежанска вълна и към този момент строи стена по границата си с Иран. Тя обаче няма да спре потока, споделя специалистът по миграцията Орхан Дениз в изявление за ДВОт мрежата Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР