98 години се навършват днес от основаването на футболен клуб

...
98 години се навършват днес от основаването на футболен клуб
Коментари Харесай

Етър стана на 98 години

98 години се навършват през днешния ден от основаването на футболен клуб " Етър ". На 24 април 1924 година в постройката на тогавашната Девическа гимназия (сега Факултетът по изобразително изкуство в центъра) се привиква общо заседание на футболните деятели. Целта е съществуващите към този момент клубове в града да се обединят. Всички са " за ", а полемики провокира единствено името на бъдещия клуб - " Янтра ", " Орлов връх " или " Етър ". След горещи разногласия надвива мнението клубът да бъде наименуван на славянското име на р. Янтра.

" Виждайки, че разцеплението води до намаляване на футбола във В. Търново, създателите на МСК, въпреки и пръснати в четири враждуващи между тях клуба, взехме решение да си подадем ръка и в името на напредъка на футбола в града клубовете да се обединят. Така на 24 април 1924 година се свика Общо заседание в една от стаите на Девическата гимназия (днес - Факултет по изобразително изкуство). Събранието беше доста бурно и всеобщо посетено. Направени бяха три оферти за име на новия единен клуб - " Янтра ", " Орлов връх " и " Етър ". След доста горещи разногласия клубът получи славянското име на река Янтра - " Етър ", споделя в спомените си Никола Илиев.

Така се ражда ФК " Етър " (Велико Търново).

През 2014 година във връзка на 90-ия празник на постройката, където е основан " Етър " бе открита паметна плоча, на която на всеки 24 април искащите слагат цветя. След две години нашият обичан клуб ще навърши 100 години и ще чества древен празник!

Името " Етър " идва от наименованието на реката Янтра, чието име е гетско и звучи като Атрюс. Най-ранното сведение за нея намираме у Херодот при изброяването на притоците на Истрос (Дунав). След това названието се среща чак през римската ера у Плиний Стари във формата Ieterus, а у Анонимния географ от Равена и у Йорданес - като Iatrus.

Същото удостоверява и Иван Дуриданов в студията си " Староевропейската хидронимия като извор за етногенезиса на балканските нации ": " Атрюс е приток на Дунав, днешната река Янтра (дълга 285.5 км), в горното течение след Габрово се наричала Етър. Името е засвидетелствано в антични извори: Антрус при Херодот (V в. прочие Хр.), Йетерус (Плиний), Йатрум (Iord.Get.) ", написа той. Забележете: още в V век преди новата епоха!

А етимологията на думата " Етър " е от индоевропейския корен *etro, чието значение е " бърз, избухлив ". Предложена още от В. Томашек (1894: Die alten Thraker. II: Die Sprachreste. Eine ethnologische Untersuchung. Wien, 2, 92.), тя се приема от множеството откриватели на тракийския език и е прекомерно евентуална, написа Светлана Янакиева. Иван Дуриданов прецизира етимологията: от индоевропейското ентру (бърз, буен), ствиснем. етар (бърз, избухлив, силен), латв. ентрс (бърз, силен), севлит. атрус (буен), като думата е заета и употребена по-късно от античните траки. Езиковедите ни търсят пояснение измежду редица непознати езици, само че по една или друга причина са пропуснали старобългарската дума яндръ - бърз, тя по същия метод дава пояснение за името на реката.

Днешното наименование на реката - Янтра, произлиза от по-старото Етър/Йетър, което е правоприемник на тракийското име. Трябва да се означи проучването на М. Младенов, който отхвърля постоянно изказваното в езиковедската литература изказване, че реката се назовава Етър единствено в горното си течение, а в междинното и долното - Янтра, употребявано и от В. Георгиев за мотивиране на тезата му.

Като изследва българските приказва на остарялото локално население в Средна Северна България, откривателят открива, че в нито едно населено място от Велико Търново до устието измежду носителите на обичайния диалект не се среща Янтра, а единствено Йетър. Това изказване е в единодушие и с формите на името от ХVII и ХVIII в. Jetar (у Петър Богдан) и " Ietеr (у митрополит Милетий Артоски). Т.е. доста преди се споделя Янтра, реката е носила името Йетър. С вмъкването на " н " в актуалната форма се стига и до днешното й име Янтра.

В последна сметка безспорното умозаключение е, че " Етър " значи " бърз, избухлив, мощен ".
 Великов: Напрежението пристигна допълнително на момчетата
Великов: Напрежението пристигна допълнително на момчетата

" Не можеха да си дадат пас на 5-6 метра "
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР