933 лв. става минималната работна заплата от 1-ви януари, заяви

...
933 лв. става минималната работна заплата от 1-ви януари, заяви
Коментари Харесай

Асен Василев: На опашката сме по минимална заплата. Не в Европа, на Балканите

933 лева става минималната работна заплата от 1-ви януари, съобщи Асен Василев по време на Националния съвет за тристранно съдействие. Това ще стане факт, в случай че депутатите одобряват проектобюджета.

" В Черна гора тази година минималната заплата е 1042 лева, а в Северна Македония е 946 лева в този момент, в Сърбия тя е 1070 лева Това са страни с по-малък Брутният вътрешен продукт на глава от популацията у нас, а в Румъния е 1296 лева

От всички наши съседи страни ние сме на опашката. Длъжни сме да не разрешаваме да се оформят гета с ниско възнаграждение, фалшив труд и изоставени райони, тъй като това се случва и в развити страни, в случай че ножицата в приходите се отвори ", изясни Василев, представен от Българска национална телевизия.

Финансовият министър уточни още, че 10 милиарда лева са вложенията и там бележим 25 на 100 въодушевление.

По думите му Бюджет 2024 реализира трайно повишение на пенсиите.

Василев уточни, че държавното управление желае да резервира подоходния налог. Той заяви за повишаване на заетостта и за понижаване на безработицата. Средната безработица е 4 на 100. Ръстът на възнагражденията, който се възнамерява, е към 11 на 100.

Бюджетът общо възлиза под 36 на 100 от Брутният вътрешен продукт.

По искане на партиите в Народното събрание финансовата стратегия ще бъде разграничена на две приложения. Едното е за вложения в общините и другото за вложения в национални предпочитани планове.

" Това е първа стъпка към същинско финансови бюджетиране ", съобщи Асен Василев.

Запазват се редица политики. Няма смяна в данъчните ставки. Продължава политиката от 2021-ва година за нарастване от 600 лева данъчен заем за развъждане на деца. Учителската заплата се образува на база 125 на 100 от междинната заплата.

Запазват се всички стратегии за вложения в детски градини и поправки на учебни заведения. Предвиждат се 80 млн. лв. за учебници, 93 млн. лева нарастване на средства за храна и прехрана на възпитаници, 50 млн. лв. за спортни площадки и физкултурни салони. 38,4 млн. за университетския състав. 6 млн. се отпускат за стипендии. 100 млн. за Софийския университет " Свети Климент Охридски ". В опазването на здравето са планувани 68 млн. за повишение на заплатите в Спешна помощ и РЗИ-тата.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР