9-годишният Хасан от Сирия вече води нормален живот, след като

...
9-годишният Хасан от Сирия вече води нормален живот, след като
Коментари Харесай

Подмениха 80% от кожата на дете с рядко заболяване


9-годишният Хасан от Сирия към този момент води естествен живот, откакто лекари подмениха с първа по рода си интервенция 80% от неговата кожа.

Той страда от животозастрашаващата

болест

епидермолизис булоза – положение при което генен недостатък нарушава връзката сред епитела и дермата и прави кожата мощно ранима. Сравняват я с нежните пеперудени крилца, за това и назовават тези заболели – пеперудени деца . При това заболяване всеки най-лек удар и триене, даже в облеклата, предизвиква мехури и мъчно зарастващи рани, които освен лимитират децата в игрите им, само че и ги вършат податливи на инфекции.

След дълъг път, Хасан се трансформира в първото излекувано дете .

Още след раждането му в Сирия в кожен недостатък на гърба му лекарите съзират белезите на заболяването и с проби я удостоверяват. Хасан не съумява да пораства като другите деца, не може да си играе с тях и непрестанно е затрупан с от ден на ден мехури и рани по кожата, а лекарите споделят, че заболяването е нелечима.

Родителите му вземат решение да търсят помощ в Германия, само че с годините положението на детето се утежнява, а раните стават входна врата за рискови инфекции.

Лекарите се пробвали да приготвят родителите му за неизбежното, само че те настояли да се търсят разновидности. Тогава лекарите попадат на експерт в Италия, разработващ трансплантиране на генно модифицирани епидермали кафези .

Шансовете били дребни, само че въпреки всичко взели биопсия от кожата на Хасан и я изпратили за замяна на неверния ген. Методът проработил и послужил за замяна на 80% от кожата на детето, а лекарите били също толкоз сюрпризирани, колкото всички останали от невероятния триумф.

За страдание, при другите случаи генните недостатъци са разнообразни и приложеният способ не би сработил. Много постоянно заболяването визира и стомашно-чревния тракт, както може да е обвързвана и с мусулна дистрофия и в тогава

кожна трансплантация не би помогнала.

Но сполучливата история на Хасан сигурно отваря нова страница за живота на пеперудените деца.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР