9 години от терористичния атентат на летище Сарафово се отбелязват

...
9 години от терористичния атентат на летище Сарафово се отбелязват
Коментари Харесай

Атентатът в Сарафово – в игрален филм 9 години по-късно

9 години от терористичния атентат на летище " Сарафово " се означават на 18 юли. През 2012 година рейс с туристи става цел на офанзивата, умират петима израелски жители и водачът, който е българин. При случая са ранени 38 души. На мястото на атентата е повдигнат възпоменателен монумент, където през днешния ден се организира гала в памет на жертвите.

Четири години след офанзивата обвинителният акт за терористичния атентат е импортиран в Специализирания съд. Подсъдими по него са Мелиад Фарах - ливанец с австралийски паспорт и Хасан Ел Хадж Хасан - с канадско и ливанско поданство. Те са упрекнати в помагачество към тероризъм.

Двамата обвинени са оповестени за интернационално търсене в ШИС по канала на Интерпол с алена бюлетина. На 17 януари 2018 година делото за атентата стартира - преди този момент не съумява да тръгне няколко пъти.

На 21 септември 2020 година Специализираният углавен съд наложи най-тежките санкции по българското законодателство – „ пожизнен затвор без право на подмяна “ на двамата подсъдими за съучастничество в организирането на атентата.

Рекордни за българското правораздаване компенсации за общо над 100 милиона лв.  бяха присъдени на околните на починалите и на потърпевшите при атентата.

Материалите по делото са 80 тома, очевидците са не по-малко от 170, има 100 експертизи.

Севда Шишманова, някогашен програмен шеф на Българска национална телевизия, през 2022 година ще започне фотосите на игралния филм „ Парчета живот “ за атентата в Сарафово.

" Смъртта на почтени хора при терористичен акт е нещо, на което бях очевидец доста пъти. Като боен сътрудник на малкия екран съм отразявала набези в Афганистан, Пакистан и Близкия изток, както и в Лондон, Истанбул. Наясно съм със спиралата на отмъщението, която има своя надълбоко радикализиращ се политически декор ", разяснява Шишманова за FNE.

" Когато първият терористичен атентат в България се организира в Бургас, взех решение да прегледам по-отблизо историите на починалите. Създаването на филм за неотдавнашно трагично събитие, което продължава да е травматично за засегнатите, носи етични опасности и отговорности. По този метод написахме сюжета въз основа на изявленията с хора, близки до жертвите, оживели, на записи на изявленията със очевидци, на съдебномедицински фотоси и видео материали и на професионални разбори на подготовката и осъществяването на нападението ", прецизира Шишманова.

Въпреки, че планът е в развой на финансиране, към този момент се приказва, че Самуел Финци ще влезе в ролята на проверяващият служител на реда.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР