85-годишна жена пази ятагана на отец Матей Преображенски Миткалото в

...
85-годишна жена пази ятагана на отец Матей Преображенски Миткалото в
Коментари Харесай

85-годишната баба Каля от Ново село пази много ценна реликва, заради която всички ще й завидят

85-годишна жена пази ятагана на отец Матей Преображенски Миткалото в Ново село. Баба Каля, както я знаят всички в селото, е една от най-възрастните потомци на известния български държавник и бунтовник, прочут повече с активността си в интерес на своя народ, в сравнение с като църковник и духовник, оповестява " Борба ".
За живота на своя прароднина баба Каля може да споделя с часове. Вероятно малко на брой знаят, че същинските имена на отец Матей са Моно Петров и че той е от известния жанр Сеизмоновци, населявал Ново село от епохи. Целият живот на Моно, приел по-късно духовното име Матей, е изпълнен с премеждия и компликации, споделя баба Каля.
Кога отец Матей се снабдява със своя ятаган, неговата родственица не знае. Предполага, че си го купува още като юноша, когато потегля за Света гора, с цел да се пази с него от турци и разбойници по пътищата. След гибелта на отец Матей брачната половинка на неговия чичо скрива ятагана в сандъка със сватбените си одежди и по този начин го резервира почи до гибелта си, когато го предава на своята щерка. Така към този момент век и половина оръжието се предава в рода по женска линия от майка на щерка или от свекърва на снаха. Сега неговата последна пазителка е баба Каля. На кого ще го съобщи тя обаче, откакто децата и внуците й са пръснати из България, още не се знае. Дребничката стара женица пази оръжието на своя прапрачичо като зеницата на окото си и доста рядко разрешава на външни хора да го видят и да се допрян до него. Изключения прави единствено когато става дума за изложения. Последната такава бе през лятото на 2017 година в Регионалния исторически музей във Велико Търново, където оръжието на Миткалото провокира огромен интерес както измежду посетителите, по този начин и измежду самите музейни служащи.
Всъщност ятаганът на отец Матей Преображенски евентуално е едно от малцината оръжия на българи, свързани с неционалноосвободителото придвижване, което до момента към момента не е прибрано в музей, нито пък е попаднало в ръцете на частни колекционери. Той е с дължина към 80 см, от които 70 см е режещото острие. Подобно на класическите ятагани този също е с извито острие, което усилва 2 – 3 пъти силата на удара, и с присъщите раздвоени „ уши “ в края на дръжката.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР