80-годишнината от рождението на Стефан Данаилов, която се навършва на

...
80-годишнината от рождението на Стефан Данаилов, която се навършва на
Коментари Харесай

Спектакъл, филм, книга и изложба честват 80 г. Стефан Данаилов

80-годишнината от рождението на Стефан Данаилов, която се навършва на 9 декември, ще бъде маркирана със специфична стратегия, главните акценти от която бяха показани през днешния ден в Народния спектакъл. Обичаният артист и педагог почина на 27 ноември 2019 година, дни преди 77-ия си рожден ден. Сега, под наслов " Стефан Данаилов на 80: години обич "  неговите възпитаници, сътрудници и фенове ще се спомнят за гения му с нова книга и нов документален филм, специфичен театър в Народния спектакъл на 9 декември, подбрана филмография с негови знакови роли в Дома на киното и в  " Одеон ".  

" Стефан Данаилов е от тези персони, за които англичаните са измислили израза " По-голям от живота ". Прекрасно е, че посланието на тази 80-годишнина е обвързвано с любовта. Има доста, което можем да научим за него, има доста, което сме длъжни да запомним. Вероятно малко хора помнят, че Стефан Данаилов е бил водещ в Българското национално радио - на предаването " Звезди измежду бял ден " по стратегия " Христо Ботев " - от 1981 до 1989 година ", описа Милен Митев, общоприет шеф на БНР, което е медиен сътрудник на юбилейната стратегия. 

В основата на инициативата под патронажа на вицепрезидента Илияна Йотова е журналистът и продуцент Георги Тошев. Той е написал нова книга за Данаилов и е снимал нов документален филм:  " Няма български артист, а малко са и в чужбина, които да са взели участие в 150 кино лентата. Стефан Данаилов е взел участие в толкоз. На 6 декември, от 18 часа, в кино " Одеон ", ще е премиерата на " Игра на живот ". Това е биография и напълно стъпва на неговия персонален списък и на свидетелствата на хора, които аз назовавам " бекстейдж ", споделя създателят. 

Пред Народния спектакъл " Иван Вазов " ще бъде открита и специфична галерия, отдадена на Стефан Данаилов. Това ще се случи на 9 декември, а вечерта в театъра ще има и специфичен театър, режисиран от племенницата му Росица Обрешкова. " Мастъра заслужава един хубав спомен за него ", уверена е тя. И прибавя:  " Колкото повече Стефан се отдалечава, толкоз повече виждаме какъв брой голям, великански, необикновен човек е бил. "

Спектакълът-кулминация на честването е с присъединяване на студенти и другари на Мастера. Те ще показват музикални осъществявания, ще бъдат излъчени особено готови фрагменти и изявленията, фрагменти от записи с гласа на именития артист, предоставени от " Златен фонд " на БНР.  Събраните средства от продажбата на билети ще бъдат дарени на Дома за ветерани на културата и изкуствата в София, за който приживе Стефан Данаилов се е грижил. Същата вечер ще бъде връчена  " Стипендията на Ламбо " със спомоществователството на фестивала " Сцена на кръстопът ", чийто основател е Стефан Данаилов.

Най-сниманият български артист остана паметен с осъществяванията си в " Иван Кондарев ", " Борис ", " Дами канят ", " Черните ангели ", " Иконостасът ", сериалите " На всеки километър ", " Стъклен дом ", " Октопод "  и " Фамилията ". Програмата в негова чест стартира още през юни с " Ламбо Сафари ", свързващо в един маршрут основните точки в живота на Стефан Данаилов - градинката „ Кристал ", където среща огромната си обич Мария; НАТФИЗ, където Мастъра, както го наричаха студентите, учи и преподава; „ Докторската градина ", в която се снимат подиуми от първия филм с присъединяване на ученика Стефан Данаилов - " Следите остават "  по Павел Вежинов... Част от програмата е и новият официален сайт на (за) Стефан Данаилов , който ще събере архива на артиста и ще осведоми феновете му за събитията, свързани с юбилея.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР