8 партии имат шанс да влязат в следващото Народно събрание,

...
8 партии имат шанс да влязат в следващото Народно събрание,
Коментари Харесай

Нова стъкмистика: 8 партии влизат в 48-ото НС

8 партии имат късмет да влязат в идващото Народно заседание, в случай че предварителните избори бяха през днешния ден, сочат резултатите от последната стъкмистика на изследователската и консултантска компания ЕСТАТ на Иво Желев. ГЕРБ води пред „ Продължаваме промяната “ с 9,3% и получава 26,1% от гласовете. Това е най-голямата преднина, давана на ГЕРБ дотук в акцията.

След „ Продължаваме промяната “, която има 16,8%, се подреждат Движение за права и свободи – 10.3%, „ Възраждане “ с 10,1%, пети са Българска социалистическа партия с 9,3%, а след тях е „ Демократична България “ с 6,9 на 100. „ Български напредък “ и „ ИТН “ са покрай 4-процентната преграда с 4,8 и 4,2%.

В подредбата на политическите сили цялостна изясненост има само във връзка с първото място на ГЕРБ. Втората позиция на Политическа партия също наподобява сигурна съгласно данните, само че загуба на поддръжка за тях в последните дни на акцията, както и прикрит избор или прилив към „ Възраждане “, могат да доведат до разбъркване.

Преди към две седмици социологическата организация даваше преднина от към 5% за ГЕРБ пред „ Продължаваме промяната “ в борбата за идващия парламент. Очакваше и разбъркване на останалите обединения до пето място.

Независимо дали ще е от 6, 7 или 8 обединения, идващият парламент ще е мощно фрагментиран. Опонентите на ГЕРБ от предходното постоянно ръководство ще бъдат надалеч от болшинство, а за партията на Бойко Борисов, даже като първа мощ, ще е доста мъчно да откри допустими сътрудници за сформиране на кабинет, означават откривателите.

Реклама

Равен брой интервюирани – по 35%, са разграничени в позитивни и негативни отговори на въпроса дали ще бъде формирано държавно управление. 30% пък не могат да преценяват.

Прагът за влизане в Народното събрание също ще бъде рекордно невисок – сред 90 и 100 хиляди гласа, сочат прогнозите. Най-високо присъединяване се чака от хората на възраст сред 50 и 60 години, приключилите университет, мениджърите и в обитаемоте места, разнообразни от София.

38% от българите считат за най-големите проблеми на страната повишаването и инфлацията, 20% – ниските приходи, 18 на 100 електрическата енергия и горивата. 10 на 100 от интервюираните са извели корупцията преди всичко, а 8% – неприятното ръководство.

Социолозите чакат до урните да отидат 2,2 – 2,5 милиона гласоподаватели, което прави сред 33 и 38% интензивност.

Изследването е направено посредством директно персонално изявление на таблети измежду 1005 пълнолетни български жители, подбрани по пол, възраст и вид обитаемо място. Извършено е от 10 до 17 септември със лично финансиране от ЕСТАТ.
Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР