76-ият международен кинофестивал във Венеция, който се открива тази вечер,

...
76-ият международен кинофестивал във Венеция, който се открива тази вечер,
Коментари Харесай

Фантастичен букет от звезди на киното във Венеция

76-ият интернационален кинофестивал във Венеция, който се открива довечера, ще приюти огромен брой световноизвестни актриси и артисти. Дефилирането на звезди по " аления килим " не е необикновен обред за най-стария кино фестивал в света, само че тази година блясъкът, който се обрисува, е в действителност впечатляващ.

Как са се получили верните пропорции сред популярност и гений във филмите от формалния конкурс (21 на брой) - отговорът на този въпрос би могъл да даде най-много Алберто Барбера, дългогодишният шеф на фестивала и негов основен селекционер.

Още на самия старт публиката ще бъде сюрпризирана с завладяващ културен микс, състоящ се от френските диви Катрин Деньов и Жулиет Бинош и японския режисьор Хирокадзу Корееда. В " Истината ", най-новия филм на носителя на " Златна палма " за " Джебчии " (2018), елегантните дами се превъплъщават в майка и щерка, принудени да се замерват с горчиви и нелицеприятни истини. Към влиятелното дуо е прибавен и надареният американец Итън Хоук. Филмът е сниман напълно в Париж, като работата по него е почнала незабавно след спечелването на " палмата ".

 Кадър от
Кадър от " Истината "

След като преди три месеца сполучливо се разноски по Кроазет, освен това дружно с Куентин Тарантино, чаровният Брад Пит се готви да завладее и Венеция, този път в компанията на Томи Лий Джоунс, Рут Нега, Лив Тайлър и Доналд Съдърланд. Оригиналната комбинация сред американски, етиопски, ирландски и канадски корени е забъркана от Джеймс Грей, чийто филм Ad Astra от дълго време се стартира като тайнствен научнофантастичен епос. В него Пит е трансфорат в приветлив астронавт, който, търсейки изгубения си татко из галактическия безспир, последователно осъзнава, че оцеляването на човешкия жанр е застрашено.

Пенелопе Круз, Едгар Рамирес и Гаел Гарсия Бернал ще приказват на испански език, единствено че във филм на французина Оливие Асаяс. Wasp Network се появява директно след триумфа на миналогодишния " Двоен живот " (също с Жулиет Бинош), само че се връща към деветдесетте години на предишния век, с цел да опише същинската история на кубински шпиони, инфилтрирани във Флорида, където са били разкрити и хвърлени в затвор.
Скарлет Йохансон и Адам Драйвър ще се появят във Венеция поради Marriage Story , най-новия филм на американеца Ноа Баумбах, в който актрисата Никол и театралният режисьор Чарли не могат да намерят прецизен отговор на въпроса за какво бракът им се разпада толкоз бързо.

Гаел Гарсия Бернал ще бъде във Венеция и поради любопитното си присъединяване във кино лентата " Ема " на паметния чилийски режисьор Пабло Лараин. Талантливият основател на нашумелия шлагер от 2016 " Неруда " (пак с Бернал) този път се занимава с последствията от едно несполучливо осиновяване, което макар положителните планове на фамилната двойка довежда до нейното не изключително симпатично раздробяване.

Хоакин Финикс и Робърт де Ниро са сред влиятелните избраници на Тод Филипс, основателя на дълго чакания психически трилър " Жокера ", въодушевен от комиксите на американската компания " Ди Си Комикс ". Филмът е предстоящ най-много от онази аудитория, която си пада по типични холивудски приказки (в случая много мрачна), в които високите бюджети постановат версии за постоянно непобедими супергерои.

Заради СтивънСодърбърг и неговия The Laundromat Венеция ще посрещне също и Мерил Стрийп, Гари Олдман, Антонио Бандерас и Джефри Райт. Продуциран от самия Содърбърг и популяризиран от " Нетфликс ", филмът се занимава с разнищването на сензационни детайлности от така наречен спекулация " Документите от Панама ", в която група проверяващи публицисти разкриха финансовите измами на редица авторитетни политически и стопански субекти. След присъединяване си във Венеция Содърбърг, който постоянно е доказвал, че няма нищо срещу обществено значимите сюжети, най-вероятно ще се цели в " Оскарите ", като към този момент не е ясно по какъв начин тъкмо ще заобиколи изискваното от Академията разпространяване в киносалони. А с прилаганата стрийминг политиката на " Нетфликс " тъкмо такова разпространяване няма по какъв начин да се случи.

 Работник приготвя аления килим за фестивала
© Reuters

Работник приготвя аления килим за фестивала

Жан Дюжарден и Луи Гарел са топ звездите на " Аз упреквам " на Роман Полански. Без подозрение това е филмът от формалния конкурс, който тази година се чака с максимален интерес. Първо, поради гледната точка на режисьора, целяща повдигането на тематиката за антисемитизма посредством възобновяване на моменти от трагично прочулия се в края на XIX век углавен развой " Делото Драйфус. " Второ, поради фигурата на самия Полански, приет за отговорен по обвинявания за противозаконни полови контакти с малолетна в Съединени американски щати. В същото време в Европа Полански, който има френски паспорт, е считан за един от най-големите живи режисьори на международното кино. Атакуван поради решението си да включи в състезанието филм на " изнасилвач " (по терминологията на придвижването #Me too), Барбера се почувства длъжен обществено да отбрани Полански. От своя страна и Дюжарден, и Гарел не стопират да сипят суперлативи за " изключителните художествени качества " на " Аз упреквам ", заявявайки, че таман този е най-хубавият филм на режисьора след всепризнатия му шедьовър " Пианистът " (2002).

Барбера бе също по този начин нападнат и поради продължаващото игнориране от негова страна на така наречен " Харта 5050XX2020 ", призната и подписана от най-големите интернационалните кинофестивали в света. Според Барбера, без значение от положителните планове на документа, на процедура равнопоставеността на половете " няма по какъв начин да се съблюдава ".

Тази година в формалния конкурс има единствено два кино лентата на дами режисьорки (срещу четири на фестивала в Кан). Първият е на Хайфа ал Мансур от Саудитска Арабия и се назовава " Отличният претендент ". В него се споделя за смелостта на млада лекарка да се кандидатира на локалните избори в страната си и по този начин да си завоюва тежки обиди и мъжко пренебрежение. Интересното в тази ситуация е, че този филм е първото произведение, финансирано от новоучредения държавен фонд за подкрепяне на киноизкуството в богатото арабско кралство.

Вторият " женски филм " идва от Австралия, назовава се Babyteeth и е дебют в игралното кино на актрисата Шанън Мърфи. Тя пък е насочила вниманието си към духовните и физическите деформации на едно седемгодишно момиче в семейство, в което бащата е доверчив и подведен, а майката – скептична и прозорлива.

Италия се показва с " Мартин Еден " на Пиетро Марчело, " Мафията не е като едно време " на Франко Мареско и " Майорът от Рионе Санита " на Марио Мартоне. Самите заглавия на филмите приказват, че предишното и сегашното на Неапол и Сицилия не престават да нервират креативното и обществено любознание на италианските кинаджии.

 Алберто Барбера, шеф на фестивала
© Reuters

Алберто Барбера, шеф на фестивала

Обобщавайки основните акценти на тазгодишната селекция, наскоро Алберто Барбера акцентира събитието, че даже и да са направени от мъже, огромен брой филми се занимават с нежеланото състояние на дамите в актуалния свят. Вторият акцент на състезанието съгласно него е обвързван с неспиращото увлечение на създателите към предишното. А третият – с " това, което можем да назовем реалистично кино. " Съвременното кино надалеч не се намира в епохата на красивото въображение " - счита Барбера.

Остава да се надяваме, че свежото наличие на испанеца Педро Алмодовар, който ще получи обещания от Барбера и изцяло подобаващ почетен " Златен лъв " за изцяло творчество, ненапълно ще компенсира очертаващата се грубост на това кино, което ще предложи венецианската кино " Мостра " този път.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР