7 милиарда долара са необходими на компаниите за производство на

...
7 милиарда долара са необходими на компаниите за производство на
Коментари Харесай

Енергия на бъдещето: $7 млрд. ни делят от инсталациите за термоядрен синтез

7 милиарда $ са нужни на фирмите за произвеждане на сила посредством термоядрен синтез, с цел да могат да пуснат в употреба първите си съоръжения.

Това сочат данните в ново изследване, представени от Reuters.

Ядреният синтез поражда, когато ядрата на два леки атома, да вземем за пример водород, нагряти до рискови температури, се сливат в едно по-тежко ядро, при което се освобождава голямо количество сила.

В устрема си да овладеят процеса на термоядрен синтез, употребявайки лазери или магнити, частните компании и държавните лаборатории са похарчили към 500 млн. $ за веригите си за доставки единствено за предходната година, демонстрира изследване на Асоциацията на промишлеността за термоядрен синтез (FIA).

Тези разноски ще набъбнат до 7 милиарда $ досега, в който фирмите разработят първата си електроцентрала и до евентуално трилиони долари в напредналата промишленост за термоядрен синтез, която се чака да се появи сред 2035 и 2050 година, се споделя още в изследването.

Технологията от вътрешната страна

Голяма част от разноските по веригата за доставки се чака да отидат за висококачествена стомана, бетон и свръхпроводими проводници за създаване на централи, в които горивата ще се нагряват до над 100 милиона градуса по Целзий в специфични камери.

Парите ще отидат и за свръхмагнити, лазери и захранващи устройства.

Андрю Холанд, началник на FIA, съобщи, че няма съществени опасения по отношение на геополитическия риск във веригата за доставки, защото няма сериозни елементи или материали, които да са изправени пред световен дефицит на доставки или да идват единствено от нестабилни страни.

" Най-голямото предизвикателство, почтено казано, е мащабът. Искаме да сме сигурни, че фирмите от веригата за доставки са наясно, че следва обединение, с цел да могат да създадат вложения за увеличение на мащаба. ", добави специалистът.

Въпреки че в международен мащаб има дефицит на тритий - горивото, което доста компании възнамеряват да употребяват за запалване на инсталациите за термоядрен синтез, Холанд съобщи, че това не е проблем, защото фирмите възнамеряват да създават тритий в инсталациите за термоядрен синтез благодарение на литий.

По негови калкулации една апаратура за термоядрен синтез ще има нужда от количеството литий, което се съдържа в към четири електрическия автомобил.

Microsoft към този момент си поръча

Само преди седмица Microsoft заяви, че е подписала съглашение за закупуване на електрическа енергия със започващата компания за нуклеарен синтез Helion Energy, от която ще купува електрическа енергия през 2028 година, напомня CNBC.

Сделката е незабравим акт на доверие към технологията на термоядрения синтез като метод за генериране на съвсем неограничена чиста сила, която може да бъде употребена и комерсиализирана с индустриална цел.

Според Андрю Холанд, съглашението на Microsoft за закупуване на електрическа енергия от Helion е първият случай, в който компания за термоядрен синтез подписва договорка за продажба на електрическа енергия. Според него, задачата на Helion за 2028 година е свръхамбициозна, само че те имат проект по какъв начин да я реализиран.

Helion е учредена през 2013 година и сега има към 150 чиновници, като централата ѝ се намира в Еверет, щата Вашингтон.

Един от ранните и най-значими вложители в Helion, Сам Алтман, е и създателят на OpenAI, организацията за изкуствен интелект, създала чат платформата ChatGPT, в която Microsoft е вложила милиарди долари.

Алтман счита, че двете покупко-продажби са еднообразно значими и корелиращи съставни елементи на бъдещето, което той вижда за човечеството.

" Моята визия за бъдещето и повода, заради която обичам тези две компании, е, че в случай че успеем да понижим разноските за сила доста, доста надолу, качеството на живот на всички нас ще се увеличи неимоверно ", сподели Алтман пред CNBC.

" Ако можем да създадем системите за изкуствен интелект все по-мощни за все по-малко пари - същото, което се опитваме да създадем с силата в Helion - виждам тези два плана като доста близки. ", изяснява той.

Ако търсенето и потреблението на изкуствен интелект продължат да се усилват, това ще докара и до увеличение на търсенето на сила.

Потенциалът на термоядрения синтез е " необикновено огромен ", споделя още Алтман пред CNBC.

" Ако успеем да го накараме да проработи - в случай че в действителност успеем да изпълним фантазията за изобилна, евтина, безвредна и чиста сила, която ще преобрази обществото… Ето за какво съм толкоз разпален по този план. "

През 2021 година Алтман съобщи пред CNBC, че е вложил 375 млн. $ в Helion и това към момента е най-голямата му инвестиция.

Helion е набрала 577 млн. $ досега.

Защо 2028 е годината на огромната цел

Като част от съглашението за закупуване на електрическа енергия от Microsoft, се чака Helion да пусне в употреба своето устройство за произвеждане на сила от термоядрен синтез до 2028 година и да доближи целевата си мощ от 50 мегавата или повече в границите на контрактуван едногодишен интервал на повишаване.

Когато устройството за термоядрен синтез стартира да създава 50 мегавата сила, то ще може да зарежда с сила еквивалента на към 40 000 жилища в щата Вашингтон.

Въпреки че договорката е за стартиране в употреба на 50 мегавата, компанията в последна сметка цели да създава гигават електрическа енергия, което е един милиард вата или 20 пъти повече от 50-те мегавата, които продава на Microsoft.

Microsoft ще заплаща мегаватчасовете електрическа енергия, когато Helion ги достави в мрежата.

Microsoft има за цел до 2030 година 100% от потреблението на електрическа енергия, през 100% от времето, да се покрива от покупки на сила с нулеви въглеродни излъчвания. Безвъглеродната сила включва хидроенергия, нуклеарна сила и възобновими енергийни източници за Microsoft, съобщи представител на Microsoft пред CNBC.

" Оптимистично настроени сме, че силата от термоядрен синтез може да бъде значима технология, която да помогне на света да премине към чиста сила ", съобщи Брад Смит от Microsoft, в документално изказване.

" Съобщението на Helion поддържа нашите лични дълготрайни цели за чиста сила и ще способства за развиването на пазара, с цел да се сътвори нов, ефикасен способ за по-бързо снабдяване на повече чиста сила в мрежата. "

За да може Helion да доставя на клиентите си електрическа енергия, създадена посредством термоядрен синтез, са нужни години авансово обмисляне в региона на преноса и регулирането.

По този метод оповестяването на контракт в този момент за продажба на електрическа енергия през 2028 година дава на Helion време да възнамерява и да избере място в щата Вашингтон, където да сложи новото устройство за термоядрен синтез.

" Една от аргументите, заради които вършим оповестяването през днешния ден, е, че с цел да можем да работим със засегнатите общности, да работим с регулаторните органи и енергийната компания по цитирането на това тъкмо в този момент. " Дори пет години са къс интервал от време, с цел да бъдем включени към мрежата. И ние желаеме да сме сигурни, че можем да го създадем. ", декларират от компанията.

Реактори и понички – какво е токамак

Най-известният метод за генериране на термоядрения синтез е с устройство с форма на поничка, наречено токамак.

Международният план за термоядрен синтез в Южна Франция, наименуван ITER, построява токамак, а Commonwealth Fusion Systems, започващо дружество за термоядрен синтез, основано от Масачузетския софтуерен институт, което е набрало финансиране в размер на повече от 2 милиарда $, употребява технология за токамак.

За съпоставяне, CFS възнамерява да включи първата си електроцентрала в мрежата и да продава електрическа енергия при започване на 2030 година

Helion не построява токамак. Тя построява дълго тясно устройство, наречено настройка с обърнато поле.

Най-общо казано, методът включва изстрелване на плазма (четвъртото положение на материята след твърдото, течното и газообразното) от двата края на устройството със скорост, по-голяма от един милион благи в час.

Двата потока се сблъскват, създавайки свръхгореща плътна плазма, в която се прави синтез.

В момента Helion построява своята машина за термоядрен синтез от седмо потомство, наречена Polaris, с която цели да създава електричество до идната година.

Компанията е съумяла да генерира сила с прототипите си за термоядрен синтез, само че към момента не е основала устройство, което да основава повече електрическа енергия, в сравнение с употребява за работата на термоядреното устройство. Така че й следва доста работа.

" Имаше доста хора, които се съмняваха в изкуствения разсъдък и преди шест месеца. Все още има доста големи провокации, които би трябвало да се схванат - по какъв начин да реализираме суперниска цена, по какъв начин да произвеждаме в огромен мащаб - само че във връзка с способността да вършим физика се усещаме доста уверени ", добавя Алтман пред CNBC.

Големите трудности

Helion към този момент реализира прогрес по някои основни трудности. Например, създава лични кондензатори, които са нещо като свръхефективни акумулатори и са един от  значителните й финансови разноски.

Компанията е почнала да създава и доста рядкото гориво, което употребява - хелий три, който е доста необичаен тип хелий с един спомагателен протон. В предишното хелий три се получаваше от стратегическите запаси на държавното управление на Съединени американски щати, прецизира CNBC.

Helion би трябвало да потвърди и че устройствата й могат да работят надеждно за дълъг интервал от време. Сложна задача, обвързвана с издръжливостта на съставените елементи, употребявани в устройството.

Ако Helion успее да реализира триумф, това ще бъде знаково за цялата промишленост на термоядрения синтез и изрично ще сложи началото на нова епоха в международната енергетика.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР