59 овъглени зърна култивиран ориз, открити от корейски археолози по

...
59 овъглени зърна култивиран ориз, открити от корейски археолози по
Коментари Харесай

Най-старият ориз е на 15 хил. години

59 овъглени зърна обработен ориз, открити от корейски археолози по време на разкопки край село Сорори в южнокорейската провинция Чунгбук, са на 15 000 години.

Тази възраст оспорва публикуваната до момента доктрина, че оризът като селскостопанска просвета се е появил в Китай преди 12000 години. Възрастта на ориза е избрана с радиоактивно датиране.

Направеният ДНК-анализ пък демонстрира, че той се разграничава от садения в този момент и това дава опция на учените да изследват еволюцията на една от най- известните селскостопански култури.

Оризът е най-разпространената зърнено-житна просвета на планетата. Той е съществена стопанска просвета за над 3 милиарда души в света. Също по този начин е прочут с множеството си потребни свойства.

В него се съдържат витамините от В-групата, които поддържат активността на нервната система и енергийния баланс на организма, витамин Е - антиоксидант, предпазващ от нездравословните въздействия на околната среда и други

В ориза има и фосфор, отговарящ за възпроизводството на клетките, калий, калций, магнезий и други Диетолозите натъртват на обстоятелството, че най-полезен от всичките типове е тъмният ориз – пропарен и кафяв. Досега съществуват към 83 хиляди типа ориз.

Производството на ориз обезпечава годишно по 85 кг за всеки гражданин на планетата. Неговите зърна се отличават с огромна калоричност - включват 75-85 % въглехидрати и 10 на 100 протеини. 96 % от тези две съставки се усвояват от човешкия организъм.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР