55% от лекарите у нас са били жертва на агресия,

...
55% от лекарите у нас са били жертва на агресия,
Коментари Харесай

Над половината от лекарите у нас са се сблъсквали с агресия

55% от лекарите у нас са били жертва на експанзия, като всеки втори доктор е бил жертва на вербална експанзия по време на работа. Това съобщи ръководителят на Българския лекарски съюз доктор Иван Маджаров по време на 11-тия Конгрес на Югоизточно-Европейския медицински конгрес, цитирайки изследване на организация " Тренд ".

За съпоставяне, всички останали специалности са се сблъсквали с експанзията в доста по-малки мащаби - 17%.

Маджаров уточни, че за упражнена физическа експанзия против тях споделят 7% от лекарите, до момента в който за останалите специалности този % е два пъти по-малък - 3%.

По негови думи обаче действителните случаи са в пъти повече.

Председателят на БЛС изнесе данни от изследване на съсловната организация, съгласно което 53% от лекарите в Италия са били жертва на принуждение. Оказва се, че обстановката в близката до нас Турция обаче е доста по-сериозна - там съвсем 90% от заетите в здравния бранш са били жертва на принуждение най-малко веднъж през кариерата си.

Маджаров отбелязаа, че агресивното държание се генерира главно от угриженост за здравословното положение, дългото очакване, чувството за неприятно качество на получените грижи и произлизащото от това незадоволство от отношението на медицинския личен състав

Физическата и вербалната експанзия против заетите в здравния бранш освен че слага в риск живота и здравето на медиците, има негативно влияние върху психическото и физическото им богатство, само че и съществено визира и мотивацията им за работа, предизвести шефът на БЛС и добави, че насилието неизбежно компрометира качеството на грижите и излага на риск даването на здравна помощ на пациентите.

Според него превъзмогването на казуса с насилието над лекари минава през подготовка на медиците за държание при рискова обстановки и повишение на престижа на съсловието измежду обществото посредством: въвеждане на спомагателни часове в училище; разпространяването на информация по отношение на смисъла на уважението към здравните и социално-здравните специалисти; установяване на Национален ден за обучение и предварителна защита против насилието над здравни и социално-здравни експерти.

Той открои и значимостта от обективни и бързи санкции и непрекъснатото рационализиране на правната рамка, която да не основава чувство за безотговорност у причинителите.

По данни на прокуратурата през 2017 година записаните случаи на експанзия у нас са близо 40, а през 2018 година понижават на 26. В идващите 2-3 години записаните набези са на половина.

Положителната наклонност обаче бележи поврат през тази година. По данни на прокуратурата до юли производства за нанесени телесни повреди на медицински експерти са формирани против 8 лица, а наказаните са петима.

В статистиката не влиза един от последните случаи от това лято, когато мъж и жена нападнаха и душиха лекарка в Центъра за незабавна помощ в Шумен. Ннападателите получиха оптималната присъда, планувана в законодателството. Майката е наказана на 1 година затвор с тригодишен период на тестване, а бащата - на 6 месеца също с тригодишен период на тестване.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР