5000 годишен потънал град в Гърция се смята за най-стария

...
5000 годишен потънал град в Гърция се смята за най-стария
Коментари Харесай

5000 годишен потънал град в Гърция се смята за най-стария потопен изгубен град в света

5000 годишен потопен град в Гърция се счита за най-стария потънал загубен град в света. Павлопетри е на към 5 000 години и е един от най-старите обитаеми градове в света (най-старият в Средиземно море). Намира се на южния бряг на Лакония, в Пелопонес, Гърция. Мястото съдържа както материали от неолита, по този начин и от бронзовата ера, като се счита, че градът е процъфтявал в интервала сред 3000 и 1000 години пр.н.е.

Това прелестно място, което остава съвсем изцяло непознато за множеството хора, крие една от най-удивителните истории в гръцката история, защото е най-старият град, който в миналото е бил откриван под водата.

Името Павлопетри („ Павел и Петър “ или „ Павлов камък “) е актуалното име за острова и плажа. Очевидно е кръстен на двамата християнски светци, които се празнуват дружно – античното име или имена са незнайни. Открит през 1967 година от Никълъс Флеминг и картографиран през 1968 година от екип археолози от Кеймбридж, Павлопетри се намира сред островчето Павлопетри през село Елафонисос и крайбрежието на Пунта.

5000 годишен потопен град в Гърция се счита за най-стария потънал загубен град в света

Крайбрежието, археологическият обект, както и островът и заобикалящата го морска зона са в региона на община Елафонисос, старияt полуостров „ Ону Гнатос “ (според Павзаний ). Той е неповторим с това, че има съвсем цялостен проект на града, в това число улици, здания и гробници.

Първоначално руините са датирани от микенския интервал , 1600–1100 година прочие н. е.. По-късни изследвания демонстрират по-стара дата на обитаване, започваща не по-късно от 2800 година прочие н. е., тъй че включва също ранна бронзова ера, средноминойски и временен интервал.

Сега се счита, че градът е бил потънал към 1000 година прочие н. е. от първото от трите трусове, претърпели региона. Районът в никакъв случай не се е появявал още веднъж, тъй че не е бил нито застроен, нито нарушен от селското стопанство. Макар и ерозирал през вековете, проектът на града е подобен, какъвто е бил преди хиляди години. Обектът е заплашен от вреди от лодки, влачещи котви, както и от туристи и търсачи на сувенири.

Теренната работа през 2009 година значително била за картографиране на обекта. Това е първият потънал град , проучен цифрово в три измерения. Техниките за сонарно картографиране, създадени от военни и организации за изследване на петрол, подкрепили скорошната работа.

Какво е открито в потъналият град?

В града има минимум 15 здания, потопени в 3 до 4 метра вода. Най-новите открития обгръщат 9000 квадратни метра. Планирани са нови работни сесии, в съдействие с гръцкото държавно управление като взаимен план. Тези сесии ще създадат разкопки.

Заедно с археолозите (от университета в Нотингам) работи и екип от Австралийския център за полева роботика, който има за цел да придвижи подводната археология в 21-ви век. Те са създали няколко неповторими робота, които да изследват обекта по разнообразни способи.

Един от резултатите от изследването бил да се откри, че градът е център на процъфтяващата текстилна промишленост (от многото тежести за станове, открити на мястото). Освен това били изкопани доста огромни делви (от Крит), което също демонстрира огромно комерсиално пристанище.

Работата на британско-австралийския археологически екип била събрана в едночасов документален видеоклип на BBC „ Град под вълните: Павлопетри “, излъчен от BBC Two.

Град Павлопетри е част от подводното културно завещание, както е несъмнено от ЮНЕСКО в Конвенцията на ЮНЕСКО за запазване на подводното културно завещание. Всички следи от човешко битие под вода, които са на 100 или повече години, са предпазени от Конвенцията на ЮНЕСКО за запазване на подводното културно завещание.

Тази спогодба има за цел да предотврати унищожаването или загубата на историческа и културна информация и плячкосването. Тя оказва помощ на страните страни да защитят своето подводно културно завещание с интернационална правна рамка.

През 1967 година морският археолог Никълъс Флеминг открива останките на загубен античен град край крайбрежията на Лакония. Почти пет десетилетия по-късно Павлопетри към момента не разкрива своите секрети.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР