50-годишна е гаранцията на новите водопроводи, по чието поставяне се

...
50-годишна е гаранцията на новите водопроводи, по чието поставяне се
Коментари Харесай

Новите водопроводи в Старо Търново са с 50-годишна гаранция

50-годишна е гаранцията на новите водопроводи, по чието слагане се работи в Старата част на Велико Търново. Подмяната на 8,2-километровата мрежа е наложителна преди реализацията на строителните действия по плана „ Съхранена и достоверна градска среда на град Велико Търново ”, който е финансиран по Оперативна програма „ Региони в напредък ” и планува възобновяване на 38 улици и площади в Старо Търново, както и благоустрояване на огромна част от кв. „ Чолаковци ”.

За ремонта на водопреносната мрежа финансиране в размер на 4,5 милиона лв. без Данък добавена стойност е обезпечено от републиканския бюджет, по искане на кмета старопрестолния град Даниел Панов.
На специфична конференция образуваната от Панов разширена работна група показа съответни обстоятелства за работния развой и контрола върху строителните действия. В комисията влизат заместник-кметът проф. Георги Камарашев, шефът на дирекция „ Строителство и устройство на територията ” инж. Динко Кечев, инж. Калин Нейчев и гл. инж. Илия Сирмов от ВиК „ Йовковци ” ООД, Ина Минчева и инж. Свилен Димитров от компанията за строителен контрол.

„ Великотърновци могат да бъдат спокойни – подмяната на водопроводите се прави съгласно условията на Наредба №8/28.07.1999 година Проектът на ВиК „ Йовковци ” ООД е утвърден от всички способени органи. Няма преплитане на водопроводи и канализация. Допустими пресичания има има само при подстъпите към съответните домове – в тези случаи е обезпечена нужната водоплътност на канализацията. Течът на отпадни води е неосъществим – каналите биват обвивани с гофрирани детайли и уреди. Там, където бъде открита компрометирана канализация, същата бива подменяна ”, показаха проф. Камарашев и специалистите.

Няма пренасяне на водопроводите – планът не е за създаване на нова мрежа, а за ремонт и замяна на съществуващата. Ползва се остарялото трасе, което не е давало мотиви за паника. Експертите обясниха също, че новите водопроводи биват уплътнявани двойно, в това число и защитавани от слягане на настилки. Те са на задоволителна дълбочина под земната повърхнина.
При работата по домовите отклонения се работи самостоятелно и се вземат поради мненията и настояванията на всеки от жителите. Цялата строителна активност е под контрола на лицензирана компания за строителен контрол. Нейните представители Ина Минчева и инж. Свилен Димитров увериха, че се работи качествено и без нарушавания. Всеки зародил въпрос бива решаван на момента. Реализацията на плана е и под непрекъснатото наблюдаване на ВиК „ Йовковци ”, изясни инж. Калин Нейчев.

Отделно, петгодишна е гаранцията на строителните и изкопни работи. Всяко нарушаване или противоречие ще бъде за сметка на изпълнителите. При стартирането на водата в новите сектори навреме се вършат нужните хидравлични проби и стерилизация, за което незабавно се сформират протоколи.

„ Знаем, че изкопните действия водят до краткотрайни неудобства. Всичко, което вършим в Стария град, е за по-доброто бъдеще на великотърновци и по-добрата витална среда. Няма да допуснем и най-малък риск здравето на хората ”, приключи проф. Камарашев.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР