40 древни кораба са били намерени на дъното на Черно

...
40 древни кораба са били намерени на дъното на Черно
Коментари Харесай

Експедиция откри 40 древни кораба на дъното на Черно море

40 антични кораба са били открити на дъното на Черно море, разгласи професор Джон Адам, който оглавява археологическата експедиция на университета в Саутхамптън.

Екипът от археолози е изследвал морското дъно към България, Гърция, Съединени американски щати и Швеция, само че с приоритет е бил така наречен план Черно море. Целта е била да се разбере повече за оформянето на морето и неговото крайбрежие по време на ледниковия интервал.

В рамките на същото изследване предходната година се откри, че митът за потопа на Ной не трябва да се свързва с Черно море, така не бе намерено нито едно доказателство в поддръжката на тази доктрина.

За сметка на това обаче тази година археолозите стигнаха до феноменални открития, първото от които бе останките на транспортен съд. Въпреки че беше открит на 150 метра дълбочина, където не доближава О2, корабът бе в доста положително положение.

На същата дълбочина са открити и още 40 антични кораба, за които към момента липсват задоволително исторически сведения. За момента е известно единствено, че част от тях са от флотата на Османската империя, а други са от Византийски времена.

 Кораби

Останките са съхранени и са били открити с помощта на два безпилотни апарата. Единият е правил видео записи, а другият е занемал 3D изображения от морското дъно.

Очаква се работата на морските археолози в региона на Черно море да продължи още 3 години, в една от които ще проучват събраните данни.

Проектът е подкрепян от Център по подводна археология и Университета в Саутхемптън, а от ЮНЕСКО са се заели със съхраняването на културното подводно завещание.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР