''По Конституция президентът решава кога да насрочи изборите. Не можах

...
''По Конституция президентът решава кога да насрочи изборите. Не можах
Коментари Харесай

Каракачанов: Не може Македония да продължава да насажда омраза към българите

''По Конституция президентът взема решение по кое време да насрочи изборите. Не можах да схвана за какво не на 28 март, само че дали щеше да бъде тогава или на 4 април, на 18 април или по-нататък, дата като дата. За избори само би трябвало да се обезпечи естествен почтен избирателен развой, в който хората да могат да гласоподават, да им се обезпечи опцията да отидат до урните''. Това съобщи в предаването " Панорама " вицепремиерът и министър на защитата Красимир Каракачанов.

" Познавам българската родна реалност. Отдавна съм в този национален цирк и ми е ясно, че каквото и да кажеш на едни сходни съвещания, най-сетне ще стане по този начин, както президентът е решил. А и като виждам по какъв начин приключиха консултациите, мисля, че моята теза се удостовери ", съобщи министърът на защитата.

Каквото и да кажат партиите съгласно него, няма значение, тъй като по думите му, никой на тези съвещания не е споменавал датата 4 април, а президентът е избрал точно нея.

Той съобщи, че не се опасяват от българите в чужбина и в случай че в България последните 30 години има политическа групировка, която да прави нещо за българите в чужбина, това е Вътрешна македонска революционна организация.

" Не знам за какво се основава това подстрекателство, че българите в чужбина не могат да гласоподават. Ще ви напомня законът какъв е. В страните членки на Европейски Съюз могат да се откриват секции на всички места толкоз, колкото желаят българските жители там. Извън страните от Европейски Съюз има избран брой секции. И на последните избори се видя, че в чужбина гласоподават 1% от българите, които живеят там. Секциите са задоволителни ", безапелационен беше Каракачанов.

Той посочи, че е срещу безразборното разкриване на секции отвън Европейски Съюз на всички места. Това съгласно него значи една друга страна да провежда изборния развой и да дефинира какъв брой депутати ще има българският парламент. И напомни по какъв начин преди време в турски градове е имало по 170-190 секции, там съгласно него, се е гласувало на 120% и се е гласувало единствено за една политическа групировка.

Каракачанов добави, че няма по какъв начин да се подсигурява контролът и честността на изборния развой по пощата.

" Ако приказваме за гласоподаване по пощата в България, мога да ви кажа какво ще се случи, една тотална операция. Електронното и машинното гласоподаване, които са една огромна дъвка, с която някои от опозиционните партии разиграват сценки, стартират европейски страни да го анулират и да го отсрочват. Защо би трябвало да изпием Черно море, с цел да разберем, че е солено? ", попита Каракачанов.

Той съобщи, че в България практиката е да се трансформират законът за изборите малко преди самите избори и то постоянно е в интерес на този, който ги трансформира.

" Да оставим законодателството такова, каквото е. Ако има недъзи в това законодателство, да го променяме след изборите. Защо не го направихме в последните 4 години? ", попита вицепремиерът.

По тематиката ''България-Северна Македония'', Красимир Каракачанов съобщи следното: ''Темата Македония е стратегическа за България. Ние не можем да се съгласим с това, което се случва в РСМ. Тук става въпрос за принцип. 84% от българите са срещу да се прави компромис с българската история''. Реалистичният излаз съгласно него е да се съблюдава Договорът за добросъседство от македонска страна.

Той напомни, че доста хора в Република Северна Македония се дефинират като българи, макар репресиите в някогашна Югославия. Каракачанов посочи и добросъседската политика на страна ни: ''България не възрази, когато Македония искаше да влезе в НАТО. Правителството на господин Заев търси компромис. Но когато направиш компромис към тях, те го възприемат като уязвимост. България би трябвало да изясни, че Македония не може да продължава посредством просветителната си система да насажда ненавист към българите и всичко българско. Ние желаеме те да основават еднаквост оттогава, от когато има условия за това''.

" Ние не сме затворили вратата на Република Северна Македония. Ние казахме: ''Коригирайте си политиката''. България има положителното предпочитание, само че влизането на С. Македония в Европейски Съюз не може да стане за сметка на България'', добави той.

Красимир Каракачанов отговори и на въпрос от водещия дали е трябвало да се харчат пари за рационализация на армията по време на пандемия. Ето какво сподели той: ''Армията не е похарчила нищо отвън бюджета. Разходите, които направихме, са свързани с плановете по рационализация. Българската войска е най-пренебрегваната институция. Похарчените средства не са за сметката на заеми, нито за сметка на битката против ковид. Моят блян е бил освен да увеличим приходите, само че и да модернизираме армията, и то не за сметка на заплатите на военнослужещите''.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР