''Писмото, както вие казахте, е подписано по-точно от 10 члена

...
''Писмото, както вие казахте, е подписано по-точно от 10 члена
Коментари Харесай

Съдия Дишева пред ФАКТИ: Гешев урони престижа на съдебната система

''Писмото, както вие казахте, е подписано по-точно от 10 члена на някогашния Висш правосъден съвет и едно в допълнение писмо, към което се причислява още един член. Съвсем в резюме, тези членове настояват, че те са номинирали господин Лозан Панов за ръководител на Върховния касационен съд и са дали своят вот за него, само че той, най-общо, ги е разочаровал с държанието си. Твърдят, че е уронвал престижа на правосъдната власт, в това число се загатва за въпросния клип, че такова нещо не е допускано в Третата българска страна и желаят неговата оставка заради това, че те не могли да носят повече отговорността от неговия избор. Искат подаване на оставка, като декларират, че това би било демонстрация на геройство от негова страна, на професионална чест, може би това не са точните думи, само че това е смисълът на писмото'', това съобщи преди Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ членът на сегашния Висш правосъден съвет арбитър Атанаска Дишева. Тя разяснява писмото на няколко членове на предходния Висш съдебен съвет, в което писмо те упорстват определеният от тях за ръководител на Върховния касационен съд - Лозан Панов, да си подаде оставката.

За съвещанието, в което се е обсъждало отнемането на правата на ръководителя на Върховен касационен съд да стопанисва Съдебната палата, членът на Висш съдебен съвет арбитър Дишева съобщи следното: ''Аз мисля, че би трябвало цялото разискване да е излъчено директно. Бяха затворени, нагледно казано, вратите, бяха изключени мониторите на едно предишно разискване, което беше обвързвано с одита на системата за инцидентно систематизиране на делата. Но по този начин или другояче, в случай че питате за клипа, беше импортирана изключителна точка на съвещанието на Пленума. Тя беше импортирана от господин Боян Магдалинчев, който е представляващ на Висшия правосъден съвет, беше прегледана без никакъв писмен материал, без даже информация авансово да бъде импортирана по тази точка. За мен тогава шокиращото беше това, че ние започнахме съвещанието със забавяне от повече от половин час, никой не загатна нито дума за това, че ще се разисква сходен въпрос, тъй като ние комуникирахме вътре в системата, имаше проблем с излъчването онлайн. Аз персонално бях сюрпризирана.

По някакво стичане на условия аз персонално не бях гледала въпросния клип. Прочетох новината, че имало нещо такова снимано, видя ми се фрагментът, който беше сниман, че въобще не ме интересува, не бях го гледала, допускам, че е имало и други такива членове. Не беше явен форматът, в който ще се разисква. Точка ''Устна'' на съвещание на Висшия правосъден съвет не трябва да се внася. Имаме устав за работата на Висш съдебен съвет, има Закон за правосъдната власт, има период, в който би трябвало да се внесат точките, в изключителни случаи може да се внесе изключителна точка, само че това не би следвало да се прави по този метод. Това, несъмнено, е единствено детайл от общата картина. След това, някак си, в границите на този спор, той продължи няколко часа, разискването почти се заформи към това, че би трябвало да бъде отнето ръководството на постройката на Съдебната палата от ръководителя на Върховен касационен съд. Между другото, сходно ръководство не се разпорежда персонално на някоя персона, а на длъжността ''председател''. Несъмнено просташко наличие, с цел да не оставя никакво подозрение по този въпрос по отношение на персоналното ми мнение.''
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР