''Отне ни близо две години, за да получим достъп до

...
''Отне ни близо две години, за да получим достъп до
Коментари Харесай

Меглена Антонова пред ФАКТИ: ТЕЦ Бобов дол показва, че не може да изпълнява закона

''Отне ни близо две години, с цел да получим достъп до писма, които са били разменяни сред централата Топлоелектрическа централа ''Бобов дол'' и Министерство на околната среда и водите, в които централата е желала да изгаря боклуци за пробни цели. По този метод, в действителност, през тази преписка, ние разбрахме, че те са заобиколили процедурата, която общоприетоо се изисква. Т.е., издаване на сложно позволение, което изисква преценка за влияние върху околната среда, след това осъществяване на самата оценка за влияние и консултация с гражданското общество''. Това съобщи пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ - Меглена Антонова, представител на неправителствената организация ''Грийнпийс'' - България.

''Виждаме една преписка, която е почнала по-рано, някъде 2016/17 година, с предходни представители на министерството, в която от страна на министерството е имало отводи, многократни, да се позволи сходно нещо. Точно тъй като е било ясно какви са били нужните разрешителни, с цел да може нещо сходно да се реши. Не е можело просто с едно писмо, в което се желае, и след това с писмо да се отговори от страна на министерството. От една страна, централната очевидно в действителност е била доста настоятелна, те няколко пъти желаят от министерството да си преразгледа мнението. Виждаме и смяна, когато се е сменило управлението в министерството, т.е. можем да предположим, без да сме на 100% сигурни, че със промяната на управлението в министерството е имало повече благоразположеност това да се разреши'', продължи тя.

Антонова удостовери догатката на Лили Маринкова, че смяната в отношението към горенето на тези боклуци от Топлоелектрическа централа ''Бобов дол'' е пристигнала след идването на власт на актуалното държавно управление.

''Когато си приказваме за пробно горене законът приказва за доста дребни количества. То е тестово, за това и не се изисква позволение. Става дума за до 50 тона за една година. В кореспонденцията, която се вижда сред министерството и Топлоелектрическа централа ''Бобов дол'', се приказва за до 500 хиляди тона за 6 месеца, което е в действителност 10 хиляди пъти повече от позволеното от законодателството. Когато става дума за изгаряне на повече от 100 тона боклуци на денонощие имаме безусловно наложително осъществяване на оценка за влияние върху човешкото здраве и околната среда, което тогава не е спазено'', разкри представителката на ''Грийнпийс'' - България.

''За тези 6 месеца централната не е съумяла да изгори всичките тези количества, до които им е позволено, само че въпреки всичко са изгорени над 70 хиляди тона, което, при всички състояние е повече от това, което законодателството разрешава без така наречен оценка за въздействие'', разясни Меглена Антонова.

''Наистина с помощта на това, че имаше многократни сигнали от медии, от жители, изобщо беше предизвикан много сериозен публичен интерес по отношение на това какво се случва в централната, от Съвета на шефовете се изрече една подготвеност да спрат изгарянето на боклуци. За страдание, от опита, който досега имаме с тази централа, доста ни е мъчно да им повярваме на обещанията, тъй като те имат многократни случаи на неспазване на разрешителното си. Съвсем на скоро, през юни тази година, е наложена нова административна мярка, насилствена, върху централата, съгласно която те не извършват следващото условие за осъществяване на разрешителното си. Свързано е с видеонаблюдението в централата. Това видеонаблюдение, да вземем за пример е належащо, с цел да се следи какъв тип гориво постъпва на територията на централата, на площадките за предпазване, какво след това се подава в системата и надлежно се изгаря. Такава система към момента до юни месец, въпреки че законодателството влезе в действие в края на 2019 година, половин година след влизането на това законодателство те не са изпълнили това изискване от разрешителното си'', разкри още Антонова.

''Преди към месец имаше следващ случай на излизане на димни газове с вар в тях, което докара до посипване на коли, здания в региона на Големо село, където се намира централата (б.р. Топлоелектрическа централа ''Бобов дол''). Регионалната ревизия още веднъж откри, че има не положително действие на част от системите на централата, в тази ситуация на тези, които се грижат за очистването на серните газове. Това демонстрира, че централата може би не е в най-хубавото положение за работа. Т.е. непрестанно има такива обстановки, в които централата демонстрира, че не може на 100% да извършва законодателството и е належащо да се вършат непрекъснати инспекции, с цел да се види вярно ли си извършва разрешителното. Често се случва да се наложат глоби'', добави гостенката на Лили Маринкова.

''Това, което ни прави усещане е, че в действителност цените, които се оферират, с цел да се включи централата в контролирания пазар, не са основани на действителните стопански условия. В момента, в действителност, производството на сила от въглища е доста скъпо заради разнообразни фактори. Аз видях от неговия коментар (б.р. на Еленко Божков за Топлоелектрическа централа ''Бобов дол'' във ), че те в доста къс интервал от време си трансформират поръчката. Първо е по-висока цената, след това се трансформира на по-ниска. Това няма по какъв начин да е въз основата на икономическата обстановка, тя не се трансформира чак толкоз бързо, или най-малко в този миг не е била по този метод изменена. Т.е. има една огромна нечиста сделка на този пазар, било то от това, че се получава дотация от държавното управление и надлежно те могат да дават цена, която не е пазарна, само че очевидно на тях им е преференциално да я показват, единствено тъй като желаят да се включват към контролирания пазар. Има неща, които в действителност остават скрити. Не можем ние да преценим въз основата на какви правила се дефинират тези цени'', разяснява тя.

Антонова показа, че ''Грийнпийс'' - България сега водят две каузи против Топлоелектрическа централа ''Бобов дол''. ''Едното е обвързвано с разрешителното на централата, в което твърдим, че те не могат да съблюдават изискванията по това позволение и считаме, че то би трябвало да бъде върнато от Изпълнителната организация по околна среда. Има и още едно дело, тъй като не е била извършена процедура по преценка дали има потребност от оценяване на въздействието върху околната среда за прибавянето на биомаса към горивата на централата. Издадено е позволение без изобщо да се мине през тази процедура. Имахме и трето дело, което беше обвързвано с достъпа до информация. Него го спечелихме и това беше повода да получим тези писма, които публикувахме преди няколко седмици.''

''Със сигурност едно от значимите неща, които България би трябвало да направи, е да има визия в каква посока желае да се развива'', безапелационна бе Меглена Антонова. Попитана от водещата дали в този момент нямаме такава, тя отговори: ''Оставаме с усещането, че не, тъй като едни неща се приказват, други се позволяват. Опитваме се да угаждаме (б.р. засяга държавата) на най-различни ползи без да мислим какъв е нашият интерес - и народен, и на жителите. За нас посоката е България да се развива в това да не генерираме боклуци, с цел да не е належащо да се чудим къде да изгаряме нашите боклуци. И въпреки това да бъдем доста по-строги във връзка с вноса. Едно от нещата, които България може да направи е да вкара такса за изгарянето на боклуци. Т.е., на инсталациите, които желаят да изгарят боклуци, те да заплащат за това, че предизвикват спомагателни, вероятно негативни резултати върху околната среда. Това може да ги стимулира да спрат тази процедура, да помислят за практики, които са по-устойчиви и надлежно не е належащо да бъдат таксувани. За момента им е по-изгодно да си изгарят боклуци, тъй като за сметка на другото гориво, да кажем въглищата, които те би трябвало да си платят, с цел да употребяват, да платят на мините, които са добили този запас. Разликата с отпадъците е тъкмо противоположната - на тях им се заплаща, с цел да ги оползотворят. Общини като Столична община, която преди време беше сключила контракт тъкмо с Топлоелектрическа централа ''Бобов дол'' и с Топлофикация Сливен, да заплащат те на централите да изгарят отпадъците им. Разбирате, че за бизнеса, който желае да ги изгаря, естествено, че е по-изгодно да изберат този тип гориво, в сравнение с горивото, за което да си платят'', изясни представителката на ''Грийнпийс'' - България.

''В този район няма непрекъсната станция за премерване на излъчванията в атмосферата (б.р. в района, където е Топлоелектрическа централа ''Бобов дол''). Пропуск е несъмнено, от страна на институциите. Те изпращат мобилна станция, която в дадени интервали мери тези резултати от замърсяването и изобщо положението на въздуха там. Но когато не е непрекъснато е доста мъчно да се реши какъв е дълготрайният резултат от замърсяването. Друг детайл, обвързван с изгарянето на отпадъците е, че общоприетите способи за премерване на излъчванията не работят там. Когато се изгарят боклуци доста от нездравословните излъчвания са такива, които се натрупват в артикули, които съдържат мазнини, най-много скотски, да кажем яйца, млечни артикули. Т.е., би трябвало да се вършат специфични проучвания в тази посока, с цел да можем да сме сигурни дали има/няма някакъв различен резултат, за който останалата част от проучванията не могат да бъдат потребни за отчитането му. Този тип проучвания не ние известно да се случват в България, т.е., не можем да сме 100% сигурни, че резултатите са напълно оценени'', сподели към края на присъединяване си Меглена Антонова.

Целия диалог можете да изгледате във видеото:



Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР