''От дни гледам как хората се обръщат едни срещу други.

...
''От дни гледам как хората се обръщат едни срещу други.
Коментари Харесай

Демократична България излезе с план за възстановяването на страната

''От дни виждам по какъв начин хората се обръщат едни против други. Онези, с които протестирахме дружно, с които дружно си върнахме Росенец и си желаеме дружно страната и завършек на цялото това безвластие и разграбване. Някои от тях не харесват мен, други не харесват други политици. Всеки си има аргументите. Но над всичко това е идеята на новото начало за нашата народна власт. И в името на тази идея приканвам да спрем това противопоставяне''. Това написа в своя Facebook профил водачът на партия ''Да, България'' и съпредседател на политическото обединяване ''Демократична България'' - Христо Иванов.

Ето какво се споделя още в неговия пост:

''Когато излязохме на площада знаехме, че сме разнообразни. Знаехме, че идеята на законността и свободата е обща за всички, само че би трябвало да приемем своите разлики в останалото, с цел да можем в действителност да се съберем доста. Знаехме, че желаеме оставка, с цел да може след това всеки да получи избор и да застане зад онази стратегия, която най-точно дава отговор на очакванията му. Е, не получихме оставката....Но в този момент изборите идат и в случай че не можем да се явим на тях всички ведно, дано най-малко да се опрем на мъдростта на митинга и по този начин да опазим неговата еднопосочност. Нека всеки работи за колкото може повече поддръжка, кой вляво, кой вдясно, кой в темп ⅞, кой със своята оригиналност, кой с причините на досегашните си старания, кой с експертност, кой с страст...Но дано го създадем по този начин, че да не се анихилираме взаимно и да можем след това да работим дружно. Едното е залог за разширение на поддръжката за дневния ред на смяната, другото - игра с нулев резултат, от която може някой и да завоюва нещо, само че това сигурно няма да бъдат жителите.

Днес би трябвало да приемем своите разлики и решенията на обособените политически сили, само че и да успокоим хората, че ще има обединяване към идеята! Макар и не като предизборна коалиция сред партии, само че сигурно под формата на консенсус към огромните задания, като явен ангажимент от всеки да ги осъществим дружно в Народното събрание. Защото всички знаем, че стига да не се изяждаме взаимно, с цел да свалим Борисов от власт, ще бъде задоволително в новия парламент да осъществим неведнъж поетото от всеки от нас заричане да не поддържаме ръководство с негово или на ГЕРБ присъединяване. Въпросът е по какъв начин по-късно разграждаме системата, която нито стартира с Борисов, нито счита да свърши с него и за която той е единствено краткотраен, въпреки и застоял се, реализатор.

За задачата на такова обединяване към общ дневен ред на смяната, аз бих предложил две елементарни стъпки:

- Нека всяка политическа мощ съобщи своите съответни политики, посредством които счита да реализира разграждането на корупционната система и дано всяка разяснява поръчките на останалите, тъй че жителите да знаят кой с какво се ангажира и защо в действителност има съгласие;

- Нека има съглашение или друга съответна и работеща рамка за взаимни старания за гарантиране на честността на изборите. Така, жителите ще бъдат сигурни, че огромната цел, която ги изкара на улицата, ще бъде реализирана с общи старания и ще могат да избират, кой съответно да ги съставлява без да вършат компромис със своите полезности и желания. И, несъмнено, добре е всички да бъдем открити във връзка с своите политически цели, състава на своите обединения, органи и решения, по какъв начин се финансират, какви са им стратегиите и така нататък

Съответно, през днешния ден ние от Демократична България:

- Излизаме с съответен лист от ограниченията за рестарта на демократичния и правов ред в България, към които ще търсим съдействие в бъдещия парламент, както и се ангажираме да представим съответни законопроекти за главните от тях в течение на акцията, с цел да можем да ги внесем още в първия ден на парламента; подготвени сме да подкрепим и други оферти в тази насока;

- Заявяваме, че ще се включим в взаимните старания за гарантиране на честността на вота. За осъществяването на редом броене създадохме платформата " Ти броиш ", налична за всички, които желаят да защитят свободните и почтени избори.

Нека напомня, че:

- Още на 13 юли ние от Демократична България декларирахме, че поддържаме митинга с съответна декларация, в която изложихме своите оферти за рестарта на демократичния и правов ред и декларирахме, че - запазвайки своята автономия - ще търсим тематични болшинства за тяхната реализация в бъдещия парламент;

- На 22 септември стартирахме своята " Операция Независимост " за почтени избори и на 25 октомври декларирахме съответни задължения за съдействие и шерване на запас с останалите демократични партии и обединения, подкрепящи митинга.

Надявам се, че тази протегната ръка за съдействие и взаимно възпиране от офанзиви ще бъде призната. Че, както се одобряват решенията за метод на явяване на изборите на едни обединения, ще спрат офанзивите и против решенията на Демократична България, още повече в тях няма нищо ново или изненадващо. Съответно, приканвам нашите поддръжници да одобряват избора на съдружни сътрудници на Триото, които също имат своята забележима предистория. Очаква ни голяма работа и би трябвало да можем да я свършим дружно! Нека стартираме като успокоим хората!

Става дума за нашата България и нейното достолепие: пред този олтар всички можем да проявим малко повече примирение и подготвеност за обща работа.

А ето и съответните оферти на ''Демократична България'', посочени в техния уебсайт:

Приоритети, за реализацията на които Демократична България ще търси взаимоотношение и поддръжка в 45-ото Народно събрание

Основна задача, която си слагаме за работата в бъдещото 45-о Народно събрание, е осъществяване на настояванията на протестиращите хора за премахване от власт на Бойко Борисов и оставката на Иван Гешев.

Както към този момент декларирахме с декларацията си за поддръжка на митинга от 13 юли 2020 година, постигането на трайна смяна в политическата обстановка в страната, оздравяването на българската държавност и прекосяването към модел на стабилно повишаване в благосъстоянието на българските жители, отприщване на капацитета на страната не може да се случи без:

- Отстраняване на ГЕРБ от ръководството и очистване на обвързваните с Борисов корупционни мрежи.

- Разграждане на систематичното политическо въздействие на Движение за права и свободи и разглобяване на Сарайския модел и неговите механизми за подмолно въздействие в стопанската система, правораздаването и медиите.
- Укрепване на принадлежността ни към Европейски Съюз и НАТО. Прекъсване на опциите за злонамерено непознато въздействие в България от страна на властнически режими, в това число режима на Путин и Ердоган, както и съответна оценка за усилване позициите на Китай у нас. Гарантиране на енергийния суверенитет на страната. Ревизия на плана и употребата на Турски поток и прекъсване на АЕЦ “Белене”.

- Възстановяване на ролята на Народното събрание и политическото посланичество – основаване на законодателна гражданска самодейност, опция за анкетни комисии, образувани от опозицията, промяна на партийното финансиране.

- Лустрация посредством спиране на формите на продължаващо въздействие на мрежите на тоталитарните служби и комунистическата номенклатура и формите на тяхно възпроизводство. Въвеждане на опция за налагане на забрани за заемане на избрани длъжности. Осигуряване на обществен достъп до всички документи в обсега на КОМДОС и до разработките на службите и Министерство на вътрешните работи с изминал период на систематизиране. Въвеждане на действителни инспекции за преданост и интегритет за основни постове в администрацията и службите.

- Укрепване на правовия ред и институциите посредством промени в Конституцията, осигуряващи преустановяване на мандата на Иван Гешев и на сегашния състав на Висш съдебен съвет. Реформиране на Прокуратурата и Висшия правосъден съвет посредством промени в Конституцията и Закона за правосъдната власт. Премахване на профилирания съд и прокуратура, както и на КПКОНПИ в сегашния ѝ тип. Премахване на властническите промени в Наказателно-процесуален кодекс на Цацаров, Гешев и ГЕРБ. Премахване на бюрото за отбрана на очевидци в сегашния му тип. Реподбор на прокурорите и следователите с присъединяване на европейски специалисти. Въвеждане на директна конституционна тъжба. Реформа в Министерство на вътрешните работи и службите, както и осъществяване на реподбор в основни структури от бранша. Ликвидиране на НСО.

- Рестарт на регулаторите и контролните органи посредством въвеждане на парламентарен стандарт за избор на членове и ръководители с високи професионални и нравствени качества и потвърдена обвързаност към публичния интерес, върховенството на правото и демократичния модел на ръководство (вкл. лустрационен филтър) и гаранции за бистрота и публично присъединяване в процедурите по лъчение.

Провеждане на стратегия за радикална рационализация в ръководството и стопанската система: реализиране на зелен енергиен преход и същинско зелено възобновяване от коронавирус рецесията, цифровизация и насърчаване на новаторска стопанска система и земеделие с висока добавена стойност. Ударно въвеждане на електронно ръководство и електронно опазване на здравето, административна промяна и децентрализация.

- Развитие на човешкия капитал и разрастване на капацитета на хората в страната и отвън граница посредством ударни вложения в обучение и просвета, опазване на здравето и обществена отбрана.

- Осигуряване на чиста и безвредна околна среда и използване на ограничения против разрушаването на естествените запаси в интерес на субсидирани частни ползи, прекъсване на преференциалните цени за горене на отпадъци и произвеждане на сила от Водноелектрическа централа, издигнати на язовири за питейна вода, прекъсване на противозаконните сечи.

- Реформа на изборния развой посредством въвеждане на отдалечено гласоподаване – електронно и по пощата. Създаване на изборен регион “Чужбина”. Въвеждане на указател на гласоподавателите.

- Прилагане на цялостна тактика за гарантиране на свободата на медиите и публицистиката и коренно увеличение на прозрачността и достъпа до информация, която да бъде препоръчана от професионалната общественост.

Това са основните цели, за които ще търсим тематични, в това число конституционни, болшинства в идващото Народно заседание. Готови сме с пакет от съответни законодателни оферти, които ще внесем в първия ден на новия парламент.

Призоваваме претендентите в идните избори да заемат ясна позиция по всеки от тези цели, с цел да могат жителите да създадат своя осведомен избор и да изискват техните политически представители да извършват декларираните в акцията задължения, в това число и във връзка с присъединяване им в такива болшинства в Народното събрание за рестарт на демокрацията и радикална рационализация на страната.

Демократична България декларира своята подготвеност за съдействие с демократични обединения и неправителствени организации за гарантиране на честността на изборния развой и осъществяване на редом броене, в това число като показа своите запаси – човешки, софтуерни и осведомителни, с другите участници в това изпитание. Призоваваме за сключване на пакт за интегритет и вдишване на обществени задължения от участниците в изборите за опълчване на порочните изборни практики.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР