''Наистина бележита дата, която даде началото на един много различен

...
''Наистина бележита дата, която даде началото на един много различен
Коментари Харесай

Адв. Величков пред ФАКТИ: ДПС и Делян Пеевски преследват оставането на власт

''Наистина бележита дата, която даде началото на един доста друг интервал в развиването на България. Трябваше да размени тоталитаризма с демокрацията, безправието с върховенството на правото, цензурата върху медиите със свободата на словото. 30 години и една по-късно дали го направи е доста противоречив въпрос, който може да бъде отвеян към всяко едно от последните три десетилетия. Може би първото бе най-важното, там се наливаха основите, както се споделяше, там трябваше да случи огромната, качествената смяна. Донякъде тя стартира, само че не се случи''. Това съобщи пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ адв. Велислав Величков, който е ръководител на неправителствената организация ''Правосъдие за всеки'', а също така е и някогашен депутат от ОДС.

''Второто десетилетие бих нарекъл десетилетието на застоя, това са годините от 2001 до 2010, когато общо взето нищо не се правеше, използваше се една инерция, останала от ръководството на Обединените демократични сили. Развиваше се бизнес и пазарна стопанска система, само че и доста се крадеше бизнес. Тогава стартира началото на интервала на икономисване или извращение с правото. Много се прехвърляше бизнес, по едни секрети канали, доста се контролираше и доста се натискаше неуместен бизнес. Това беше по време на първия мандат на Симеон Сакскобургготски, когато за 800 дни не бе оправена България, само че бяха раздържавени много видни държавни монополи и основани доста мощни олигархични групировки или развити групировки. И второто, съдружното държавно управление, в което министър председател бе Станишев, само че също бе на 8-5-3, по този начин мисля, че беше формулата - Българска социалистическа партия, Национална движение „Симеон Втори", Движение за права и свободи, събираха се дори отвън Народното събрание в една военна резиденция в Лозенец, където съветът на тримата решаваше вместо изпълнителната власт и вместо Народното събрание, което бе неприемливо. Но най тежката дума, още от този момент, имаше Ахмед Доган. А не Сергей Станишев или Симеон Сакскобургготски. Това беше интервалът, в който трябваше да бъде угнетен междинният бизнес, съвсем премахнат дребният бизнес, и да се налее доста сила в едрия олигархичен бизнес. Това беше интервалът, в който се създаваха мощни групировки на олигарси, които желаеха да командват и променяха сполучливо в своя изгода разпоредбите, нарушаваше се крепко конкуренцията и най-малко до 2007 година, когато влезнахме в Европейския съюз и нямаше никакви регулации, можем да кажем, че необмислено се крадеше, без мярка от правораздаването, коригираща'', продължи адв. Величков.

''Третото десетилетие, последното, което в този момент изтича, аз го назовавам десетилетието ''ГЕРБ'', когато към този момент не се съблюдават никакви правила, когато се командва еднолично, когато властта се намира в изпълнителната власт, отпред с три мандата министър председател Борисов, и, несъмнено, с благия взор на прокуратурата, която работи изборно, която може да съсипе едни бизнеси, само че да не закача други бизнеси, която проверява дребни закононарушения, само че не проверява олигарсите, не проверява огромните грабежи на Прехода. Когато се случи вторият банков банкрут след този от 90-те години, огромният банкрут на държавно подкрепената и олигархично захранена банка КТБ, там се оказаха отговорни общо взето двама-трима души, или петима, най-виновен този, който отсъства от България. Срещу него основен очевидец се оказа този, който в действителност управлявал банката, само че той не е обвинен, а очевидец. А индивидът, който директно или със свързани лица, е взел най-големи заеми от тази банка, и може би има известно присъединяване в затварянето на самата банка, което също се случи благодарение на прокуратурата, влезнала в банката, не участва по досъдебното произвеждане и по делото.дори и като очевидец. Т.е., той се изпари Делян Пеевски от историята и делото ''КТБ'''', заключи юристът.

''Гешев самичък сподели, в парламентарната комисия при неговото чуване, че не е закононарушение да се вземат заеми, с което той призна, че Делян Пеевски е взимал заеми. Въпросът е при какви условия ги е взимал. Той е бил народен представител, олигарх с голямо, мощно, бизнес и медийно въздействие, голямо въздействие във властта. Дали ги е взимал при преференциални условия, дали са били обезпечени, дали е имало свързани лица, по какъв начин са рефинансирани, дали са били върнати, дали след това са отишли в банка рефинансирани тези заеми, на тези въпроси няма отговор. Но и последното десетилетие бе десетилетието на безспорното беззаконие, в което прокуратурата се опита да замести съда, а главният в съд страната се оказаха профилираните, аз бих ги нарекъл изключителни съдилища, в които всеобщо съдии станаха някогашни прокурори, хора от Висшия правосъден съвет, и които обслужват властта на алената роба, т.е, на прокуратурата. Като кресчендо на това беззаконие се стига до настоящето предложение на прокуратурата да се отстрани контрола по правото, което би трябвало да се реализира от Върховния касационен съд, да отстранен Върховния съд като трета инстанция по тези каузи, което в действителност към този момент е скандално'', съобщи още ръководителят на ''Правосъдие за всеки''.

Той разяснява и притеснителни обстоятелства към ненужния и ограбващ България ''Турски поток'':

''Има ли опция българската страна да не придобие безусловно нищо, само че да заплати едни 3 милиарда против нищо? Толкова е инвестицията за тръбите в България. Ако против тази инвестиция не стоят директни такси, в случай че зад нея не стои нищо, тъй като ние я плащаме, а тръбите са благосъстоятелност на съветско комерсиално сдружение, то тогава излиза, че българската страна заплаща за нищо. Това е директна щета, нанесена на българската страна - дали в интерес на непозната страна, което също е разказано в Наказателния кодекс, дали в интерес на частни лица, само че несъмнено някаква полза е осъществена. Забелязах, че този план се случва извънредно скоростно, без никаква бистрота, без никаква отчетност, без да се дава отговор на никакви въпроси. Въртят се големи суми в общественото пространство, има изказвания на експерти, че българската страна е мощно ощетена, само че прокуратурата не демонстрира никакъв интерес. И евентуално във въздействието, което е обвързвано с този план в България, още веднъж са намесени естествените герои на Прехода, които постоянно се въртят към Движението за права и свободи. Аз бих споделил, че тук Борисов е просто един реализатор, който няма къде да върви.''

''Факт е, че няколко дни преди влизането на прокуратурата в банката и последвалото фактическо затваряне, бяха изтеглени парите от банката на една огромна компания, следена от Делян Пеевски. Този факт бе обществено и доста шумно медийно оповестен'', върна се адв. Величков на проблема ''КТБ''.

''Имаше един опит да се приберат положителните активи на банката като се отделят от пасивите, в случай че си спомняте. Да се сътвори втора банка, дребна банка, на фона на банка Виктория, която също бе под контрола на КТБ, там да се изнесат положителните активи, банката да се резервира, да мине като държавна благосъстоятелност, евентуално по-късно да бъде приватизирана от който би трябвало, а всички неприятни активи в КТБ и по този начин да се завърши. Т.е., имаше даже опит, който добре е, че не мина, защото доста експерти се изрекоха по въпроса и предизвестиха, имаше опит за вторично плячкосване на активите. Между другото, прехвърлянията на така наречен вземания по отношение на някои привилегировани кредитори на банката, или хора, работещи с банката, също е едно вторично плячкосване, което се случи и което остана невидимо за родната прокуратура'', добави той, а по-късно разяснява делото '''КТБ'': ''Това дело няма да свърши в мандата на господин Гешев, бил той предварително преустановен или цялостен. Според мен по тази причина той е толкоз спокоен. Когато се разбере дали от това дело изобщо нещо ще излезе, или ще е следващият гръмък неуспех на прокуратурата, каквито доста сме виждали. Г-н Гешев дали ще е дипломат някъде, дали ще работи нещо друго, само че той няма да носи отговорността. Въобще в цялата история на преходите, основно на Прехода, основните прокурори обичат да трансферират ''горещите картофи'' и несвършената си работа в мандата на идващите, тъй че те да не бъдат питани. И нормално в мандата на идващия, или по-следващия, излизат развалените манджи на предходния прокурор, само че никой не носи отговорност за тях. Както споделя господин Гешев: ''Прокуратурата за пръв път стартира да работи на такива обороти и да проверява мощните на деня''. Интересно това дали беше рецензия към господин Цацаров, в действителност той споделя, че при Цацаров прокуратурата не е работила. Аз най-малко по този начин го разбирам.''

Адв. Величков, който бе деятелен участник в митингите против държавното управление и основния прокурор, разяснява и въпроса за какво Борисов по този начин и не може да си подаде оставката: ''На първо място, аз бих споделил, че може би към този момент не това е най-важната оставка. Аз имам възприятието, че от Борисов към този момент съвсем нищо не зависи, за мен той е човек, който от много време извършва непозната воля''.

''Наистина е хубаво, в случай че политическата смяна размени десетилетията следствия и подмените, които се случват на съвсем всички избори. В митингите има една цикличност. През 1997 година митингите реализираха своята цел и в последна сметка се стигна до едно избавително за финансите и стопанската система на страната състояние, (не и за правосъдната система) с помощта на което ние години по-късно по силата на инерцията се оказахме членове на Европейския съюз. През 2013 година митингите избухнаха по сходна причина. Причината отново беше Делян Пеевски и скандалното му предопределение за началник на всички специфични служби. Усетиха ''горещия'' и още на другия ден си подаде оставката. Но желаната оставка на държавното управление на Орешарски не бе позволена, тъй като той имаше да свърши едни неща. И тези неща може би свършиха с банкрута на КТБ, или по-скоро със затварянето на банката, след което Движение за права и свободи принуди Орешарски да си подаде оставката, властта още веднъж се смени, а митингът още веднъж остана измамен. Нямаше смяна, имаше замяна. Ако 2013 година Делян Пеевски потегли да става извънредно мощен, не финансово, а политически, държавнически, в този момент сега той е най-силната фигура в страната - не институционално, а фигурата на скритото въздействие. Естествено, зад него стои Движение за права и свободи и Ахмед Доган. Но се оказва, че след 2014, 2015 година, на процедура ръководят едни партии, избрани на избори, а откъм гърба стои една сянка, която никой не е избирал, и извърша фактическото ръководство. Никой не е дал своя вот Движение за права и свободи и Пеевски да ръководят България, само че от 5 години това се случва. Най-лошото е, че в този момент се пробват да уредят идващия мач, идващите избори, които е все по-вероятно да са постоянни. Да стигнат до идващите избори, да се не помнят тематиките за прокуратурата, за Гешев, за правосъдната промяна, да се стигне до огромна мътилка при изборите, в които да бъде належащо да се образува болшинство от доста партии, да се подписа някаква договорка с тях, да се излъчи някакво сякаш експертно държавно управление, без значение с чий мандат, и Движение за права и свободи и Делян Пеевски да останат на власт - това е нещото, което те преследват'', разяснява още някогашният депутат от ОДС.

За страдание, митингът поддаде. Аз го споделям с голямо страдание. Поддаде в подобен смисъл, нали знаете, че когато имате камъче в обувката при всяко състояние би трябвало да свалите обувката, с цел да го махнете, или когато ви гори пръстът да го отдръпнете. Борисов беше доста изплашен, политическата система беше натикана в ъгъла и трябваше да направи нужните промени. Но сега, в който митингът стартира да понижава, в който се разедини, сега, в който в този момент митингът, най-малко този проведен от Триото спря, те получиха към този момент оправдание да приготвят идващия ход. Сами хората от митинга махнаха камъчето от обувката. Това е най-лошото, което се случи, тъй като в този момент имат няколко месеца разполагаем да образуват идната власт. И тъкмо това жителите не би трябвало да позволяват, не би трябвало да позволяват следващата подправена замяна, подготвяна от политико-олигархични кръгове и кръгове на някогашните служби на Държавна сигурност, да съумеят да подменят националната воля за генерална смяна. На нас ни е нужна радикална смяна на политическия модел и модела на правосъдната власт, другояче всичко ще си остане същото, такова каквото е било, и след 5-6 години отново ще се забележим по площадите, до момента в който отново ни излъжат. Това не би трябвало да позволяваме'', съобщи още юристът.

За следващата неистина на властимащите, касаеща този път изборите, адв. Величков съобщи следното: ''Не може да има избори през март месец. Мандатът на Народното събрание, 44-ото, е 4 години. Имаше решение на Конституционния съд по кое време стартира и по кое време приключва мандатът. Това решение бе взето преди 19 години. Започва с датата на изборите и приключва на същата дата след 4 години. Т.е., мандатът е почнал на 26 март и ще приключи на 26 март 2021 година Редовните избори се организират до два месеца след приключване на мандата. Т.е., началната дата е 27 март, до два месеца значи, че избори ще има през април или май. Те могат да бъдат на 15, 20 април, само че те могат да бъдат и на 20 май. Тази дата следва да бъде избрана. Избори, постоянни най-малко, през март не е допустимо да има. Но тук властта искаше да каже: ''Оставете ни да работим, остават 3-4 месеца''. В момента, в който го споделяха това нещо, оставаха 6-7 месеца. Сега към този момент можем да кажем, че остават 4-5 месеца и отново не е невероятно да се проведат предварителни избори. ''Малко остава'' и ''Дайте да забележим дали ще се одобри или не планът за нова конституция'' беше ''Оставете ни до Нова година, с цел да не може по-късно да ни махнете април-май, когато са изборите и Народното събрание да си отиде со кротце, со благо''. Уплашиха се от третата част на изречението на Андрей Ляпчев: ''Со малко бой.''''

Според адв. Величков е доста ужасно това, че се натрупат задължения, които ще заплащат идващите генерации, а също така с тези властимащи, които ръководят страната ни в тази здравна рецесия, безусловно става рисково за живота на хората.

Целия диалог можете да изгледате във видеото:



Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР