34-годишният адвокат Никола Минчев беше избран за председател на 47-ото

...
34-годишният адвокат Никола Минчев беше избран за председател на 47-ото
Коментари Харесай

Третият парламент за годината: Никола Минчев стана най-младият председател на НС

34-годишният юрист Никола Минчев беше определен за ръководител на 47-ото Народносъбрание. Той е най-младият ръководител на Парламента.

Работил е като юрист и е експерт в сферите на корпоративното право, енергетиката и недвижимите парцели. Завършил е право в Софийския университет „ Св. Климент Охридски “, а преди този момент Немската езикова гимназия в София.

Снимка: btvnovinite.bg

Влезе в Народното събрание като лидер на листата на „ Продължаваме Промяната “ в Перник. Кандидатурата му поддържаха 158 депутати, въздържаха се 72 от ГЕРБ и Движение за права и свободи, а единствено 1 депутат гласоподава „ срещу “.

Новият ръководител към този момент има седем заместници – по един от всяка парламентарна група. От „ Продължаваме промяната “ това е Мирослав Иванов. От ГЕРБ – Росица Кирова, която остава на тази позиция още от предходния парламент.
Снимка: btvnovinite.bg
От третата по величина парламентарна мощ – Движение за права и свободи, заместник-председател е Мукаддес Налбант, а Кристиан Вигенин – от Българска социалистическа партия. Председателят на предходните два Народното събрание Ива Митева става заместител от групата на „ ИТН “. Заместници са още Атанас Атанасов от „ Демократична България “ и на Цончо Ганев от „ Възраждане “.
Снимка: btvnovinite.bg
Веднага след избирането си новият ръководител разгласи, че чака законодателният орган да не създава кавги.

„ Да се води една рационална градивна полемика всъщност, без процедурни битки, без да трансформираме Народното събрание в място за кавги. Влизам с почитание към институцията, знаейки, че това е голяма отговорност. Запознаване с всички функционалности, които са свързани с председателството, има и много административни функционалности “, сподели Минчев.
Снимка: btvnovinite.bg

Минчев не можа да си спомни тъкмо по кое време е получил покана за поста и призна, че занапред ще привиква с защитата. Женен е, има две деца, обича спорта. „ Надявам се, че няма да повлияе на персоналния ми живот и ще остана същият човек, който съм “, добави той.

Освен че е най-младият в историята на законодателния орган, Никола Минчев е първият след три дами, застанали отпред на институцията - Цецка Цачева, Цвета Караянчева и Ива Митева.

„ Ако има потребност бих помогнала на новия ръководител, тъй като е доста мъчно, когато въобще нямаш и парламентарен опит “, уточни Караянчева.

Със сигурност той ще работи с Митева, тъй като тя е една от заместниците му.
Снимка: btvnovinite.bg
При откриването на Народното събрание президентът Румен Радев разгласи, че със 47-ото Народно заседание се поставя завършек на прехода. Бъдещото държавно управление беше съществена тематика в коридорите – упованията са то да е ясно до 10 декември и да го оглави Кирил Петков.

Парламентарният ден приключи с съвсем обща фотография вътре в залата.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР