34 български семейства, които живеят в комплекс към посолството ни

...
34 български семейства, които живеят в комплекс към посолството ни
Коментари Харесай

Гонят български семейства от жилищата им в Прага

34 български фамилии, които живеят в комплекс към посолството ни в Чехия, са обезпокоени, че ще останат на улицата по празниците, оповестява Би Ти Ви. Преди дни сънародниците ни схващат, че би трябвало да освободят държавните жилища до 31 декември.

Министърът на външните работи Екатерина Захариева спря решението за овакантяване и разпореди инспекция по случая. Дипломати, учители, специализанти и студенти живеят чартърен със фамилиите си в държавния комплекс от 5 блока към задачата ни в Прага. Някои от тях над 15 години, като всяка година преподписват контракт.

Така е било допреди дни, когато шефът им споделя, че няма да сключат нов от януари.

„ На 18 декември получих едно телефонно позвъняване, че не съм утвърден – с едно изречение, без подчертаване на никакви доводи и претекстове “, споделя ни Галин Божков. Друг гражданин на комплекса – Антоанета Янева, прибавя, че по думите на посланика нареждането пристигнало от София. Апартаментите, които би трябвало да бъдат освободени, са 34.

От Министерство на външните работи изпратиха отговор за Би Ти Ви: „ След като научи от Вас за случая, вицепремиерът Екатерина Захариева се разпореди да се прекрати освобождението на жилищата от наемателите. Абсурдно и нечовешко е хора, които са обитавали едно и също жилище в продължение на години, да бъдат уведомявани 12 дни по-рано, че би трябвало да го изоставен, и то по време на Коледните и новогодишни празници “, се споделя в известието. Българският дипломат в Чехия Йордан Първанов изясни, че Законът за държавната благосъстоятелност не разрешава наемни връзки за над 10 години и добави, че има запитвания за жилищата от други българи. Увери обаче, че ще има гратисен интервал от месеци преди напускането.

„ Търсим всички благоприятни условия това да не се случи в актуалните условия, а точно пандемия, в с условия в този момент на празници “, разяснява той. Засегнатите упорстват за съответни учредения на решението за овакантяване.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР