313 болнични легла, 48 от тях - интензивни, разположени на

...
313 болнични легла, 48 от тях - интензивни, разположени на
Коментари Харесай

Българка проектира най-модерната хирургия в Европа

313 болнични кревати, 48 от тях - интензивни, ситуирани на 20,7 хиляди квадратни метра повърхност. Така наподобява новата постройка на Университетската клиника в Хайделберг, Германия, която отвори порти при започване на октомври. Българката Ралица Йорданова е измежду архитектите, работили по плана.

Ралица приключва 91. Немска езикова гимназия в София през 2003 година и отпътува за Германия. Следва архитектура в Кайзерслаутерн, а откакто се дипломира стартира работа в едно архитектурно бюро в Щутгарт. Там единствено за три години и половина осъществя над 50 плана. “Работех по дребни планове - еднофамилни къщи, краткотрайни конструкции”, споделя тя. Участва и в основаването на павилиона на “Фолксваген” за Олимпиадата в Сочи и други разнообразни забавни планове.

През 2014 година обаче взема решение да се реалокира в по-голямо архитектурни бюро и по този начин се озовава в “Tiemann-Petri Koch”, които имат богат опит в проектирането на лечебни заведения, жилищни комплекси, спортни зали и други.

Ралица се включва в екипа, който работи по новата постройка на Университетската клиника в град Хайделберг, провинция Баден-Вюртемберг. “Общата повърхност е над 52 хиляди квадратни метра. Използваемата - към половината. Останалото са коридори, връзки и механически площи”, споделя тя за плана, който дефинира като “най-модерната хирургия в Европа”.
Клиника от ново потомство
Спешно поделение, лаборатории, операционни, публика и даже площадка за хеликоптер – с всичко това ще разполага впечатляващата постройка, чието създаване коства над 200 милиона евро.

“Аз се занимавах главно с вътрешната архитектура”, споделя архитектката от България. “Започнах с приемните пунктове, в които пациентите отиват, с цел да бъдат ориентирани. Трябваше да се получи нещо красиво, само че в това време механически условията бяха извънредно високи. Най-големи компликации представляваха противопожарните и хигиеничните изисквания”, изяснява тя.
Работата продължава макар пандемията
Пандемията не повлиява съществено на реализацията на плана, защото градежът е към този момент във финалната си фаза. “Няколко крила на болничното заведение бяха отворени авансово, с цел да могат да се употребяват като отделения за Ковид-19”, споделя архитектката. “Първоначално бяха пуснали едно крило на един етаж, след това пуснаха и интензивни кревати. В новото крило бяха докарани пациенти от Франция с хеликоптер”.

Кризата към този момент не се е отразила тежко на работата на архитектурното бюро. Има планове, които са отсрочени, като да вземем за пример физкултурни салони, по които работи Ралица. Но тя споделя, че общинските планове ще бъдат осъществени. “Общината е на мнение, че плановете не би трябвало да бъдат спирани, с цел да се раздвижи икономиката”, изяснява тя. Предстои и построяването на втората част от болничното заведение в Хайделберг. “Това беше първият стадий от строителството, който приключихме. Сега следва вторият, който би трябвало да стартираме да планираме при започване на 2021 година”, споделя тя.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР