2024 г. ще бъде трудна, неспокойна година, изпълнена с напрежение

...
2024 г. ще бъде трудна, неспокойна година, изпълнена с напрежение
Коментари Харесай

Интервю | Николай Денков: Ключово е кои хора ще влязат в регулаторите

2024 година ще бъде сложна, неспокойна година, изпълнена напрегнато поради военните спорове към нас и риска от ескалация, който прави нещата непредсказуеми. Страната ни от ден на ден усеща резултатите на глобализиращия се свят и редуващите се една след друга рецесии. Управляващите в България обаче дават поръчка, че имат сила да реагират на рецесиите, да задвижат отлаганите с десетилетия промени и да създадат страната ни привлекателна за вложителите.Такива наподобяват посланията на извършената във вторник - високопрофилна конференция на " Капитал ", която годишно събира властта с представителите на най-големите компании в България. Картината на идната година, която се очерта от изявленията на участниците, не наподобява по-подредена и спокойна от сегашната. Някои рецесии може и да се разрешат, само че на тяхно място ще дойдат нови - несигурността, наподобява, ще е същинският стопанин на идващите месеци.За пропиляното време през годините и нуждата да се наваксват промените в основни браншове, приказва и министър председателят Николай Денков.Публикуваме изявлението с него на видео и като текст (с някои съкращения), извършено от изпълнителнaта директорка на Икономедия Галя Прокопиева и основният редактор на " Капитал " Алексей Лазаров Цялото изявление може да гледате тук:@@embed:4541683@@
Какви са упоритостите на кабинета през идната година и половина? За момента нашата стратегия е планувана до края на 2024 година с ясната поръчка, че, в случай че всичко върви, сме подготвени да продължим и напред. Бих групирал в три групи дейностите, по които работим.

Първата е рационализиране на българските институции, в които има промени, забавени от години. На първо място, това е правосъдната система, където през последните месеци има значителен прогрес. Тук е и държавната, и регионалната администрация, която би трябвало да бъде цифровизирана, само че това значи да се трансформират и настройките, и методът на хората, които работят в тях. Тук са и образованието, и опазването на здравето, в които, в случай че обществото не успее да стигне модерно равнище, няма късмет да се оправи с другите си задания. Това са доста тежки промени, само че ние имаме много явен проект по какъв начин да се случи. Единственото усложнение е, че не може всичко с идентична активност да се движи и по тази причина през последните месеци нашият фокус беше извънредно ориентиран към правосъдната промяна.
Реклама
Втората група действия е консолидираното в другите интернационалните институции. Ясно е нашето предпочитание да се включим оптимално бързо в Шенген, само че доста значима за бизнеса е и упоритостта да влезем в еврозоната. По-малко се чува, само че също се работи доста съществено по упоритостта в къси периоди да влезем в Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР), както и в някои от структурите на Организация на обединените нации. Министърът на околната среда и водите работи по консолидиране на България в разнообразни структури по организацията на конгреси, свързани със зеления преход, само че също по този начин и с възобновяване на Украйна.

И третата група действия е модернизацията на българската стопанска система. Нашият район сподели, че е много резистентен, тъй като има какво да наваксва, има по какъв начин да одобри нови бизнеси, които търсят своето място в променената конструкция в света. Този капацитет може да бъде доста по-висок и по тази причина би трябвало да развием и нашите институции, да увеличим доверието в интернационален проект, тъй като вложителите се интересуват от това. Трябва да стабилизираме политическата система, тъй като неналичието на политическа непоклатимост е проблем за вложителите. Но също по този начин би трябвало да си сложим и високата упоритост въз основата на положително обучение, добра среда за живот, да изпълним преход, който не просто да затвори някакви изоставащи от международните трендове производства, а по най-амбициозния метод да се включим в развиването на най-трудните, най-съвременните производства от вида на самостоятелните коли, галактическите технологии, биотехнологиите. Колко е действително тези неща да се случат или най-малко да стартират да се случват през идващите години? Бяхме привикнали с един жанр на ръководство, в който цялата власт е съсредоточена в един човек, в премиера, до момента в който в този момент конфигурацията на властта е изцяло друга. Как се взимат решенията в тази нова настройка, каква е ролята на премиера и до каква степен министрите имат автономия да взимат решения в своите области? Този вид еднолично ръководство постоянно е показвал, че първоначално може би е по-ефективен, по-бързо се осъществят незабавни решения, само че в дълготраен проект този вид ръководство демонстрира съществени дефицити. Едноличното ръководство не разрешава задоволително добре да се обсъдят другите разновидности и да се развие най-хубавият.

Ние имаме система за разискване на равнище Министерски съвет. Колегите знаят, че ние с госпожа Габриел обсъждаме всички значими въпроси, с цел да сме сигурни, че можем да осигурим както поддръжка от партиите, които поддържат държавното управление, по този начин и последователност, с цел да не стане по този начин, че с идването на нов министър председател и ново държавно управление всичко стартирано да бъде спряно. Искаме да знаем, че това, което вършим през днешния ден, ще продължи и след ротацията.

България е парламентарна република, само че постоянно има мотив това да бъде сложено под въпрос - и във връзка с едноличния жанр на ръководство преди, и във връзка с служебните държавни управления, където явно президентът има много мощна власт, която не е обвързвана с парламентарното посланичество. Така че аз намирам за обикновено този конфликт на начинания и хрумвания, които идват от разнообразни страни, и механизмът на разискване, при който в края на краищата вземаме верните решения.
Реклама
Със страдание би трябвало да кажа, че досега има една институция, която не се включва в този развой, и това е президентството. Това е разочароващо и поради обстановката, която се развива към нас, то би могло да бъде и много нездравословно. Моят апел към всички институции е да търсим разговора, с цел да вземаме най-правилните решения. Това обяснение е успокояващо, тъй като в общественото пространство не е напълно явно какъв е механизмът на взимане на решение. Изглежда като да има доминация от страна на политическите водачи на ГЕРБ и една фигура от Движение за права и свободи за сметка на представителите на вашата коалиция. Нека да поясня. Началната самодейност за осъществяване на това държавно управление несъмнено пристигна от " Продължаваме промяната " и " Демократична България ". Наша беше самодейността да стартираме диалозите, да сложим на масата листата от закони, да стартираме работа по управническата стратегия. Според мен за положително в края на краищата сътрудниците от ГЕРБ-СДС се включиха в този развой. Заедно уточнихме листата със законите, които би трябвало да се одобряват, и то до края на тази календарна година. Заедно обсъдихме управническата стратегия, дружно се съгласихме, че това е програмата, по която ще работим, дружно обсъдихме състава на Министерския съвет, колкото и някой да се опитваше да се дистанцира от този развой.

Моето чувство е, че поради тази начална самодейност има едно предпочитание да се търси някакъв механизъм на отплата с тази по-голяма обществена интензивност, изключително в интервал на избори, с която да се показва интензивност във вземането на решения и в тяхното осъществяване. Аз персонално ненапълно виждам позитивно на тази интензивност, тъй като тя е обвързвана и с поддръжката на решенията, които би трябвало да вземем. Неуспехът е сираче, а доста са искащите да припознаят триумфа. Хората са задоволително грамотни, с цел да видят, че този триумф може да стане единствено с общите старания на партиите, които поддържат държавното управление сега.

Използвам случая да кажа, че другите партии сега не оферират нищо положително. " Възраждане ", Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ само споделят, че има някакви големи проблеми, без да оферират положителна опция. Причината е, че нямат положителна опция. И оттова идва и тази озлобеност, това непрестанно предпочитание да се срути държавно управление, без да се предлага опция. Друг значим въпрос, който визира бизнеса, това е промяната на регулаторите. Регулатори като Комисия за защита на конкуренцията, КФН, като се изключи че са с изминал мандат, само че са и артикул на остарялата сглобка. Те създават остарелия вид политически артикул, а не новия, за който вие давате поръчка. Как да се се случи обновяването в тези браншове? Въпросът е извънредно значим. Всички осъзнаваме, че не е задоволително единствено да сменим законите, да усъвършенстваме конституцията във връзка с правосъдната власт. Ключово е кои са хората, които ще влязат на съответните позиции - както във Висшия правосъден съвет, по този начин и за основния прокурор, по този начин и във връзка с регулаторите. Имаме леко терзание този развой на обновяване да не остане единствено на хартия, както се е случвало преди, а да бъде изпълнен с същинско човешко наличие, с хора с експертни качества, морални качества.

От една страна, залагаме друг развой на номиниране на такива хора. Така да вземем за пример във връзка с антикорупционната комисия категорично за първи път се основава на законова база номинационна комисия, формирана от хора, които са отвън Народното събрание, и която да обезпечи транспарантна обществена процедура за показване, чуване и оценка на претендентите. Чак по-късно те да се показват на Народното събрание, което да гласоподава.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР