2023-та беше динамична година за Apple. Въпреки че компанията имаше

...
2023-та беше динамична година за Apple. Въпреки че компанията имаше
Коментари Харесай

Успехите на Apple в хаотичната и свръхконкурентна 2023 г.

2023-та беше динамична година за Apple.

Въпреки че компанията имаше нормалните представяния на програмен продукт, като операционната система iOS за iPhone и macOS за Mac, и обновявания на хардуера, в това число iPhone и Apple Watch, тя показа първия си чисто нов артикул от години насам – Apple Vision Pro.

FastCompany разгласява лист с най-важните достижения на Apple за 2023 година

#5 По-достъпен преносим компютър с огромен екран с 15 " Macbook Air

Повече от 25 години почитателите на преносими компютри Apple имаха едно огромно недоволство: Ако желаеха по-голям екран, трябваше да отделят над 2000 $ за " професионален " модел с 15-инчов или по-голям екран.

Потребителските преносими компютри на Apple постоянно са били лимитирани до 13-инчови или по-малки екрани.

Тази година Apple най-сетне даде на клиентите това, което желаят: на ниска цена (добре, по-евтин) преносим компютър с огромен екран.

Цената на новия 15-инчов MacBook Air стартира от 1299 $, което значи, че към този момент не е нужно да жертвате размера на екрана, в случай че желаете на ниска цена преносим компютър на Apple.

Освен това той е един от най-тънките, най-леките и най-мощните широкоекранни потребителски преносими компютри, създавани в миналото.

Най-хубавото от всичко е, че Apple наподобява е по-склонна от всеки път да се вслушва в клиентите си, когато става въпрос за създаване на артикули.

#4 Без всеобщи съкращения

Едно от най-лошите неща, които сполетяха софтуерния бранш през 2023 година, беше свиването в промишлеността.

До началото на декември над 1100 софтуерни компании редуцираха повече от четвърт милион служащи, съгласно данни на Layoffs.fyi. Тези съкращения се случиха в съвсем всички огромни компании в бранша, в това число Meta, Amazon, Гугъл, Microsoft и Spotify.

Но не и в Apple.

През последните седмици на 2023 година тя към момента не е направила обилни съкращения. Вместо това компанията е намерила други способи за понижаване на разноските, като да вземем за пример закъснение на темповете на наемане на чиновници.

Фактът, че Apple не стартира да наема чиновници, както направиха други софтуерни колоси по време на пандемията, ѝ оказа помощ да избегне всеобщите съкращения в този момент.

През май 2023 година, по време на разгара на загубата на работни места в софтуерния бранш, основният изпълнителен шеф на Apple Тим Кук съобщи пред CNBC, че преглежда всеобщите уволнения като " последна мярка " и разкри, че " всеобщите уволнения не са нещо, за което приказваме сега ".

Досега Тим Кук е удържал на думата си.

#3 Apple Vision Pro като най-революционен артикул след iPhone

Представянето на Vision Pro беше като епохално събитие освен за Apple, само че и за цялата софтуерна промишленост.

С този артикул, компанията демонстрираха на потребителите какво е допустимо в света на пространствените калкулации - термин, който до този миг не беше прочут за масата.

Разбира се, цената от 3499 $ ще ограничи първичната прелест на устройството, когато то се появи на пазара следващата година, допълват FastCompany.

#2 Най-накрая USB-C

Със серията iPhone 15 Apple най-сетне се отхвърли от десетилетния Lightning порт на iPhone в интерес на по-универсалния USB-C порт.

За първи път потребителите на iPhone към този момент могат да го зареждат със същия щепсел, който употребяват за своите телефони и преносими компютри с Android.

Това е огромна победа както за оперативната съгласуемост в семействата със смесени устройства с iOS и Android, по този начин и за удобството на потребителите. Това е и най-хубавата причина от години насам да обновите своя iPhone.

Въпреки че Apple акцентира всички преимущества на смяната, компанията евентуално не е тръгнала по този път, тъй като е желала. Законодателството на Европейски Съюз принуди софтуерния колос да направи зареждането на своите iPhone по-съвместимо и по-екологично.

#1 Тим Кук разкри проектите заCEO последователност

През 2011 година Тим Кук беше изправен пред най-голямото предизвикателство за всички, които в миналото са влизали в ролята на основен изпълнителен шеф: да последва стъпките на Стив Джобс.  Но в границите на няколко години откакто го направи, множеството вложители осъзнаха, че няма защо да се тормозят.

Кук освен направи Apple своя лична, като пусна на пазара напълно нови артикули като AirPods, Apple Watch, стрийминг услугата Apple TV Plus и напълно Apple Vision Pro, само че и Apple под негово управление стана по-ценна, в сравнение с Стив Джобс евентуално в миналото е смеел да мечтае.

Седмици преди гибелта му, пазарната капитализация на Apple беше към 625 милиарда $. Днес тя е към 2,95 трилиона $ – над четири и половина пъти повече, в сравнение с при Джобс.

Затова не е чудно, че с наближаването на 13-ата година от мандата на Кук като основен изпълнителен шеф на Apple вложителите са загрижени какво ще се случи, когато той напусне.

Добрата вест е, че през октомври Кук удостовери в изявление с Дуа Липа в нейния подкаст At Your Service, че " не може да си показа живота си, без да е там, тъй че ще бъда там за известно време ". Най-хубавото е, че той разкри, че Apple има " доста подробни проекти за последователност " и желае идващият основен изпълнителен шеф да пристигна от компанията. " Има няколко кандидатури, от които бордът може да избира ", сподели Кук.

През 2023 година промишлеността претърпя големи разтърсвания – от всеобщи уволнения до напредък на технологиите с генеративен изкуствен интелект, които коренно трансформираха софтуерния пейзаж.

Това, от което в този момент тя се нуждае повече от всеки път (особено с навлизането в една евентуално още по-хаотична 2024 г.), е непоклатимост и мощно водачество. Тим Кук обезпечава това, а желанието му да остане в Apple за известно време е най-голямата победа, която компанията може да реализира.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР